Home ЗдравословноЕтерични масла Етерични масла при бременност

Етерични масла при бременност

by Sunrising Life
етерични масла за бременни, масла на doterra

Това е една много деликатна тема, която заслушава да бъе разгледана малко по-подробно. Бременността е чудесен период, в който жената има нужда от това да полага повече грижа за тялото и себе си. Ще разгледаме различни етерични масла, подходящи при бременност, раждане и кърмене. Също така ще опиша и кои масла е хубаво да избягваме в тези периоди и не се препоръчват.

Най-важното е да знаем, че по време на бременност и кърмене е задължително да използваме висок клас масла, които да са пречистени. В една предишна статия бях писала именно за класовете етерични масла. Ако ви е интересно може да прочетете повече тук – Видове етерични масла и начин на употреба.

Масла, подходящи за употреба при бременност

По време на бременността има някои етерични масла, които могат да ви бъдат верни помощници за справянето с редица неразположения. Имайте предвид, че през първия триместър е хубаво да ограничите използването на маслата, но това далеч не значи да спрете изцяло. Винаги може да се насладите на някой любим аромат в дифузера или да повдигнете настроението си с някое цитрусово масло. През втория триместъ може да включите маслата и за мазане като разреждането трябва да бъде по-голямо. Ето и основните масла, които можете да използвате през бременността.

 • Тамян

Започваме с царя на маслата. Това масло е безопасно да се използва по време на бременност за дифузиране и локално мазане. Като цяло през тези периоди не се препоръчва вътрешен прием на каквито и да било масла с цел превенция. Тамянът има множество приложения и невероятни качества. Може да повлияе добре на почти всяка система в организма. Прочетете повече в статията – Етерично масло от Тамян.

 • Чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво има силни антисептични свойства. То е много подходящо за мазане, в комбинация с някои други масла, при различни кожни раздразнания, болки в гърлото, хрема, синузит и редица други. Може да прочетете повече за него – Етерично масло от Чаено дърво.

 • Лайка

Лайката е билка, която може да се използва дори върху бебенца (разбира се в адектватно разреждане в базово масло). Тя действа успокояващо, антисептично и андтибактериално. Помага при безсъние и облекчава болки в мускулите, гърба и ставите. Прочетете повече – Етерично масло от Лайка.

 • Лавандула

Отново едно чудесно масло, подходящо както за възрастни така и за новородени (след 3-тия месец). Има силно успокояващо действие, помага при стрес, главоболие, има температуропонижаващо действие.

етерични масла на дотера, етерични масла за бременни, дотера цена

Научете повече за качествата на това масло в статията – Етерично масло от Лавандула.

 • Лимон, Грейпфрут, Бергамот, Див портокал

Цитрусовите етерични масла имат свойството а придават свежест и дорбо настроение при дифузиране. Те имат сходни качества и могат да бъдат използвами при различни ситуации по време на бременност и кърмене. Етеричното масло от лимон е сред най-разпространените масла. Има мощни антисептични, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Може да се използва в комбинация с почти всички масла и е подходящо за употреба по време на бременност и кърмене в съответно разреждане. Прочетете повече – Етерично масло от Лимон. Маслото от Бергамот влияе на емоционалния баланс, успокоява и има чудесни седативни свойства. Маслото от див портокал подпомага имунитета, действа благотворно на лимфната система, успокоява раздразнения по кожата и намира множество приложения при различни проблеми по време на бременност. Етеричното масло от грейпфрут може да ви помогне при борбата с целулита, да облекчи болки в мускулите и ставите, да помогне при активирането на лимфната система.

 • Иланг Иланг

Чудесно масло, което можете да използвате както в дифузера, така и за локална употреба. Действа успокояващо, заземяващо и помага при борбата със стреса. Прочетете повече – Етерично масло от Иланг Иланг.

 • Джинджифил

Джиджифилът е едно от най-зравословните растения и смело мога да кажа, че е в графата на природните антибиотици (прочетете Джинджифил срещу вируси). Етеричното масло от джинджифил действа подсилващо на имунната система, има силни антибактериални и противогъбични свойства, помага при стрес и апатия. Може да намери много приложения в ежедневието на една бременна жена.

 • Сандалово дърво

Сандаловото дърво помага при стрес, напрежение, апатия и депресия. Може да се използва за хидратация на кожата, облекчава сърбежа и кожните раздразнения.

 • Джоджен

Използва се в комбинация с джинджифил, кардамон и лавандула за справяне със сутрешното гадене и неразположение по време на бременност.

 • Роза

Това е още едно чудесно етерично масло, което може да се използва при бебета и малки деца в подходящо разреждане в базово масло. Десйтва много благотворно при депресивни състояния, чувство на безисходица, панически страх, успокоява и подобрява циркулацията на кръвта, има чудесен ефект върху храносмилателната и сърдечно-съдовата система.

 • Кориандър

Маслото от кориандър има успокояващо действие. Премахва умората, помага при безсъние и депресивни състояния.

 • Безсмъртниче

Това е едно наистина уникално етерично масло, което има невероятни качества. По време на бременност може да се използва в комбинация с масло от тамян и да се маже с цел предоствратяване образуването на стрии. При различни кожни проблеми може да се използва в подходящо разреждане.

Някои ценни съвети

След раждането можете да използвате за мазане в долната част на корема – Салвия, Тамян и Лавандула. Тази комбинация ще ви помогне за облекването на болките. При подуване на краката може да направите комбинация от Лавандула, Здраве и кокосово масло. При виенето на свят, което е често срещано в първите месеци от бременността може да използвате комбинация от Иланг Иланг и Лавандула или само едно от тях.

Етеричното масло от Салвия не се препоръчва з аупотреба преди 38 седмица, а най-добре да го включите след раждането. Може да се използва по време на раждане, за да подпомогне процеса.

Масла, които не се препоръчват по време на бременност

По време на бременност е хубаво да избягвате следните етерични масла – Карамфил, Салвия, Риган, Мащерка, Розмарин, Смирна, Канела, Ветивер, Лимонена трева, Босилек, Уинтъргрийн.

Личен опит

С първата ми бременност не бях заознача с етеричните масла. Първият ми сблъсък с тях беше, когато на малката започнаха да й растат зъбките. Тогава използвах кокосово масло с една капка етерично масло от карамфил. С втората ми бременност вече имах богат асортимент от масла у дома и едногодишен опит с маслата и действах доста по-смело. Още в началото на бременността, се появиха големи проблеми с кръста ми. Тогава, единственото нещо, което облекчаваше болката беше бленд от Тамян, Лавандула и Майорам. Беше с високо разреждане, но въпреки това имаше магически ефект. През цялата бременност дифузирах постоянно масла, а когато имах някакво неразположение ги използвах и за мазане, разредени в зехтин или кокосово масло. След като малкия се роди, имах няколко много неприятни настинки, при които прибягвах до вътрешен прием на риган, въпреки че не се препоръчва при кърмене. В тези моменти избрах да пия масла пред антибиотик и отново бих направила този избор ако се наложи.

Вярвам, че маслата са природен лек и у дома това е първото нещо, към което прибягвам, когато близък има някакъв проблем. Трябваха ми години опит, много четене и много нагледни примери за действието на маслата, за да мога да с убедя самата аз в действието им и след това да започна да споделям.

Ако мога да ви помогна с отговор на някой въпрос или искате да опитате някое масло може да ми пишете. В случай, че сте решили да напраивите собствен акаунт в Дотера и да започнете с някой стартов пакет да опознавате маслата може да ми пишете, за да ви дам линк и помогна при регистрацията. Ставайки част от моя „екип“ можете да разчитате на моята подкрепа и знания по всяко време. Ако имате нужда от помощ и съдействие, не се колебайте да се свържете с мен.

You may also like

2

Слава април 20, 2021 - 6:54 am

Здравейте,
Често страдам от пикочни инфекции, дължащи се или на бактерия или на вирус.
Моя позната ми препоръча комбинация от риган и чаено дърво за вътрешен прием.
Допитвам се до вас, т.к. не мога да споделя с познатата ми, но може ли да приемам тази комбинация ако съм в начална бременост. Все пак риганът си е антибиотик.
Благодаря предварително.
Слава

Reply
Sunrising Life април 20, 2021 - 6:17 pm

Здравейте, Слава. При бременност и кърмене не се препоръчва вътрешен прием на етерични масла. Освен това, чаеното дърво не е масло, което се приема вътрешно за разлика от ригана, който е един от най-силните природни антибиотици. Може да опитате с мазане с масла, а също и със седящи вани с билки (разбира се след като се консултирате с проследяващия ви лекар). Лека бременност Ви желая :)

Reply

Leave a Comment

error: