Home ПътешествияЕвропа Екскурзия до Санторини и красивите морски залези

Екскурзия до Санторини и красивите морски залези

by Sunrising Life
Забележителности в Санторини

Внимавайте какво си пожелавате, защото се сбъдват и най-необмислените ни желания. Бях споделил снимка във фейсбук на залез от остров Санторини. Тектъст отгоре на снимката, който написах гласеше „Трябва да се ходи скоро“. Без да имам реални планове за това като на шега след 2 години се озовах на острова.  Предвид страстта ми към изгреви и залези, може би не е случайно, защото Санторини е всеизвестен като острова с най-красивите залези. Освен невероятните природни гледки, на острова има още много красоти, които зи заслужава да се видят. Това място се свързва с най-голямото вулканско изригване в човешката история, а днес е смятано за едно от най-романтичните места.

Забележителности в СанториниОпределено искам да отида там отново, но този път с Вики и децата. И със сигурност сами ще организираме почивката си, за да можем да разполагаме изцяло с времето си, защото сега бях организирано и ограниченията бяха смазващи. Именно поради тази причина обичаме да планираме сами пътуванията си. Когато си с група в организирана екскурзия, никога не успяваш да се насладиш изцяло на местата, които посещаваш. Все се бърза, а за съжаление в Санторини в едни от най-хубавите моменти (залеза) трябваше да тръгваме и не можех изцяло да се потопя в тази любим за мен момент.

Малко от историята на острова

Островът води началото си преди повече от 3500 години. Тогава името му е било Стронгили (кръгъл), защото контура на архипелага е бил почти кръгъл. С течение на годините, след множество вулканични изригвания и особено след най-голямото такова (1400 година пр.н.е) островът придобива сегашния си вид. При това голямо изргиване в средата на Стронгили се образуа огромен кратер, които се запълва с вода. Дори днес на острова Неа Камени се намира действащ вулкан. Има теории, според които именно на тази територия за живеели атлантидите. Почти до края на Втората световна война островът е безлюден. Това се дължи на честите вулканични изригвания.

Забележителности в Санторини, Фериботът от Атина до Санторини

Фериботът от Атина до Санторини

Транспорт до острова

Транспорта до Санторини е чрез ферибот или самолет. Времето с ферибота отнема около 6 до 8 часа, като зависи от ферибота и междинните спирания. Ферибота тръгва от Атина и по спомен за около 7 часа пристигнахме на острова. При посещението ми видях много красиви места. Ето и някои от тях:

Столицата на Санторини

Столицата Фира

Главния град и столица на Санторини – Фира

Град Фира е столицата на Санторини. Той е изключително колоритен с белите си къщички със сини куполи. Градът е разположен на повече от 200 метрова вулканична скала покрай бреговете на Егейско море. Определено е силно впечатляващо как белите къщи сякаш са кацнали по скалистите склонове. Освен това, от градът се разкрива много хубава гледка към действащия вулкан.

Цветя в Санторини, Забележителности в Санторини

Градинка в Оя

Забележителности в Санторини - залез от Оя

Залезът от Оя

Село Оия – мястото на залезите

Това селце е световноизвестно с невероятните си залези. То е притегателна точка освен за влюбени двойки и за фотографи, които запечатват красотата на залязващото в морето слънце. И в това селце отново невероятен колорит придават типично гръцките къщички, които са със сини куполи и прозорци, конрастиращи на белотата на сградите.

Забележителности в Санторини - Имеровигли

Имеровигли след залеза

Забележителности в Санторини - залез от Имеровигли, морски залези

Залезът от Имеровигли

Град Имеровигли

Този град има славата на най-романтичното място в Санторини. Той се явява и най-високата точка на острова. За съжаление когато бяхме там, непосредствено след залеза трябваше да се качваме в автобуса. Пропусках наистина невероятна гледка, която гледах жално от прозореца на автобуса.

Забележителности в Санторини - Неа Камени

Неа Камени все още активен и пушещ

Неа Камени

Единия от дните посетих и островът Неа Камени, на който е разположен и активният вулкан. Логично е, че мястото е необитаемо, а е само туристическа атракция. До там стигнахме с корабче за около 20 минути. Вулканът не беше това, което си представях, но е готино да се видят излизащите пушеци от някоя друга дупка в земята. Орпеделено се вълнувах, все пак за първи път се разхождах върху действащ вулкан.

 Забележителности в Санторини - Червения плаж

Червения плаж

Червения плаж

Това е един от плажовете в Санторини, който е впечатляващ с цвета на пясъците. Като цяло на острова има три вида плажове – с обикновен пясък, с черен пясък и с червен пясък. Ние посетихме Кокини Паралиа, което в превод означава точно – червения плаж. Скалите около плажа също са червени и са изградени от лава.

Санторини, Вътрешността на острова

Вътрешността на острова

Като за финал

Има изключително впечатляващи местенца на острова, които трябва да се обиколят и разгледат отново. Това бяха някои от тях, а когато отново се завърна там ще се концентрираме върху по-малко комерсиалните такива. Убеден съм, че има скрити перли, които чакат да бъдат открити. Определено много ми хареса духа на това място. Още повече, че като цяло имам някакво влечение към гръцкото. Може би защото има нещо гръцко в кръвта ми, знам ли. Със сигурност следващия път екскурзията ще я организираме сами, за да можем да се насладим изцяло на това китно място.

Можете да разгледате още от нашите пътешествия из Европа тук, а също така и тези из нашата родина – в категория България.

You may also like

Leave a Comment

error: