Home ЛайфстайлДуховно и книги Страх или любов?

Страх или любов?

by Sunrising Life
страхът и любовта

Основните две, движещи съществуването ни, сили са страхът и любовта. Във всички книги, които съм прочела това твърдение е залегнало изключително силно и на него се основават всички последващи разсъждения и доводи по темата в известната за нас „езотерична“ сфера.

Сами по себе си това са две напълно противоположни усещания. Когато човек е изпълнен с любов, той няма как да се страхува, защото любовта дава спокойствие, сигурност и вяра. Изпитвайки любов, човек е уверен и може да посрещне всяко нещо като поредното предизвикателство и съответно да го преодолее по най-добрия начин.

За страха

Страхът от друга страна е деструктивната емоция, която ни води до различни депресии и негативни състояния на душата и ума. Страхът е липса на доверие в съществуването, в себе си и в живота. Съвсем спокойно може да се каже, че това е емоция, която може да ни доведе дори до физически проблеми, защото предизвиква в тялото ни реакции, които са далеч от полезни за организма ни.

Всъшност страхът показва, че човек е загубил своето равновесие. За да се отдаде на това негативно усещане и да тормози себе си, значи е позволил някоя мисъл или чувство да го извади от вътрешната хармония, която е негово естествено състояние.

Страхът е инстинктивно чувство, което се явява в човека като резултат на външните условия, в които той се намира. Страхът води началото си от животинското царство, където той се счита за висше чувство. Човек обаче не трябва да се осланя на страха ­ страхът може да му представи страшни картини, с които да го изкара от релсите на неговия живот. Единственото нещо, което може да избави човека от страха и да го направи смел и силен да му се противопоставя, е да възприеме мисълта, че в света съществува една велика разумна сила, която управлява всичко. Тази сила има свои закони, които прилага в живота, вследствие на които нищо не става произволно и случайно. Ето защо и всеки човек, като разумно, мислещо същество, спада към този разумен свят, към тези разумни сили. Щом е така, при каквито условия и да изпадне човек, тия сили ще го изведат на благополучен край.

Из беседа на Учителят, 1927г

И тук отново идва ред на въпросът как да преодолеем страха?

Преодоляването му може да се случи като изберем любовта. Като не допускаме страховете ни да ни владеят, а ние овладеем тях. Трябва да ги осъзнаем, дефинираме и да изберем те да не са част от нас.

Отново всичко е въпрос на личен избор. Ако изберете да вървите по пътя на любовта в живота ви ще има справедливост. Не казвам, че ще е лесно или трудно, но ще е осъзнато и смирено. Любовта се уповава на уважение, докато страха не уважава дори самия себе си. Липсата на уважение е желание за контрол и надмощие. Когато липсва уважение страхът е изигнат на пиедестал и в душата властват различни страхове, които непрестанно ни спъват и пречат.

Избирам любовта

А няма нищо по-прекрасно от това да живееш един спокоен, осъзнат и смирен живот. Живот, изпълнен с вяра. Увереност в това, че всичко е наред и се случва по най-добрия възможен начин. Това е животът, изпълнен с любов. Любовта носи светлина и вяра, а страхът ни трови и пречи да бъдем това, което трябва да сме.

Любовта не изиска и не задължава, тя просто е. Страхът от друга страна изисква и всичко се прави с очакване да предизвика ответна реакция „Правя това, за да може ти да направиш онова“. Любовта прави нещата така както ги чувства, без да очаква нищо и без да изисква.

Страхът е единствената преграда пред любовта. Тъй че пътят към това да обичаме и да ни обичат преминава през справянето с личните ни страхове. Освобождаването от хватката на егото е всъщност еквивалентно на освобождаването от страха и отварянето на вратата за любовта.

И така, дайте си малко време и помислете от какво се страхувате. Анализирайте тези усещания и техните първопричини. Понякога, за да се справиш със собствените си страхове трябва да се изправиш лице в лице с тях и те просто изчезват, защото когато бъдат осъзнати, те вече нямат място в живота ни.

А вие какво избирате – страха или любовта?

Прочетете още интересни статии в категория Лайфстайл.

Последвайте Sunrising Life във FACEBOOK и INSTAGRAM

You may also like

Leave a Comment

error: