Home ПътешествияБългария Шишманово кале – разходка до крепостта на час от София

Шишманово кале – разходка до крепостта на час от София

by Sunrising Life
шишманово кале

Преди няколко дни решихме да отидем да запознаем бебето с прабаба му, която живее в Самоков. Искаше ни се освен гостуването на баба да се разходим и до някое местенце, което не сме посещавали. Прочетох за различни забележителности около Самоков и в крайна сметка се спрях на крепостта Шишманово кале. Изглеждаше интересно място с любопитна история и отговаряше на изискването ни да е близо до София и Самоков. Същевременно очаквахме горски терен, на който да можем да пробваме новите ни боси обувки – Wildling Shoes.

Къде се намира и как се стига до крепостта Шишманово кале

Крепостта се намира на 3 километра от град Самоков и около 65 километра от столицата. До нея се достига сравнително бързо, като се пътува по пътя за Самоков, минава се през града, а след това се хваща пътя към селата Говедарци, Бели Искър и Мала църква. Самата крепост се пада непосредствено до пътя от дясно. За ориентира може да използвате една малка бяла постройка, а ако е загледате малко повече ще видите и един голям кръст вляво от постройката. На пътя има хубава обозначителна табела, след която се тръгва по доста разбит селски път. По него се изминават около 100-тина метра, като се преминава и през един канал, над който има нещо като ипровизиран мост без прегради отстрани. Точно да бялата постройка има и голяма информационна табела и указателна табела за посоката към крепостта.  След табелата се върви не повече от 5 минути и се стига до Шишманово кале.

Шишманово калеМалко повече информация за крепостта Шишманово кале

Крепостта е разположена на северния склон на Шишманов хълм, от където идва и нейното име. В близост до този хълм се намира едно друго възвишение, познато на местните под името Пашаница. Заедно с Шишмановия хълм, двете образуват известния Шишманов проход (Дервишов проход).

През 2004 година започват първите археоложки проучвания на територията. Проучени са част от портата, стопанските и жилищни сгради, както и част от външната крепостна стена. Открита е ранно християнска църква, която датира от края на 4-ти – началото на 5 век, а също така и една сънорна църква, разположена на съседния хълм. Проучванията са спрени за няколко години, като до тогава са разкрити едва 15% от Шишманово кале.

разходка близо до София -интересна забележителност близо до София, шишманово калеПрез 2015 година се подновяват археологическите разкопки и се установява, че Шишманово кале е цял град, състоящ се от вътрешен град, предградие и цитадела с крепостни стени. Освен това са разкрити още стопански и жилисщни сгради и две ранно християнски базилики, извън крепостните стени.

Малко история на мястото

От проведените археологически проучвания се съди, че мястото е било населявано от траки и готи. Смята се, че именно на територията на калето се е разполагал древния град Самоков. По време на разкопките са открити предмети от три основни времеви периода – първият е от средата на 1 век до началото на 3-ти век, вторият – от края на 4-ти век, а третият – от 5-ти до края на 6-ти век. В началото на 9-ти век прабългарите превземат крепостите в района. Крепостта продължава да съществува и през Средновековието, от когато са и голяма част от останките ( цитаделата, двете крепости стени и сградите). Именно на тази територия е била последната битка на цар Иван Шишман с турците. Вероятно това е причината хълма да се казва Шишманов хълм, а крепостта Шишманово кале.

разходка близо до София -интересна забележителност близо до София, шишманово калеНашата разходка до крепостта Шишманово кале

Ние тръгнахме от София в късния след обед с идеята докато пътуваме децата да спят. Около 15:30 вече бяхме в колата и докато се качим на околосрътсното, децата вече спяха (точно както и се очакваше). Около час и нещо по-късно бяхме в подножието на крепостта. Пепи леко се ядоса, че го карам да шофира по разбития селски път, но въпреки това продължи почти до бялата постройка, от където пътеката към крепостта води своето начало. Бебето спа пряз цялото време, Рая също. Събудихме ги, сложихме малкия в слинга, облякохме си и потеглихме по баира нагоре. Малката изкачи целия баир сама с бойна крачка и голям кеф. Като стигнахме горе (5 минути по-късно) седнахме на една дървена пейка, пред която имаше масичка с много шишарки и клечки. Рая се заигра и през цялото време се занимаваше с това. Имаше едно огромно паднало дърво, което ни попречи да стигнем до другата част на останките от крепостта.

Там миришеше на гора и въздухът беше прекрасен. Поседяхме си и се насладихме на природата. Малкия яде, снимахме, разгледахме местата, до които успяхме да стигнем и може би около час по-късно потеглихме към баба.

Ако ви е интересна идеята за босото ходене и ползите от него може да прочетете в статията – Заземяване – лечебната сила на земята. Повече за босите ни обувки може да видите в Ревю на Wildling Shoes, както и в техния сайт.Препоръка

Шишманово кале е интересна забележителност близо до София, но ако трябва да бъдем честни не си заслужава ако сте решили да ходите само до там. Има възможност да останете разочаровани ако само калето влиза в плановете ви за разходка. Можете спокойно да го съчетаете с екопътека Бели искър, както и с разходка в Самоков.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Можете да ни последвате в YouTube, където качваме видеа от нашите пътувания и други интересни теми.

You may also like

Leave a Comment

error: