Home English Version Какво трябва да знаем за чакрите

Какво трябва да знаем за чакрите

by Sunrising Life
Медитация

Какво представляват чакрите?

Думата чакра идва от санскрит и в превод означава „колело“. В този ред на мисли, чакрите са колела от енергия, които се раполагат във финото енергийно тяло на човека. По своята същност чакрите са енергиини центрове, през които протича енергия – както навън, така и навътре.

Самите чакри не са физически и няма как да бъдат смятани за физически обекти, но в същото време имат изключително голямо влияние върху тялото. Това е така, поради факта, че енергията, макар и невидима има видими проявления върху физическото тяло.

Чакри

Чакри

Основните чакри в човека са седем на брой и те са разположени в непосредствена близост до ендокринните ни жлези. Всяка една чакра е свързана с определен цвят, звук, определено убеждения и последствия от тях, нужди, които характеризира.

Основни области, които представляват чакрите

Всяка чакра може да бъде свързана с определена област от човешката психика. Те могат да бъдат обобщени по следния начин:

Чакрите и техните елементи

Чакрите и техните елементи

Основни чакри

Както вече споменахме основните чакри са седем на брой, а именно:

  • Муладхара чакра – коренна чакра
  • Свадхистана чакра – чакра на далака
  • Манипура чакра – чакра на слънчевия сплит
  • Анахата чакра – сърдечна чакра
  • Вишдуха чакра – чакра на гърлото
  • Аджна чакра – чакра на третото око
  • Сахасрара – коронна чакра
Основни чакри

Основни чакри

1.Муладхара чакра

МуладхараМуладхара или още коренната чакра е разположена в основата на гръбначния стълб. Тази чакра е свързана с нашата физическа жизненост и чувството ни за оцеляване в материалния свят. В емоционален аспект тази чакра изразява нуждата за действие и проявление на себе си по уникален начин. Тя се свързва с червения цвят, който е концентрирана вибрация, изграждаща жизненост на физическо ниво.

2.Свадхистана чакра

Свадхистана Свадхистана – чакрата на далака е раположена на пет сантиметра под пъпа. Тази чакра се свързва с усвоявснето и пускането на свобода на материално ниво. Що се отнася до емоционалното ниво е свързана с търсенето на истината за себе си чрез създаване на „огледални“ впечатления и свързването ни с другите. Свадхистана се избразява с оранжев цвят, който вдъхва оптимизъм и надежа и провокира екзалтация.

3.Манипура чакра

МанипураМанипура чакра или още чакрата на слънчевия сплит е раположена на пет сантиметра над пъпа. Тя е свързана с развиването на самоличността и изграждането на личностна сила. На духовно ниво тази чакра може да бъде изразена с думите „Аз съм уникален и вървя по пътя си със смирена самоувереност“. Цветът на тази чакра е жълтият – той носи качествата на оптимизъм, доверие и радост.

4.Анахата чакра

Анахата

Анахата

Това е сърдечната чакра, която е разположена в сърцето. Тя е свързана с развиване на състраданието към всичко и осбено към самите себе си. На емоционално ниво ърябва да осъзнаем колко е важно да приемем себе си и да се научим да не съдим другите. Сърдечната чакра се и зобразява със зелен цвят, който има успокояваща вибрация, която е сходна нс хармонията и състраданието.

5.Вишдуха чакра

ВишдухаВишдуха или още гърлената чакра е разположена в гърлото. Тя се свързва с говоренето на истината и творческото изразяване. Изобразява се със син цвят, който носи разбиране и ментален мир. Точните думи, които описват тази чакра са „Казвам това, което е необходимо и оценявам и признавам творчеството си“.

6.Аджна чакра

АджнаАджна или чакрата на третото око се намира на междувеждието. Именно тя е мястото на нашето интуитивно знание. На материално ниво тази чакра има регулираща функция на тялото. Тя се свързва с тъмно синият/индиговия цвят, който има много явна и спокойна вибраця. Може много точно да бъде описана с думите „Аз поемам отговорността за изграждането на моята действителност“.

7.Сахасрара чакра

СахасрараСахасрара или известна още като коронната чакра се намира на темето на главата. Тя е свързана със сливането на основната ни същност с всичко, съществуващо. Чрез нея човешките мисли могат да бъдат освободени от времето и пространството и просто да бъдат. Цветът,с който се изобразява Сахарара е виолетовият. Той излъчва вибрации, които усилват алфа и тета честотите на мозъка. Изречението, което я описва прекрасно е „Аз действам в съгласие с моята по-висша духовна същност“.

Заключение

И така, това са основните чакри, които всеки човек има. Те могат да влияят както на емоционалното ни състояние, така и на физическото ни тяло и за това трябва да носим отговорност за хигиената на нашите мисли, чувства и емоции. Ако някоя от чакрите ни е блокирана, това веднага намира изражение в нашия физически свят. Много полезни за балансиране на енегриите са йога практиките, слушането на музика за определени чакри и медитацията.

Ако статията ви е била интересна и полезна можете да я харесате, както и да разгледате останалите ни статии, на подобна тематика.

Последвайте ни във Facebook, за да виждате най-новите и актуални неща от Sunrising Life.

You may also like

Leave a Comment

error: