Home ЗдравословноЗдравословно Какво е SEMMA – лична история и трансформация

Какво е SEMMA – лична история и трансформация

by Sunrising Life
semma тренировка, емилия белчева, изправяне на гръбнак

От доста време обещавам да напиша малко повече за тренировките, на които ходя и вече водя. Ето, че най-после стигнах и до това. С две малки деца осъзнах, че времето е най най-ценният ресурс и започнах да го използвам изключително качествено. Неща, които преди правех за няколко часа, сега успявам да свърша за един час. Стига толкова с лирическите отклонения. Сега ще ви разкажа що е това SEMMA, защо е толкова завладяващо, как се срещнах аз с тернировките, защо реших да изкарам треньорския курс и да започна да се занимавам с това.

Моята история

Когато бях малка, никога не съм тренирала. Смятах, че тялото ни е даденост и каквото е, това е – доживотно положение. Да имаш коремче – гълташ го цял живот, да имаш целулит – ами, наследствено е, да не можеш да тичаш – ами какво толкова, не е за всеки. И така нататък. Всичко това идва от модели, свързани с майката и бащата, но това е една друга много необятна тема, за която друг път може да пиша.

В годините винаги съм била слаба, но това се е дължало на гладуване и органичаване от храна. До толкова ми беше промит мозъка, че смятах, че каквото хапна веднага ще ми се лепне. Е, бях 49-50 кг за моите 170 см (изключително малко), но нямах никакви мускули, сила и издръжливост. Като тинейджър дори бях на крачка от анорексия, защото седмици наред ядях по 1 ЯБЪЛКА, за да ми е плосък корема. С всички знания, които имам в момента ми иде да се смея и да плача едновременно на собствената си глупост. Хубаво е, че имаме възможността да се учим и израстваме през целия си живот. Че имаме толкова огромен поток от леснодостъпна информация. И не напоследно място, че телата ни са толкова приспособими и лесни за промяна.

Бременности

Няколко месеца след като Рая се роди, се появиха жестоки проблеми с кръста. Изкривих толкова силно тялото си, че загубих центъра на тежестта и дори на 4 крака придвиждането ми се случваше със сълзи и непоносима болка. След редица масажи, терапии и рехабилитации успях да закрепя положението и само се молех да не се повтори. Да, но нали знаете – от каквото бягаме най-много и се страхуваме, обикновено то ни застига.

Забременях със синът ми и 3 седмици по-късно бях на легло, обездвижена отново с непоносими болки (този път при всякакво положение – легнала, седнала, изправен). Започнах обикаляне при различни специалисти и всеки вдигаше ръце „С бременна не се захващам. Моли се да не се засили до края на бременността и да можеш да износиш бебето.“ Изпитвах панически ужас, а болката беше съсипваща. След седмици отчаяние и самосъжаление, осъзнах, че ако аз самата не си помогна никой няма да го направи вместо мен. Започнах леки изправителни упражнения и лека полека болката отмина. Успях да износя бебето и да го родя напълно естествено без никаква чужда намеса.

Възстановяване на стойката и тялото

След като малкия стана на 3-4 месеца, реших че е време да се захвана по-сериозно с грижа за тялото ми. Направих консултация със специалист и започнах да правя всеки ден упражнения от ресторативно движение. Лека полка тялото ми започна да се изправя, но килограмите не мърдаха. Имах да сваля около 10 килограма, а нямах волята да тренирам усърдно и да се потя. Тогава за пръв път чух за Емилия Белчева. Започнах да гледам видеата й и да я следя активно. Прочетох книгите й и получих толкова много отговори на незададените ми въпроси. И това беше началото на нещо много ново, което щях да започна и да се превърне в много мое.

Спомням си как на 31 декември изядох САМА един огромен италиански козунак и казах „Това е за последно! От утре започва моята промяна.“ Така и се случи. Записах се за тренировка по SEMMA и си купих карта за 16 посещения – по 4 пъти в седмицата. Първите ми 3 тренировки не ми се вярваше, че някога ще успея да се правя с цяла тренировка. Но след точно тези 3 тренировки бях свалила почти 1 килограм (без да се ограничавам в храненето). Бързите резултати ме мотивираха още повече и с всяка следваща тренировка виждах резултата. Станах много по-издръжлива, направих мускули, изчистих вътрешните мазнини и целулита. Тялото ми започна да се трансформира безумно бързо. Чак не ми се вярваше! И така се завъртях на въртележката, че тренировките станаха неизменна чат от живота ми.

Тогава, един ден подхвърлих на Емилия, че обмислям да стана треньор по SEMMA. Тя ме погледна и ми зададе един върпос „Ако ти кажа, че от утре няма да има никога повече тренировка какво ще направиш!?“. Аз я погледнах учудено и й казах „Нито мога, нито искам да си го представям дори!“. Тя ми се усмихна и беше ясно, че съм намерила отговорът на въпроса „Дали SEMMA е моето нещо?“.

Какво е SEMMA и защо станах треньор

След като ви разказах личната ми история ще ви разкажа малко повече за това – какво всъщност представлява SEMMA. SEMMA не е просто тренировка. Тя съчетава работа на много, много нива. Емилия Белчева създава цялостната концепция и програма, в желанието си да реши редица свои болежки и проблеми, с които се е сблъскала благодарения на редица спортове, които е тренирала в живота си.

SEMMA представлява изправителна биомеханика на спининг колело, съчетаваща различни дихателни практики. В рамките на този 1 час тренировка се изгарят между 800 и 1200 калории. Благодарение на дишането и движенията, тренировката зарежда, а не изтощава. Тренировките по SEMMA имат за цел да:

  • изправят гръбначни изкривявания и стойка
  • стягат тялото
  • свалят излишните килограми,които са трупани с години
  • засилват метаболизма
  • научават те да дишаш
  • заздравяват сърцето, артериите и лекуват разширени вени
  • вдигат имунитета
  • овладяват паник атаките
  • зареждат ни, правят ни енергични 

Личната мисия на Емилия е да изправи 1 000 000 човека и да им покаже колко е лесно да се погрижим за тялото си. Да ни преведе по пътя към здравословен начин на живеене и мислене.

semma тренировки, емилия белчева, болка в кръста, упражнения за кръст, изправяне на стойка Кажете ми сега, как може човек да не се влюби във всичко това и да иска да бъде част от него? Моят отговор е „Няма как!“ За това реших да стана треньор, за да мога да помагам, защото е много лесно, стига да има кой да ти го покаже. В тренировките по SEMMA раздвижваме тялото, изправяме се, изчистваме мазнините, помагаме на лимфата и кръвта ни да си свършат работата, докато се забавляваме, а накрая си тръгваме заредени и щастливи!

Какви са разликите със Спининг?

Много често ми се задава точно този въпрос. Разликата е огромна. Най-общо казано SEMMA e стил на каране на спининг колело. Най-разпространения и известния стил на каране е Спининг. В SEMMA целта е изправяне на стойката като позициите от изправителната биомеханика са „качени на колелото“. Следи се изключително внимателно именно за позата на тялото, за да може то да се изправи. Започваме от глезени, колена, таз, гръден кош и рамене. Лека полека, тренировка след тренировка активираме всяко мускулче на тялото и го връщаме в състоянието на баланс. В SEMMA има много упражнения, които се правят на земята за разлика от Спининг, а също и различни дихателни практити, някои от които включени в рекордите на Гинес.

тренировката на емилия белчева, spinning semmaЗа кого са подходящи тренировките по SEMMA

Тренировките са подходящи за ВСЕКИ, който иска да се погрижи за тялото и здравето си, НО НЯМА ВРЕМЕ. Замислете се – в една седмица има 168 часа, а от нас се иска да може да отделим само 4, за да се радваме на добро здраве, стегнато тяло и да бъдем изпълнени с енергия. Заслужава ли си да си подарим това време за нас в името на здравето ни?

Ако искате да се потопите в магията на SEMMA или имате някакви въпроси, не се колебайте да ми пишете (в коментар, в социалните мрежи или на мейл).

You may also like

Leave a Comment

error: