Home ЛайфстайлДуховно и книги Ще посрещна този ден с любов

Ще посрещна този ден с любов

by Sunrising Life
Любов - Ог Мандино, Търговец на света

Тази статия представлява един малък откъс от една много любима книга. Хубаво е да не забравяме, че любовта е основната движеща сила и да я допуснем в живота си, защото тогава всичко се случва с лекота и красота. Ето го и него:

„Ще посрещна този ден с любов в сърцето си!

А как ще го направя? Отсега нататък ще гледам всичко с любов и ще се родя отново. Ще обичам слънцето, защото стопля костите ми, но и дъжда ще обичам, защото пречиства духа ми. Ще обичам светлината, защото ми показва пътя, но и тъмнината ще обичам, защото показва звездите. Ще приветствам щастието, защото обогатява сърцето ми, но и тъгата ще понасям с търпение, защото отваря душата ми. Ще приемам наградите, защото ми се полагат, но и препятствията ще посрещам с удоволствие, защото са моето предизвикателство. 

Ще посрещна този ден с любов в сърцето си!

А как ще говоря? Ще възхвалявам враговете си и те ще ми станат приятели, ще насърчавам приятелите си и те ще ми станат братя. Винаги ще търся причини да се възхищавам, никога няма да изнамирам оправдания за слухове. Когато се изкушавам да критикувам, ще захапвам езика си, когато започвам да хваля, ще крещя от покрива.

Та нали птиците, вятърът, морето и цялата природа говорят с музиката на възхвалата към твореца си? Не мога ли със същата музика да говоря на неговите Деца? Отсега нататък ще помня тази тайна и тя ще промени живота ми. 

Ще посрещна този ден с любов в сърцето си!

А как ще постъпвам? Ще обичам най-различни хора, защото всеки има качества за възхищение, дори и да са скрити. С любов ще разкъсам изградената около сърцата им преграда от подозрение и омраза и на нейно място ще построя мостове, за да може любовта ми да влезе в душите им. Ще обичам амбициозните, защото могат да ме въодушевяват! Ще обичам неудачниците, защото мога да се уча от тях. Ще обичам кралете, защото са над човешките същества, ще обичам смирените, защото са божествени. Ще обичам богатите, защото са самотни, ще обичам бедните, защото са толкова много. Ще обичам младите за вярата, която имат, ще обичам старите за мъдростта, която споделят. Ще обичам красивите заради тъгата в очите им, ще обичам грозните заради мира в душите им. 

Ще посрещна този ден с любов в сърцето си!

Но как ще реагирам на действията на другите? С любов. Както любовта е средство за отваряне на сърцата на другите, точно така е и мой щит, който отблъсква стрелите на омразата и копията на гнева. Злополучие и обезсърчение ще удрят в новия ми щит и ще се превръщат в най-тих дъждец. Моят щит ще ме закриля на пазара и ще ме подкрепя, когато съм сам. Ще ме съживява в моменти на отчаяние, но ще ме успокоява, когато се екзалтирам. С употребата ще се засилва и повече ще ме предпазва, докато един ден го захвърля и без закрилата му тръгна сред пъстрея поток от хора, но когато го направя, името ми ще е издигнато високо в пирамидата на живота. 

Ще посрещна този ден с любов в сърцето си!

А как ще се държа с всеки срещнат? По един единствен начин. Тихо, в себе си, ще се обръщам към него и ще казвам – Обичам Те. Въпреки, че са казани наум, тези думи ще греят- в очите ми, ще изглаждат бръчките по челото ми, ще предизвикват усмивка на устните ми, ще звучат в гласа ми и сърцето му ще се отвори. А ще има ли някой да се откаже от стоките ми, когато сърцето му чувства моята любов? 

Ще посрещна този ден с любов в сърцето си!

И най-много от всичко ще обичам себе си. Защото правя ли го, ревностно проверявам всичко приемано от тялото ми, от ума ми, от душата и сърцето ми. Никога няма да угаждам прекалено на плътските си желания, а ще храня тялото си повече с чистота и умереност. Никога няма да допусна умът ми да бъде привлечен от злото и отчаянието, а с желание ще го извисявам с многовековното познание и мъдрост. Никога няма да допусна душата ми да стане самодоволна и пресита, предпочитам да я храня с медитация и молитва. Никога няма да допусна сърцето ми да стане дребнаво и жестоко, а ще го раздавам и то ще расте и ще топли земята.

Ще посрещна този ден с любов в сърцето си!

Отсега нататък ще обичам цялото човечество. От този момент всичката омраза изтича от вените ми, защото нямам време да мразя, имам време само да обичам. В гози момент правя първата необходима стъпка да стана човек сред хората. С любов ще увелича продажбите трикратно и ще стана велик търговец. Ако нямам никакви други качества, мога да успея само с любовта. Без нея няма да успея, дори да притежавам всички знания и умения на света.

Посрещам днешния ден с любов и успявам! „

Из „Най – великият търговец на света“, Ог Мандино

Вижте още откъс от романа Любов на Елиф Шафак.

You may also like

Leave a Comment

error: