Home ЛайфстайлДуховно и книги Евгения Войнова и нейните „Книги за обичане“

Евгения Войнова и нейните „Книги за обичане“

by Sunrising Life
евгения войнова мечта, издателство давид

Днес се сдобихме с най-новата книга на Евгения Войновa – „Мечта“. Както се досещате, веднага след като я подарих на Рая, последва „Мамо, хайде да четем!“. Въодушавена от прекрасната история и илюстрации, реших да отделя малко време и да напиша малко повече за тези „книги за обичане“, които сътворява тази дама.

Малко предистория

Рая обожава книжки от съвсем малка. Като бебе винаги избираше да си играе с някоя книжка. После, може би около първата й годинка започна да се заслушва, когато четем. От тогава, четем на лягане и на ставане. Знаем почти всички книжки на изуст. Когато си хареса някоя книга, тя се чете месеци на ред – ПОСТОЯННО.

Как се срещнахме с книгите на издателство „Давид“

Преди време, приятелка ми беше дала да четем нейните най-любими детски книжки. Сред тях бяха „Цветна бъркотия“ и „Сто жаби“. И двете са просто невероятни. Римите се нижат леко, цветно и много забавно. Самите истории сякаш са за възрастни, но написани в детски книжки. По много умел и красив начин авторката успява да те понесе и потопи в историята, която завършва винаги с някаква дълбока поука.

Илюстрациите прекрасно допълват увлекателните истории и не позволяват на малчовците да откъснат поглед от книжката. Толкова са пъстри и детайлни, че човек може да потъне в тях. Както се досещате, веднага след като прочетохме тези две книжки, си ги поръчахме. А след това се сдобихме и с „Давид“.

За Евгения Войнова

Евгения Войнова по професия е художник, но ако сте прочели дори само една нейна книга, сами ще сте се убедили, че е и писател. Писането идва след рисуването при нея, но думите се нижат толкова естествено в книжките й, че ако не знае, човек със сигурност би помислил, че е писател по призвание. Е, очевидно е творец про призвание и душа, защото всичките нейни книги са писани, илюстрирани и издадени от нея. Тя започва плахо със своята първа книга – „Цветна бъркотия“, но след като успява да докосне малки и големи със своята творба, продължава да радва читателите с още вдъхновения. Тя ги нарича „Книги за обичане“, което е и мотото на издателството й. И пак – ако сте прочели дори една нейна книга, ще разбирате това напълно.

„Сто жаби“

Книжката, която сме чели стотици пъти и в интерес на истината дори не ми е омръзнала. Една история за излишната суета и това как пропускаме безценните мигове в лудия си бяг към безсмислени и илюзорни цели. „Няма по-чудесен грим от това да си необходим..“ – поуката от тази пъстра приказка. Несъмнено книжката е сред фаворитите ми.

сто жаби„Давид“

Историята за любовта, човечността и доброто. Когато бях малка, мама ми казваше „Доброто ВИНАГИ побеждава“. Най-важното е да сме добри и човечни. В тази книжка Давид дава съвършен урок на другите мишки, „От тези, дето не присъстват в книжките, нито на хората, нито на мишките.” И разбира се със своята добрина привлича само добро.

Давид Евгения ВойноваРомантичната история на Давид и Ема определено разтапя сърца и показва, че не са ни нужни вещи, а внимание и любов.

„Мечта“

Последната и най-нова книжка, която взехме днес. Също толкова прекрасна, колкото и останалите. За един мечок, който не се отказва от своята мечта, въпреки трудностите. За това колко е важно да мечтаеш и да преследваш своите мечти. За това колко е важно да не отрязваме крилата да децата си, а да летим с тях.

Мечта Евгения ВойноваУсещам, че в близките месеци „Мечта“ ще бъде много четена.

В заключение

Книжките на Евгения Войнова и Издателство „Давид“ са несравними. В тях текстът и илюстрациите са в една съвършена симбиоза. Думите летят в рими и се нижат в изречения с лекота. Децата обожават да ги слушат и разглеждат, а за мен е удоволствие да ги чета. Горещо препоръчвам сега, утре и всеки един следващ ден. Прочетете поне една от тези книжки за малки и пораснали деца. Лично ние нямаме само „Матеа“, но за следващ празник планувам да се сдобием и с нея.

You may also like

Leave a Comment

error: