Home ЛайфстайлЛайфстайл Биомеханика – да се отървем от болката и да изправим тялото

Биомеханика – да се отървем от болката и да изправим тялото

by Sunrising Life
изправителна биомеханика

От известно време насам биомеханиката е тема, която живо ме вълнува и чета доста, когато имам време. За това реших и да напиша една обща статия за това какво е биомеханика. След известно време имам намерения дори да се специализирам в това. Виждам и вярвам, че познавайки тази наука, човек може да помага много. Интересът ми към човешкото тяло дойде, когато започнаха и проблемите ми с кръста. Тогава бях отчаяна, защото никога не съм знаела колко уникално е създадено човешкото тяло и колко бързо се адаптира към всичко. Тогава наивно смятах, че просто от тук насетне ще трябва да свикна да живея с болка. Тази болка ще ще намалява и ще се обостря в различни периоди.

Да, НО тук идва голямото НО – това е абсолютно грешно разбиране. Човек не може и не бива просто така да се примирява с болката. Има начини да не ни боли, просто трябва да попаднем на правилното място, при точния специалист, който да ни покаже колко лесно е всъщност.

Изкривяванията – основен проблем в новото време

В днешно време всеки човек страда от някакво изкривяване в тялото. Много хора дори не предполгат за това, докато проблемът не се задълбочи и не се появи болка. Дали ще стъпваме навътре/навън, или ще сме изкривили колената си, дали тазът ще е на една страна, дали ще имаме паднало рамо, сколиоза, кифоза или лордоза, а защо не и някое усукване за разкош? Всяко едно от тези изкривявания води до редица проблеми, защото тялото е уникално и действа като едно цяло. Ако едно нещо не е наред, то е въпрос на време много други процеси да се объркат – било то в органите, тъканите или двигателната ни система. Почти винаги физическите изкривявания в тялото ни са резултат от дълбоки психологически и неосъзнати проблеми. Това е много дълга и интересна тема, която няма да засягам в тази статия. Тук ще ви разкажа повече за какво е това биомеханика.

Какво е тялото?

Тялото е една взаимносвързана система. Всяко нещо е точно такова, каквото трябва да бъде и се намира именно там, където трябва. За да протича енергията в тялото ни правилно, ние трябва да сме изправени и да нямаме блокажи. Блокажите могат да бъдат както на ниво скелетна структура (където са и изкривяванията), така и на ниво мускули, а също и на ниво психика. Всички системи в човешкия организъм работят в перфектна симбиоза! За да бъдем здрави, трябва да се погиржим и да обърнем внимание на всяка една от тях. Давам пример веднага. Ако по една или друга причина имаме скъсяване на мускула на прасеца, то ние няма да можем да ходим и стъпваме нормално. С течение на времето този, наглед незначителен, проблем ще започне да се качва нагоре по веригата към таза и кръста. Тялото ще се опитва по всякакъв начин да компенсира дисбаланса в нашия прасец и в един момент, като гръм от ясно небе може да се окажем с изкривяване в таза или гръбначния стълб.

Подобни примери могат да се дадат и с проблеми на ниво психика. Ако ние искаме да си тежим на мястото, хората да ни забелязват и чуват, а имаме да сваляме много килограми. Килограмите няма да си отидат. Те са тук, за да ни помогнат да постигнем това, което искаме – „да ни забелязват и да си тежим на мястото“. Мога да давам още наистина много примери, но смятам, че разбрахте основната идея. Човешкото тяло е уникална система, в която всичко е взаимносвързано и ако някъде има проблем, то той се отразява на още много места.

За съжаление повечето хора започват да търсят решения, когато проблемите са наболели. Именно заради това е хубаво да не се неглижират малките сигнали и знаци, които тялото дава.

Изправителна биомеханика

Механика на човешкото тяло

Сигурно не веднъж сте чували, че всичко е физика. Благодарение на физиката можем да сме стъпили на земята, благодарение на физиката можем да се движим, благодарение на физиката можем да строим. Физиката е невероятна наука, с която може да се обясни всяко едно нещо в материалния свят. Механиката е един огромен раздел на физиката, а БИОмеханиката е тази наука, която се занимава с механичното поведение на човешкото тяло. Всичко може да се обясни с математика – сили на привличане, сила на тежестта, посока на движение, теория за действие и противодейтвие и още много други фундаменти. Няма да навлизам и в тези детайли, защото това би била доста тежка за четене статия.

Тренировки по биомеханика

Най-общо казано изправителната биомеханика лежи на основни постулати от механиката на човешкото тяло. Тя се състои от съвкупност от упражнения, чрез които се изправят различните изкривявания в човешкото тяло. Голяма част от упражненията са статични и се изпълняват с тежести (ластици с различно натоварване). Идеята е, че когато дадено място има изкривяване, ние можем да противодействаме на това изкривяване с определена тежест и по този начин да върнем тялото в изправено състояние. Друг основен елемент е активирането на мускулите в тялото. Обикновено, когато се изкривим, мускулите ни свикват (съкращават се или се удължават) да поддържат това изкривено положение на тялото. Тоест, дори да отидем при специалист, който да ни намести костната система, ако ние не активираме мускулите, то изкривяването ще се върне почти мигновено след като излезем от кабинеата на специалиста. Поради тази причина има две основни неща, които са изключително важни:

  • да активираме мускулите и мускулните групи, които ни държат изправени
  • да изправим изкривяването

Това са и двете основни неща, които се постигат чрез тренировките по изправителна биомеханика. Почти винаги, когато наместиш тялото си за първи път, ти се струва, че никога няма да успееш да се задържш в това положение. Да, но с правилните упражнения и стъпка по стъпка се постигат впечатляващи, дори зашеметителни резултати.

SEMMA и изправителна биомеханика

Накрая ще завърша с тренировките по SEMMA и тренировките по биомеханика. Реално SEMMA е изправителна биомеханика на колело. Двете са много допълващи си. При SEMMA имаме движение, имаме кардио тренировка, имаме бързо сваляне на килограми. При биомеханиката имаме упражнения на земята, които активират мусулите ни и зправят тялото.

Когато за първи път направих серия от упражнения по биомеханика, се потих повече отколкото, когато тренирам на колелото. Това е така, защото да активираш, натоварваш и изправяш тялото си, докато седиш в една позиция изисква много енергия на тялото. Ако се прави правилно, то няма как да не се потиш.

Всичко е въпрос на това какво предипочиташ – активна тренировка на колело (SEMMA) или силова тренировка на земя (изправителна биомеханика). И двете дават уникални резултати, когато има желание и постоянство.

Може би ще ви е интересно да прочтете личната ми история – Какво е SEMMA – лична история и трансформация, както и Ползи от тренировките на спининг колело.

Ако искате да се запишете за тренировка по изправителна биомеханика, може да ми пишете тук или в социалните мрежи. Може също да ме последвате в страницата Semma спининг тренировки с Виктория Крумова.

You may also like

Leave a Comment

error: