Home ЗдравословноЕтерични масла Етерично масло от Кардамон

Етерично масло от Кардамон

by Sunrising Life
етерични масла на дотера, масло от кардамон

Етеричните масла са направени от билки, дървета, цветове и цитруси. Те могат да помогнат за облекчаване на различни неразположения, да повишат настроението ни и да направят денят ни по-свеж и ароматен. В тази статия ще разберете малко повече за етеричното масло от кардамон.

Какво е кардамонът?

Кордамонът е пикатна подправка, която намира голямо приложение в източната кухня. Тя е много тачена и ценна, а растението се състои от зелени семенни шушулки и е от семейство Джинджифилови. На много места може да го срещнете изписано като кардамом.

Етерично масло от кардамон

Етеричното масло от кардамон се прави чрез парна дестилация на семената на растението. Има богат и топъл аромат с екзотични и мускусни нотки. Много често се използва в парфюмерията. В аюрведа е много тачено масло и се използва за подпомагане на имунната система на организма и справяне с храносмилателни неразположения.

Маслото действа ободряващо ума и облекчава стомашни неразположения. Подпомага по-бързо зарастване на рани и заличаване на белези. Може да се използва при детокс и се характеризира със силни антисептични и противовъзпалителни свойства. Може да ви помогне за облекчаване на болка и главоболие. Маслото от кардамон има тонизиращо и силно противовирусно действие. Може да се използва за дифузиране, а също така и за локално мазане (в зоната на корема – при подуване, болка, колики). Много подходящо за употреба особено в грипните сезони, защото има облекчаващо действие при бронхит и задръствания на дихателните пътища.

Етеричното масло от кардамон има благоприятно влияние върху нервната система, намалява напрежението и ни помага да се справим с депресивни състояния, стимулира работата на мозъка. Помага да се отделя слузта от организма.

Ето някои рецепти с масло от кардамон

При стомашни неразположения

Сложете 1 капка масло от кардамон в капсула или в зехтин. Може също да правите масаж на стомаха с няколко капки кардамон, разредени в базово масло.

Блендове за дифузер

  • за пречистване на въздуха – 2 капки Кардамон, 5 капки Карамфил, 5 капки Лимон
  • за мотивация – 3 капки Кардамон, 3 капки Спеарминт, 5 капки Тангерин
  • за събуждане – 5 капки Кардамон, 3 капки Див портокал, 1 капка Мента
  • за настроение – 3 капки Портокал, 2 капки Тангерин, 2 капки Кардамон, 2 капки Карамфил
  • при силно изтощение и умора – 4 капки Кардамон, 4 капки Лавандула
  • за придобиване на увереност – 3 капки Кардамон, 3 капки Бергамот, 3 капки Лайм

Блендове за локално мазане и масаж

  • при дихателни проблеми – 7 капки Кардамон, 10 капки Черен пипер, 10 капки Бергамот, 6 капки Майорана, 6 капки Евкалипт се слагат в 10 мл базово масло и се прави масаж на гърдите и гърба.
  • при болка в гърба – 5 капки Кардамон, 5 капки Карамфил, 5 капки Мента, 3 капки Джинджифил, 10 капки Безсмъртниче, 10 капки Копайба се слагат в 10 мл базово масло и се прави масаж на гърба.
  • за болка в гърлото – 10 капки Кардамон, 5 капки Мащерка, 5 капки Мента, 5 капки Канела, 10 капки Див портокал се слагат в 10 мл базово масло и се мажат гърлото и стъпалата.

Можете също да сложите 1 капка масло от кардамон в сутрешното си кафе. Ще остави много свеж привкус, а ползите от него ще бъдат незаменими. Тук държа да вметна, че всички рецепти, които са написани се отнасят за висококачествените етерични масла от терапевтичен клас на марката DoTerra.

Ако ви е интересно може да прочетете моята история и как се запознах с маслата и с какво започнах да навлизам в ароматния свят в статията – Етерични масла на DoTerra – как се запознах с тях. Ако имате нужда от помощ, насоки, препоръки или просто искате да се консултирате с някого за етеричните масла, не се колебайте да ми пишете. Ако пък сте решили да си поръчате етерични масла на марката,може да направите своята регистрация (пишете ми, за да ви дам линк). По този начин ще можете да се възползвате от 25% намаление на всички продукти, а също така и от различни бонуси и точки, чрез които можете да получавте безплатни масла всеки месец. Пишете ми ако имате нужда от съдействие.

Надявам се статията да е била полезна за вас. Споделете я, за да може повече хора да научат за вълшебните ползи на това масло.

You may also like

Leave a Comment

error: