Home ПътешествияБългария 3 забележителности около Варна

3 забележителности около Варна

by Sunrising Life

В тази статия ще ви разкажа за 3 уникални забележителности около Варна, които посетихме по време на първата ни лятна почивка. Ние сме хора на движението и това си го знаем от край време. Рядко успяваме да се задържим на море, хотел или дори планина повече от 3-4 дни. Именно заради това, когато планираме почивките си, почти винаги ги съчетаваме с разходки до нови места. Тази година реализирахме разходка из забележителностите около Шумен и Варна. В тази статия ще ви разкажа за Крепост Овеч, Побитите камъни и Музей подводница „Слава“. И трите дестинации са лесно достъпни и много интересни както за големи, така и за малки.

3 забележителности около Варна

1.Крепост Овеч

Преди години бях видяла една уникална снимка да на една мацка, направена на крепостта и от тогава ми е мечта да я посетя. И най-после успяхме да стигнем до там. Крепостта е разположена над град Провадия, на около 55 км от град Варна. Влизайки в града има обозначителни табели за крепостта, които ако следвате вероятно няма да се объркате. Ако искате да стигнете с кола почти до горе, тогава препоръчвам да следвате навигацията, която ще ви отведе от другата страна на възвишението, където след малко стълби ще се озовете на крепостта. Ако искате пък да се разходите, то препоръчвам табелите да са ви ориентир. Ние този път избрахме лесния път, защото това беше последната от 5-те забележителности, които видяхме в този ден и беше точно за залез.

забележителности около варна - крепост овеч

Достъпът до крепостта може да стане по няколко начина – източният вход е с изсечени стълби и е запазил оригиналния си облик. От западната страна има изградена екопътека, която се преминава за около 20-тина минути.

Историята на крепостта

Крепостта е иградена през III век, когато варварските нашествия са зачестявали. До края на XVII век тя е била функционираща като крепост. В годините е била населяване от траки, римляни, византийци, българи и турци. Известна е с няколко имена, най-старото от тях е Проват, след това е била наричана Проватон от византийците (в директен превод „овца“). От българите е наречена с името, с което е известна и днес.

Разходка наоколо

Изкачвайки се на крепостта, ще видите различни останки от църкви, кули, гробници и улици. Има запазени основи на три средновековни църкви, а също ще видите и кладенец с дълбочина 79 метра. Несъмнено дървеният мост е сред най-известните неща от средновековната крепост Овеч. За да стигнете до него, се преминава през главната северна порта, която е била основният вход на крепостта в далечното минало.

2.Побитите камъни

Това беше втората много желана дестинация, която посетихме в един ден с Музея подводница, защото двете са доста близо едно до друго. Побитите камъни са намира на около 20-тина километра от Варна и е един забележителен природен феномен. Самата местност заема площ от 50 кв.км.

забележителности около варна - побитите камъни

Произход

Има множество теории за произхода на мястото. Една от теориите твърди, че колоните са с палеобиологичен характер, в който са участвали водорасли и дървесни видове. На беседата, която ни направиха, ни обясниха, че според последните проучвания, направени от белгийски учени, колоните са с бактериален произход.

Туристическата част е в началото и е с дължина около 1 км. Състои се от над 300 колони. Преди повече от 50 милиона години, местността е била част от дъното на Азарско море.

Легендата за Побитите камъни

Това място е било част от море, чиито бряг бил охраняван от титани, подчинени на Бога. В близко селце живеел млад мъж, които бил безсмъртен. Бог го дарил с безсмъртие като му казал своето име, но го зарекъл, че ако каже другиму тази тайна ще го превърне отново в простосмъртен. Един ден, мъжът срещнал приказно красива девойка, която обаче била определена за съпруга на водача на титаните. Той толкова се влюбил в нея, че отишъл при тях и ги помолил да отстъпят девойката в замяна на едно тяхно желание. Те поискали от него да разкрие името на Бога.  Първоначално мъжът бил стъписан, защото титаните искали неговото безсмъртие. Оттеглил се, за да помисли.

На следващия ден, той отишъл на морския бряг и бил решен, че е готов да се раздели с безсмъртието в името на любовта си. Той им казал, че ще им даде това, което искат, но има нужда от малко време. Започнал да подрежда титаните един до друг. Не след дълго им казал, че написал името на Бога с техните тела. В следващият миг слънцето огряло морския бряг и титаните се превърнали в каменни колони. След това младежът открил своята любима и щом я прегърнал под краката им бликнал извор с вълшебна вода, която тече недалеч от каменната гора.

3.Музей подводница „Слава“

забележителности около варна - подводница славаТова е още едно много интересно място, където може да заведете децата си или да отидете сами. Доста интересно е, наистина. Музеят се намира до село Белослав, а до него е и Музеят на стъклото. Двата музея са изключително интересни и бих ги препоръчала. Цената на билета за възрастни е 12 лв (за двата обекта), а за деца – 6 лв.

Подводницата в плавала до края на 2010 година, а след това през 2020 е отворена за посещения като музей. Дължината ѝ е 76.6м, а широчина 6.7м.  Подводницата е построена в СССР и пусната във вода през септември 1059 година година. В България е от края на 1985 година. Уаствала е в реални международни аварийно-спасителни обучения, а повече от 15 години се е провеждала интензивна бойна подготовка.

Вътре е супер интересно – има хиляди лостчета, кранчета и всякакви странни неща. По време на беседата споделиха, че максималното време, което подводницата е прекарала под вода в реална мисия е 23 дни.

Определено е голяма атракция както за малки, така и за големи

Финални думи

Ако сте планирали разходка в североизточна България или просто искате да видите някои забележителности около Варна, горещо ви препоръчвам да се разходите до тези 3 забележителности. По време на нашето пътешествие ние посетихме още – Плиска, Преслав, Двора на Кирилицата, Мадарския конник, Бузлуджа, Руската църква в град Шипка, Шуменският паметник и Шуменската крепост, пещера Зандана. За тях предстои да ви разказвам в следващите статии. Надявам се тази да ви е била интересна и ще се радвам да споделите в коментари още идеи за красиви места в този район на България. Със сигурност ще се върнем, за да посетим Петрич кале.

Повече снимки от тези забележителности може да разгледате в постовете:

Нашите пътешествия из България може да следите тук.

You may also like

Leave a Comment

error: