Home ЛайфстайлДуховно и книги 10 любими цитата от „Малкият принц“

10 любими цитата от „Малкият принц“

by Sunrising Life
малкия принц, цитати Екзюпери

През годините съм чела многократно „Малкият принц“ – на различни възрасти. Понягока всяка година, понякога през една година, винаги е зависело от настроението. С всеки един прочит на тази невероятна „детска“ книга съм получавала по нещо ново и съм разбирала нещата по различен начин. За това смея да твърдя, че всеки прочит на тази творба е сякаш за първи път.

Това е книга за всяка една въраст, която съдържа изконн и вечни истини за живота, любовта, раздялата и приятелството. Екзюпери е вярвал, че всеки човек пази в себе си едно непораснало дете. Ето и някои от любимите ни цитати от „Малкият принц“

1.Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: „Моето цвете е там някъде“.
2.Какво значи „да опитомиш“?… … ако ме опитомиш, ние ще изпитваме необходимост един от друг. За мен ти ще бъдеш единствен на света. За теб аз ще бъда единствена на света… В живота ми ще грейне слънце, погледни! Виждаш ли житните ниви ей там? Житните ниви не ми напомнят нищо. И това е тъжно! Но твоята коса е с цвят на злато. И когато ме опитомиш, ще бъде прекрасно! Житото, което е златисто, ще ми напомня за теб. И ще обичам шума на вятъра в житата.
3.Ах, мъничък принце, така постепенно разбрах твоя малък тъжен живот. Дълго време единственото ти развлечение е било сладостта на слънчевите залези.
4.Хората – каза малкият принц – се пъхат в бързите влакове, но вече не знаят какво търсят. И затова започват да се движат, но се въртят в кръг…
5.Цветята са слаби. Наивни са. И се пазят, както могат. Мислят се за страшни с техните бодли.
6. -Един ден видях слънцето да залязва четиридесет и четири пъти!
И малко след това ти добави:
– Знаеш ли… когато човек е много тъжен, обича слънчевите залези…
– През оня ден с четиридесет и четирите пъти — ти си бил значи много тъжен?
7. Ако види това — каза си той, — тя ще бъде много обидена… Ще почне да кашля много силно и ще се престори, че умира, за да не изглежда смешна. А пък аз ще бъда длъжен да се преструвам, че се грижа за нея като болна, защото иначе, за да унижи и мене, тя наистина би се оставила да умре…
8. – Вие сте хубави, но празни — каза им малкият принц. — За вас не може да се умре.
9. Ако обичаш някое цветче, което се намира на някоя звезда, приятно е да гледаш нощем небето. Всички звезди са цъфнали цветя.
10. Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници.

Вижте още от категория Книги. Кой е вашият любим цитат от „Малкият принц“?

You may also like

Leave a Comment

error: