Home ЛайфстайлЛайфстайл Силата на прошката

Силата на прошката

by Sunrising Life
няма виновни

Във времето хората преминават през различни житейски ситуации. Изправени са пред редица избори и взимат множество решения – кои правилни, кои не. Срещат много хора – някои оставят следи в живота им, други не. По един или друг начин всички вървим по своя собствен път. Проблемът обаче се появява, когато натрупаме прекалено много негативни емоции в себе си и не знаем как да ги пуснем и оставим на мястото, на което те принадлежат – в миналото.

Натрупване на негативни емоции

В някакъв момент осъзнаваме, че сме направили нещо погрешно започваме да се самообвиняваме, да критикуваме себе си и да произвеждме негативни емоции, заради избори, които сме направили в миналото. В тези моменти ние сме сякаш обидени на самите себе си. В други случаи, избираме да изпитваме обида заради някой друг. И така завихряме една негативна енергия, която започва да живее в нас. През цялото това време ние притаяваме в себе си толкова много неща, както към околните, така и към себе си. Трупаме един товар, който ни е толкова излишен.

В един прекрасен ден обаче, сякаш нещо не е наред. Сякаш сме препълнени и емоционалния ни багаж е натежал толкова, че не можем повече да го носим. Може би това е момента, в който трябва да се освободим и да възвърнем изначалното си състояние – състоянието си на спокойствие, благодарност и смирение.

А как да постигнем спокойствие?

Това прекрасно състояние на „Аз съм тук и сега“ можем да го постигнем чрез прошката. Прошката е едно от най-мощните средства за освобождаване. Да поискаме прошка и да дадем прошка – това е начина да оставим миналото там, където му е мястото и да продължим в настоящия момент с лекота и вяра, че всичко е наред.

Прошка

Прошка

Да простиш на всички, които по някакъв начин са те огорчили и най-вече да простиш на себе си, че си допуснал това огорчение в душата си. Именно прошката ни позволява да неутрализираме негативното, което сме натрупали в себе си.

Но как да простя, като … ?

„Като ме излъга?“, „Като ме предаде?“, „Като ме обиди?“  като… сигурно можете да изредите безкрайно много причини за огорчението си.

А задавали ли сте си въпроса „Защо аз допуснах да се почувствам обиден?“

Предполагам, че това е по-рядко задаван въпрос. Ние сме така устроени – винаги търсим причините извън самите нас. Необходимо е осъзнаване, за да можем да разберем, че всъщност всичко е само и единствено в нас. Ние избираме да се чувстваме по определен начин, в случая обидени.

Обидата от своя страна е източник на още много негативни емоции, които кротичко се настаняват в нас и заедно с нашето его започват да ни правят номерца. Лека полека биваме превзети от собствената си обида и его. Непрестанно се вайкаме, че всички постъпват некоректно с нас, че ни лъжат, манипулират и т.н. А всъщност, това се случва само защото ние позволяваме. Защото сами сме си изтъкали премяната на обидената жертва.

Защо да простим?

Простете заради самите себе си, не заради някой друг. Прошката ще ви донесе бленуваното спокойствие и смирение. Без автоагресия и самообвинения. Просто едно чистосърдечно и искрено приемане на всички грешки, които сме допускали спрямо себе си и на всички такива, които другите са допускали спрямо нас.

„Прошката е качество на силните. Слабите никога не прощават”

Хората, които отказват да простят се уповават на страха. Страхуват се, че могат да бъдат наранени и за това избират да са гневни и да се защитават. А всъщност няма от какво да се защитават, могат просто да не допускат до себе си емоциите, които не желаят.

Простете, за да се освободите от бремето на вината, страданието и негативизма. Всяко нещо, което ви се случва е с цел да ви научи на нещо и дори да не осъзнавате самите вие си избирате уроците. Да простите далеч не значи да оправдаете нечие действие. Прошката е акт на самоосвобождаване от негативната енергия, която сами задържате в себе си. Прощавайки, вие оставяте миналото там, където то принадлежи и правите място на настоящето и любовта да изпълнят света ви.

Спокойствие и любов

Спокойствие и любов

Как да простим?

За да простим трябва да се вгледаме дълбоко в себе си, в душата си и да преосмислим нещата. Да осъзнаем, че няма виновни, няма жертви – има само избор. Не е виновен бившият ви приятел, че ви е наранил – вие сте го избрали и вие сте допуснали да бъдете наранени. Това е вашият урок. Не е виновна приятелката ви, че ви тормози – вие избирате и й позволявате да го прави. Не е виновна държавата за личните ви проблеми – вие решавате да хвърлите там обвиненията и да разтоварите поне малко от собствения си негативизъм, като го насочите навън. Но той е част от вас и независимо кого обвинявате, това наранява само и единствено вас.

„Човешко е да се грешки, Божествено е да се прощава.“

Спрете да тровите себе си и се освободете от бремето, което сами сте натрупали на плещите си. Да си щастлив е избор, а пътят към щастието е прошката.

Можете да прочетете още интересни статии на подобни теми тук. Ако статията ви е допада можете да я харесате, както и да ни последвате във Facebook станицата ни.

You may also like

Leave a Comment

error: