Home ПътешествияБългария 3 скални феномена край Белоградчик

3 скални феномена край Белоградчик

by Sunrising Life

Съвсем спонтанно и неочаквано преди няколко дни се отправихме към Северна България и по-конкретно към района на Белоградчик. Преди години бяхме планирали екскурзия там, когато децата ни бяха още доста малки и разходките тогава бяха изцяло съобразени с това, че сме с деца. Този път обаче имахме възможносттда за един ден да се разходим до няколко не толкова известни забележителности край Белоградчик, за които ще ви разкажа повече в тази статия.

Като за начало

Района на Белоградчик е истинска магия. Дълги години ми седеше в списъка с места, които задължително трябва да посетя. Когато отидохме там за пръв път, определено не останах разочарована от това, което видях. Дори напротив – още по-възхитена бях от мащабите и формите на величествените скални феномени. В статията Забележителности в района на Белоградчик, можете да прочетете повече за местаа, които посетихме първия път, когато отидохме там. Сега ще ви разкажа за 3 нови места, които постихме в рамките на един ден.

Скален феномен Монасите

Това са скали, част от Белоградчишките скали. Монасите са разположени в централната част на скалните формации с непосредствена близост до Белоградчишката крепост. До тях се достига за около 5-10 минути. Изходната точка е Белоградчишката крепост и по-точно трябва да се качите малко над входа за крепостта. Пътеката започва от един паметник, като трябва да минете вдясно от него. Почти през цялото време се върви покрай крепостните стени. Пътеката е ококоло 700-800 метра и върви през гора, което е чудесно особено за горещите дни.

Миналия път, когато бяхме в района, опитахме да стигнем до Монасите от другата страна (от към пътя), но от там път не успяхме да намерим, така е хубаво да се знае, че пътя тръгва от крепостта.

default

Скален комплекс Дъбравка

Това е още едно много красиво местенце в района на Белоградчик, което се намира на около 1 километър от края на село Дъбравка. До самите скали има черен път, който не е подходящ за леки коли, а по-скоро за високопроходими автомобили. Ние оставихме колата малко след селото на черние път и продължихме пеша нагоре. Има няколко изкачвания и няколко спускания, но като цяло за около 15-тина минути се стига до красивата формация от скали.

Като цяло за около 15 до 30 минути (зависи къде е спряна колата) се стига до скалните образувания.

Боровишки скален комплекс

Това е първото и последното място, на което се спряхме. Първото, защото още с пристигането решихме да го търсим, но се озовахме в едни полета с грозде и слънчогледи в 3 часа след обяд. Решихме, че е по-удачно да обядваме някъде на сянка и когато слънцето падне, да опитаме отново да намерим Боров камък и Боровишкия скален комплекс. Та, първо посетихме горните места, а след това отново се върнахме до Боровица, за да търсим скалните формации в района.

Хубаво е да знаете, че в началото на селото (на влизане в селото, пътувайки от Монтана) има големи, хубави табели към „Боров камък“. Табелите отвеждат до края на село Боровица и няколко стари къщи, повечето от които изоствани и запустели. От там тръгва и пътеката към Боровишкия скален комплекс. Има една табела към „Боров камък“, сочеща в ляво – това е пътя. Дори навигацията да ви кара да обърнете, не й се доверявайте както направихме ние. Тръгвате по широкия коларски път в ляво от последните къщи. Върви се около 1 километър и се стига до една църква, за която се пише че е манастир с отшелници. Ние попитахме една местна баба, която каза „Това дето четете и пишат са глупости. Ни има манастир, ни монаси! Има един отшелник дето живее сам горе и той може да ви разкаже повече за Боровия камък и как да го намерите“. Реално до църквата бихте могли да стигнете и с високо проходим автомобил, ние ситнгахме пеша.

След това пътеката продължава през гора още около 700 метра и се стига до подножието на Боровишкия сканел комплекс. Доколкото четох в интернет, има как да се стигне и до самите скали, но ние не направихме опит, защото вече минаваше 8 часа вечерта, а ни очакваше път обратно към София.

Финални думи

Района на Белоградчик е чудесен за няколко дневна почивка, съчетана с разходки до интересни и много красиви места. Ако сте се отправили натам, силно ви препоръчвам да не пропускате пещерите – Магура и Венеца. Също така Белоградчишката крепост е задължителна. Ние оставихме пещера Лепеница за следващия път, когато сме в района на Белоградчик.

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна.

You may also like

Leave a Comment

error: