Home Пътешествия Маршрут до връх Соколец в Рила

Маршрут до връх Соколец в Рила

by Sunrising Life
връх Соколец

В последно време все повече обикаляме по не толкова комерсиални и познати места в България. Които впрочем по никакъв начин не отстъпват на по-известните такива. Сякаш търсим места, където няма много хора, шум, суматоха, а по-скоро тишина и спокойствие. В духа на това, този уикенд получихме покана да се разходим до връх Соколец в Рила. Нали знаете, каквото си мислим това си привличаме. Та, поканите за подобни дестинации доста често идват неочаквано. В тази статия ще ви разкажа именно за маршрута до връх Соколец, за който не намерих почти никаква информация.

Връх Соколец

Връх Соколец се намира в подножието на първенецът на България и може би поради тази причина не е сред най-посещаваните рилски върхове. Той е разположен на 2014 метра надморска височина и от него се отрива красива панорамна гледка към рилските Скакавци, които внушително се извисяват във високото. От самия връх надолу се стръмните склонове тази част на Рила.

маршрути в рила, соколец

Маршрутът към връх Соколец

Изходна точка за Соколец е Боровец. Самата пътека тръгва малко по-нагоре от курорта. Трябва да тръгнете в посока Бели Искър. Преминава се под 3 моста и покрай 3 паркинга. Подминавате третия паркинг, след което има още около 2-3 завоя до едно уширение в дясно, където спокойно можете да оставите автомобила си. След като паркирате продължавате още 100-тина метра по шосето към Бели Искър и на следващият завой започва пътеката. Началото и е в ляво и още от там се започва с изкачване нагоре. В самото начало на пътеката има маркировка на едно от първите дървета, но това е единствената такава за следващият 1 километър.

Координати на изходната точка – 42.259473,23.567622

Малко по-подробно за пътеката

sokolec v rilaПътеката върви през цялото време нагоре в нещо като улей. Маркировката е доста оскъдна – имаше само на 2 дървета – в самото начало и след 1 км ходене. Ако използвате някаква карта, на която има маркирана въпросната пътека, имайте предвид, че около 600 метра преди върха, пътеката се отклонява в дясно. Не след дълго се откриват скалистите склонове на връх Соколец. Пътеката обаче не е директно към тях, а ги подсича от дясно.

Тръгвайки от началната точка почти до върха се върху по баир и през борова гора. На места има по-стръмни участъци, на други пътеката е по-полегата. Разстоянието до върха е 4 км, като на всеки километър се изкачва  по около 150-200 метра. Цялата денивелация е 604 метра. Контролното време за изминаване на маршрута в двете посоки е 5-6 часа, но това зависи много от физическата ви подготовка и темпо.

Разходката до Соколец

Разходката в планината винаги е дар. А в приятна компания е дар на втора степен. Спокойствието, чистия въздух, тишината, движението и всичко в природата действа пречистващо. И дори умората там е благословия.

връх соколец маршрутНие тръгнахме от изходната точка около 10 часа сутринта. На върха бяхме към 12:30-13 часа. Като пристигнахме горе се зарадвахме на гледка, която след кратко време беше покрита с млечно-бяла мъгла. След кратка почивка, енергийна подкрепа, топъл чай, смях и сладки приказки, бавно тръгнахме надолу. На никой не му се слизаше в града. През по-голямата част от разходката ни валяха едри снежни парцали. Беше истинска зимна приказка в началото на април.

Имайте предвид, че няма маркировка, но пътеката е една. Внимавайте само в края й да не продължите по пътеката, а да се отклоните в дясно към връх Соколец.

Надявам се статията да ви е харесала и да е била полезна за вас.

You may also like

Leave a Comment

error: