Home ПътешествияПланини Урдини езера – красотата на Рила

Урдини езера – красотата на Рила

by Sunrising Life
Едно от урдини езера

Рила – прекрасна, необятна и толкова чиста. Рила планина е едно от любимите ни места и винаги, когато имаме възможност да се отправим към планината Рила е едно от много предпочитаните места. Наскоро – в един от последните топли и слънчеви дни, се отправихме натам, за да се разходим из красотата и да вдишаме от спокойствието на планината. Планът беше да тръгнем от Рилските езера, по протежението на долината на река Урдина пред Урдини езера.

Панорама в Рила

Панорама в Рила

Разходката ни бе до Урдини езера и техния циркус. Урдините езера са разположени между Рилските езера и връх Мальовица. Те са в най-отдалечената част на северозапана Рила планина и не са толкова известни туристически маршрут, поради трудния достъп до тях. Езерата са шест на брой – Сухото, Рибното, Триъгълника, Удавника, Голямата Паница, Малката Паница. Ние имахме щастието минем покрай три от тях, а на другите се полюбувахме от растояние.

Панорамните гледки, които се ракриват в циркуса на река Урдина са смайващи. Пред погледа колосално се извисява връх Малцовица, Додов връх, Вазов връх, връх Харамията, както и върхът, от който се виждат всичките Седем Рилски езера – Езерният връх. Където и да се спре погледът остава захласнат от величествеността на планината.

И така, рано сутринта група ентусиазирани планинари потеглихме от София към седемте Рилски езера. От там за около половин час с лифта стигнахме до хижа Рилски езера и нашият планински преход започна. По програма беше предвидено тръгване от Седемте езера, покрай връх Харамията към Зелени рид. Условно ми се иска да го разделя на няколко части, а именно:

– хижа Рилски езера до хижа Седемте Рилски езера /известна още като старата хижа/
– хижа Седемте Рилски езера – подножието на връх Харамията
– подножието на връх Харамията до Зелени рид
– обиколка на 3 от Урдните езера
– до Яворова поляна
– от Яворова поляна до Гьолечица

От Рилските езера до старата хижа

Първата час от прехода е много лека и приятна, предполагам повечето хора, които са ходили на разходка на Седемте Рилски езера са я преминавали, а именно от лифта до старата хижа /Седемте езера/. Върви се предимно по хоризонтална пътека, с много леки изкачвания на моменти, които не биха представлявали трудност за никого, около половин час.

Хижа Рилски езера

Хижа Рилски езера

Старата хижа – подножието на връх Харамията

След като се стигне до хижа Седемте езера предстои изкачване, което подсича връх Харамията от лявата страна. То се преодолява за около 30-40 минути. Отгоре върхът не изглежда толкова страшен, колкото от старата хижа, може би защото от тази страна е и пътеката за неговото изкачване. Друго красиво нещо, което ще видите горе е едно езеро, което не е част от Рилските езера, нито от Урдните, но по нищо не им отстъпва – Чанака.

връх Мальовица

В подножието на връх Харамията

Езеро Чанака след Харамията и преди Урдини езера

Езеро Чанака

Подножието на връх Харамията – билото на Зелени рид

След това предстои около един час изкачване, което води до билото на Зелени рид. Тази част от маршрута е малко по-дълга и темпото е по-бавно. Хора, които са с опит, могат да го изкачат за около 35 минути съвсем спокойно, та дори и за по-малко. Горе имаше снежнобял сняг, на който нямаше как да не се порадваме.

Първа радост

Първа радост

Там направихме и заслужената си почивка, с гледка към връх Мальовица и платото, водещо до него. Заснежените върхове на планината изпълваха изцяло сетивата. Някак думите не ми стигат, за да изразя изцяло преклонението си към този рай. Може би ако раят е на Земята, той е в планината.

Стъпки в снега под слънцето

Стъпки в снега под слънцето

От Рилските езера до билото на Зелени рид изкачихме около 500 метра денивелация и изминахме 4.5 километа за три часа и половина. От тук насетне предстои едно голямо слизане – 1200 метра отрицателна денивелация и около 12,5 килемтра разстояние.

Връх Мальовица

Връх Мальовица

Обиколка на Урдини езера

От билото тръгнахме към Рибното езеро /от Урдините езера/. До него следва стръмно слизане, което е приятно, защото пътеката не е камениста. Езерото е с кристално прозрачна вода и впечатлява със спокойствието, което излъчва.

Рибното езеро, Урдини езера

Рибното езеро

Маршрутът продължава покрай още две от Урдините езера, а някои от другите (като Сухото) се виждат в далечината. Навсякъде се извисяват големи планински масиви. Пътеката с изключително приятна и лека. Последно е езерото Голямата паница. То е със зеленикав цвят на водите и красиви овални брегове. След него пътят продължава по протежението на река Урдина към Яворова поляна.

Урдини езера

Урдини езера

Към Яворова поляна по протежението на река Урдина

Тази част от маршрута малко напомня терасите в подножието на Мальовица, през които се преминава при изкачване на върха от ЦПШ Мальовица. Има голямо изобилие на течаща вода, различна растителност и красиви величествени гледки.

долината на река Урдина

Урдина долина

Есен в гората - долината на река Урдина

Есен в гората

Сякаш преминахме през различните сезони само за ден – топлото сякаш лятно слънце, белият зимен сняг, пролетната прохлада и достигнахме до есенните цветове на едно скрито в гората дърво.Преминахме и покрай едно невероятно водопадче. Вече беше късен следобед и цветовете бяха изключително меки, а далечните склонове бяха огряни от ниското слънце. Невероятна красота и истински пир за очите и душата.

Водопад на Урдина река

Водопад на Урдина река

Яворова поляна – Гьолечица

След Яворова поляна, която е едно прекрасно място за отдих и пикник, покрай рек Урдина, следва леко изкачване в гората (около 30-тина минути) и с това разходката е към своя край. Излиза се от гората на Гьолечица, което е малко под ЦПШ Мальовица. И така, нашият преход продължи около 9 часа и беше изпълнен с много красота, спокойствие и приятно натоварване.

Обикновено винаги сме ходили на подобни преходи самосиндикално, но този път разходката ни беше организирана от Hiking Guide Bulgaria. Оказа се, че наистина е хубаво да има планински водачи, които познават маршрута, различни интересни истории за планинските обекти, и които могат да ти разкажат в 360 градусова панорама кой връх с какво име се слави, коя долина къде се намира и на къде текат планинските поточета.

Препоръки

В случай, че решите да опознаете този маршрут имайте предвид следните неща:

  • След като се качите на билото на Зелени рид, до което следвате зимна планинска маркировка, маркировка няма. От там можете да следвате пътеката, което е по протежението на река Урдина.
  • Маршрутът не е особено тежък, но е много дълъг – около 16 километра. В този ред на мисли е хубаво предвид вашето темпо да си отделите необходимото време от светлата част на деня, защото към края маршрутът не е особено приятен да се преминава по тъмно. /особено ако Ви е за първи път и сте без планински водач/
  • Прогнозата за времето неизбежно присъства във всички препоръки за планински преходи.
  • Ако разполагате с малко повече време и сте подготвени горещо препоръчвам след след обиколката на Урдините езера да изкачите връх Малцовица.
  • Вода има в изобилие, така че не е необходимо да се притеснявате за това – няма да останете без вода.
Усмивки към връх Мальовица

Усмивки към Мальовица

Предложения за други маршрути

  • Рислките езера към хижа Иван Вазов – един красив маршрут, който горещо препоръчваме на всички.
  • Циркусът на Урдини езера към връх Мальовица
  • Билото на Зелени рид към връх Мальовица по билото
Ще се радваме да споделите кой е вашият любим планински маршрут?
Ако статията ви допада, можете да ни последвате във Facebook страницата ни.

You may also like

Leave a Comment

error: