Home ЗдравословноЗдравословно Как да се справим с килограмите, натрупани по време на пандемията

Как да се справим с килограмите, натрупани по време на пандемията

by Sunrising Life
килограми при пандемия

Много от нас са качили по няколко килограма по време на локдауните заради Covid-19, просто защото това са били стресови периоди и сме били твърде близо до хладилниците си… Ако вече сте били засегнати от този проблем и търсите решение, ето няколко полезни съвета за справяне с излишното тегло.

Вижте какъв е проблемът

Знаете ли, че затлъстяването е хронично заболяване? С него трябва да се отнасяте именно като такова. Лекувайте го!

Правете малки стъпки

В момента всички сме стресирани, така че опитите да промените напълно начина си на живот може да ви струват твърде много. Вместо това започнете с една малка стъпка.

„Какво можете да промените в момента?“ Ако това е малко ограничение в дневния прием калории или повече движение – важното е всичко да се случва постепенно, без излишно напрежение.

Домашно приготвени храни

Да, сега имате повече време за готвене. Но ако просто нямате енергия да търсите рецепти и да пазарувате конкретни продукти, запасете кухнята си с готови за употреба ястия, които лесно се трансформират в питателна храна. Замразени пилешки гърди + замразени броколи + торбичка предварително сварена киноа или кафяв ориз = вечеря.

Ако пък изобщо не ви се занимава с това, помислете за доставка на здравословна кухня от Foodpanda.

Яжте по график

Работата от вкъщи означава, че имате достъп до храна 24/7 и вашите дни вероятно имат по-малка ангажименти, отколкото преди. Планирайте кога ще направите почивка за кафе и ще си приготвите обяд и се придържайте към него.

Помислете за периодично гладуване

Периодичното гладуване ограничава храненето ви до зададен прозорец от часове всеки ден. Идеята не е да се наслаждавате на бисквитки или чипс през тези часове – все пак трябва да се стремите към здравословни ястия и леки закуски – но не е нужно също така да броите калории или хранителни вещества.

Когато не ядете рано сутрин и късно през нощта, вероятно ще откриете, че ядете по-малко. Това е доста полезен навик, който помага и за отслабване.

Или опитайте веганската диета

Веганска диета

Много хора са възприели веган начин на живот по време на пандемията, като се надяват той да бъде по-добър за тяхната имунна система. Експерти казват, че растителната диета поддържа вашата имунна система, а и този режим води до задължителна загуба на тегло.

Забравете за алкохола

Алкохолът не само осигурява излишни калории, но и отнема способността Ви да регулирате приема на храна. Не е нужно да се отказвате напълно от него, но пийте по-внимателно и осъзнато.

Използвайте времето си за пътуване за упражнения

Сега, когато не е нужно да напускате дома си, да чакате по спирки, в метрото и в задръствания, можете да прекарате това време в упражнения у дома. Ще се почувствате много добре от редовната физическа активност и на телесно, и на духовно ниво.

Пазете храната далеч от погледа, далеч от съзнанието

Опитайте се да настроите домашния си офис далеч от кухнята. И продължавайте изобщо да не допускате нездравословна храна в къщата си.

Направете пауза преди да ядете

Ако мислите, че сте гладни, изпийте чаша вода и се разсейте с нещо за 10 минути, преди да посегнете към леката закуска. Отделете време, за да решите дали всъщност сте гладни или просто сте отегчени или стресирани.

Преоценете комфортната храна

Простите въглехидрати като хляб, бисквитки и преработени храни може да са удовлетворителни в краткосрочен план. Но те ви правят по-гладни и е по-вероятно да преядете по-късно.

Яжте повече постни протеини и въглехидрати с високо съдържание на фибри като сладки картофи, за да се чувствате доволни и да поддържате кръвната си захар в норма през деня.

Потърсете помощ

Както вече казахме, затлъстяването е болест, точно както сърдечните заболявания и диабета. И има много подходи за лечението му.

Някои хора не могат да отслабнат само с диета и упражнения. Но има много неща, които могат да помогнат, включително лекарства, операции за отслабване, диетолози и фитнес инструктори. Лечението за отслабване не е еднозначно за всички. Дори разговорът с Вашия личен лекар е добро начало, ако смятате, че се нуждаете от допълнителна подкрепа.

Спонсорирано съдържание

You may also like

Leave a Comment

error: