Home ЛайфстайлЛайфстайл Силата на подсъзнанието – д-р Брус Липтън

Силата на подсъзнанието – д-р Брус Липтън

by Sunrising Life
Брус Липтън в Биология на убежденията - епигенетика, подсъзнание, ограничаващи убеждения

Започнах да чета „умни книжки“, когато бях доста малка. Провокирана от различни истории, които майка ми ми разказваше, интересът ми бе трайно събуден. Още тогава разбрах, че подсъзнанието на човек е много много силно нещо. Голяма част от нещата, които ни се случват и не разбираме ЗАЩО ни се случват, са дело именно на програми, дълбоко залегнали в нашето подсъзнание. Много често вкъщи става дума за парадоксът на живота – родителите те отглеждат и за 15-тина години ти насаждат толкова ограничаващи убеждения, че после ти отнема поне още толкова да се „оправиш“ и освободиш от тях.  Една наша изключително любима книга е „Биология на убежденията“ на Брус Липтън. В нея авторът обяснява как всъщност работят подсъзнателните модели и зщо те ни пречат в живота.

Малко повече за Брус Липтън и неговата работа

Д-р Брус Липтън е запленен от клетъчната биолгоия още, когато е едва втори клас. Тогава любовта му към биологията го провокира да се посвети на изучаването на клетките и техния живот. Той установява, че всяка клетка има поведение на миниатюрно човешко същество. Години наред професорът преподава медицина на студенти. В един момент новите открития, които противоречат тотално на общоприетите и изучаваните в учебници, го подтикват да напусне. Така Липтън се отдава изцяло на новите проучвания, които години по-късно биват обединени и признати в понятието ЕПИГЕНЕТИКА.

Какво е епигенетика

Епигенетиката или новата биология твърди, че нашите клетки не са генетично обусловени и не зависят от гените. Съдбата на клетките зависи от средата или по-конкретно от начина, по който възприемаме средата. В редица от своите интервюта, д-р Липтън дава пример с филма „Матрицата“. Той го определя не като фантастика, а като научнопопулярен филм. Всички хора сме програмирани по един или друг начин. Тези програми са ни заложени оот детството, да не кажа, че и от преди това. Те са дълбоко в нашето подсъзнание и работят в наша полза. Т.е. ако ние дълбоко в себе си вярваме, че не сме достатъчно добри, ние никога няма да бъдем. Това  модел, който сме приели и следваме. Всъщнос именно подобни негативни убеждения и модели ни пречат в живота. Пречат ни да бъдем щастливи, пречат ни да бъдем здрави, пречат ни да бъдем успешни. Ключът към всичко в самите нас. Това, което се иска от нас е да намерим вратата и да влезем в „стаята с убежденията“ и да ги пренапишем.

Нашите подсъзнателни убеждения

През първите 7 години от живота, мозъкът ни функционира в едно специфично състояние, на много ниски честоти, които граничат с хипноза. Именно това ни помага да учим толкова бързо и толкова много неща. Всяко дете е една книга с празни страници. Тези страници започват да се запълват с различни модели, които запаметяваме в нашето подсъзнание. За жалост, голяма част от тези модели са негативни, ограничаващи и дори деструктивни. Майката, която казва на детето си „Облечи се, че ще се разболееш иначе.“ – модел – ако не сме облечени, значи задължително ще сме болни. „Ти не заслужаваш … (нова играчка, да те прегърна или каквото и да било)“ – модел, който ни пречи като възрастни. „Стига си ревал, заслужаваш си го…“ – ужасно тежък модел, който е от мама още от крехка детска възраст. И така можем да продължим до безкрая с уж невинни фрази, които формират убежденията в нашето подсъзнание.

Нашето подсъзнание е това, което формира нашата реалност. Е, представете си, всички имаме ограничаващи убеждения от детството, които работят. За да променим животът си, трябва да навлезем дълбоко и да променим тези негативни записи, които създават реалността ни. В повечето случаи дори не осъзнаваме, че имаме някои убеждения.

Вече има много експерименти и изследвания за това как хубавите думи, музика, мисли дори, влияят върху водата, растенията и хората. Представете си до къде може да ни доведе убеждение от типа на „Аз не ставам за нищо и никой не ме обича.“ Дори не искам да разсъждавам и да пиша подобни сценарии.

Съзнание и подсъзнание

Има две части на ума, които са напълно различни една от друга. Това са именно нашето съзнание и подсъзнание. Съзнанието ни е нашата креативност, свързано е с нашата идентичност, с това което мисли за себе си. От друга страна, нашето подсъзнание е като запис – то записва различни преживявания и ги пресъздава отново и отново.

И така, има съзнателно мислене и подсъзнателни записи/убеждения. Разкиката между тях е много много голяма. Подсъзнанието е буквално милиони пъти по-силно от съзнанието ни. Именно подсъзнанието ни задейства биологията ни между 95 до 99% от времето. Ние не мислим, че трябва да дишаме, но го правим. Не мислим, че трябва да храносмиламе или да произвеждаме повече бели кръвни телца?!

Голяма грешка е да обвиняване нашето подсъзнание за нещата, които ни се случват. Нашето подсъзнание е просто един запис. Проблемът са програмите, които сме записали в него.

Позитивното мислене

Позитивното мислене са хубави мисли и думи, които идват от нашето сънание. Т.е. ако седим и си мислим само за хубавите неща, които искаме и залсужаваме, обаче в подсъзнанието ни e записано убеждението „Аз не заслужам.“, то мислите ни ще си останат само мечти. В този случай ние вкарваме в директен конфликт нашите съзнателни позитивни мисли и записите в подсъзнанието ни. В тази битка обаче винаги печели подсъзнанието ни. За разлика от съзнанието ни, което има едва 5% участие в ежедневието ни, подсъзнанието ни движи 95% от случващото ни се.

И тук идва въпросът „Колко силно е позитивното мислене?“. Силата на позитивното мислене няма да работи, освен ако подсъзнателните ни модели не резонират и не са същите, каквито са позитивните ни мисли.

И така, ако животът ни не е какъвто искаме – не сме толкова здрави, колкото ни се иска, нямаме успешна връзка, за която мечтаем, все ни се случват кофти неща, то трябва да се обърнем към записите в напето подсънание. Хората имаме способността да обвиняваме околния свят. Винаги търсим вина някъде извън нас. Всъщост всичко е в нас и зависи от нас.

Как да препрограмираме подсъзнателните си модели

Първо трябва да осъзнаем, че именно подсъзнатените ни модели са това, което ни пречи и дели от мечтите ни. Има множество практики и начини за препрограмиране. Вечер, точно преди да заспи, човек е именно в това ниво, в което неговото съзнание за изключва. Това ниво е нивото тета – същото, в което се намират децата през първите 7 години от своя живот. Именно тогава е моментът, в който можем да се свържем директно с нашето подсъзнание и да презапишем моделите в него. Можем да медитираме, да визуализираме, да слушаме на запис нещата, които желаем. Ако сложим слушалки и започнем да слушаме запис с положителни убеждения, реално си правим автохипноза.

Препрограмирането на нашето подсъзнание с нещата, които желаем, означава че изобщо няма да се налага да мислим за тях, защото онези 95% ще започнат да работят в посоката, в която желаем. Мисленето е работа на нашето съзнание.

Финални думи

Няма невъзможни неща. Всичко зависи от това до колко сме успели да синхронизираме нашето подсъзнание и съзнание. За да бъдем здрави, успешни и щастливи, трябва да заменим негативните ограничаващи убеждения с положителни такива. Само позитивното мислене не е достатъчно, защото то е дело на нашия съзнателен ум.

Надявам се статията да ви е била полезна. Споделете я в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Може да разгледате същостатиите в категория Духовно и книги.

You may also like

Leave a Comment

error: