Home ПътешествияФото истории 5 неща които да проверите преди снимки

5 неща които да проверите преди снимки

by Peter Todorov
Иракли стативи

Много от нас обичат да снимат. Сигурен съм, че не съм единствения човек, които може да излезне от вкъщи за по-малко от минута, когато види красив облак или идваща буря. Има няколко неща, които са изключително важни и могат да провалят снимките ви, ако не ги предвидите. Аз лично имам списък по който проверявам стъпка по стъпка.

1. Първо винаги проверявайте, до колко ви е заредена батерията

Аз лично нямам случай да излезна от вкъщи без заредени батерии. Те се зареждат винаги след, като се прибера от снимки. Има и още нещо, което трябва да се предвиди. През зимата или високо в планината температурата е доста по-ниска отколкото в града. Всяка батерия пада доста по-бързо при ниска темепература. Много полезно е винаги да имате втора батерия, особено ако ще правите преход в планината за повече от един ден.

battery check2. Проверявайте мемори картата

Аз съм доста разсеян човек и често забравям нещо. Имам толкова много случай, в които съм си забравял мемори картата в лаптопа, че дори не мога да ги запомня като бройка. Друга ситуация, дори съм забравял да източа картата от предни снимки. След няколко подобни случай купих и втора мемори карта. Сега преди снимки винаги проверявам дали всичко е наред с картите. Към днешна дата вече имам 3, но това е друга история. : )

memory cards3. Проверявайте и почиствайте лещите на обективите

Средата отвън е доста замърсена. В градовете е пълно с прах. Сред природата също може доста лесно да се зацапа предната леща. Доста полезно е да проверявате често предната леща на вашия обектив. Спестява доста време после на компютъра да изчистите изображението. Много е полезно е да носите кърпичка за очила в джоба.

4. Винаги проверявайте състоянието на филтрите преди и по време на снимки 

На една от последните ми разходки край морския бряг ми се наложи да използвам ND филтър. Позицията на която застанах беше изключително близо до вълните. След няколко снимки по филтъра имаше изключително много капчици, но достатъчно малки, за да не се забележат на Liveview режим. И така аз си живеех с идеята, че съм направил хубави и качествени снимки. Беше доста голямо разочарованието, когато ги отворих на компютъра. Праха също е проблем, както и мястото на което ги съхранявате. Наелоновите прикчета също оставят сериозни следи по тях и е хубаво преди употреба да се забършат. Моят съвет е да проверявате често състоянието на филтрите преди и по време на снимки.

5 . Бъдете готови да предпазите техниката си в лошо време и дъжд

В много случай, когато снимате в дълбоката планина, посред полето, дори и в града е възможно да завали. Не е тайна, че много снимки са направени в изключително лоши метеорологични условия. Всъщност истината е, че лошото време е пръв приятел на фотографа! Така че бъдете готови да предпазите техниката си, като това да не ви попречи и провали снимките. А лично използвам наелонова торбичка, но скоро получих съвет да опитам и с презерватив. Обещавам, като опитам да споделя резултата : ))

You may also like

Leave a Comment

error: