Home ЗдравословноЗдравословно Етерични масла при болно гърло

Етерични масла при болно гърло

by Sunrising Life
етерични масла при болки в гърлото

Продължавам да споделям за етеричнте масла и моят опит с тях. Тази статия може би ще бъде къса, но пък вярвам, че ще е полезна на много от вас. В последната година може би, у дома използваме етерични масла непрестанно. Лека полека започвам да ги внедрявам в почти всяка сфера от живота ми и виждам наистина голям ефект. Както при хомеопатията, така и при маслата всичко е с натрупване. Така че, ако от едно мазане нямате уау ефект, не се притеснявайте или отказвайте – просто бъдете постоянни.

Предистория

Още от дете гърлото ми е слабо място. Започна ли да се разболявам, първото нещо, което усещам е драскане в гърлото. На втория ден са силни болки и пресипналост, а след третия и четвъртия ден започва оздравяване и болката отминава. Е, това е стандартния сценарии при мен, както и при доста хора. Този път, обаче, не се случи точно така. В понеделник ме заболя доста силно гърлото. Не предприех нищо, защото си знам „сценария“. Понеделник мина, вторник мина, дойде сряда – никакво развитие – нито подобрение, нито влошаване. Тогава реших да започна да се „лекувам“. Купих си бонбони за гърло с джинджифил и черен пипер (не са лекарство) и започнах да се мазане и вътрешен прием на етерични масла.

Етерични масла при въпалено гърло

Какви масла използвах? Както не веднъж съм споделяла използвам висок клас терапевтични масла на марката Дотера. Тук искам да отбележа, че не печеля нищо от това и не рекламирам тази марка с комерсиална цел. Само и единствено споделям опит, защото съм истински доволна от маслата.

  • етерични масла за мазане

Започнах да се мажа с неразредено масло от Тамян – царят на маслата, през около час и половина. Етеричното масло от тамян е силно средство при болно гърло, ларингит, бронхит и настинка. Успокоява болката и възпалението, а също така спомага за прочистване на дихателните пътища. Отделно, след като се посъветвах с арома терапевт включих и разредено масло от Мента за мазане. Тук трябва да отбележа, че при кърмене маслото от мента не се препоръчва, освен ако ситуацията наистина не е наложителна. В моя случай, вярвам, че беше належащо и го предпочитам пред взимането на лекарства и антибиотик. Почти съм сигурна, че доктор щеше да ми изпише антибиотик, защото гърлото ми беше много много зле и на усещане и на вид. Ментата е чудесно етерично масло и помага при множество проблеми, но при бременност и кърмене е хубаво да се въздържате.

  • вътрешен прием

След като първия ден, в който се мазах доста често, гърлото ми не се повлия особено, реших да включа и вътрешен прием. Тук също няма как да не спомена, че при бременност и кърмене не се препоръчва вътрешен прием на етерични масла. Не защото е вредно, а защото няма достатъчно изследвания по въпроса. Е, аз предпочетох да пия етерично масло пред лекарства. В рамките на 2 поредни дни, изпих по една капка етерично масло от Риган, разредено в една лъжица зехтин. Хубаво е да знаете, че риганът е горещо масло и винаги трябва да се разрежда. (може да прочетете повече за това кой масла за горещи в статията – Етерични и базови масла)

етерични масла при възпалено гърло, болка в гърлотоМаслото от Риган е изключително силен природен „антибиотик“. То повлиява добре при множество здравословни проблеми. Има мощно антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие. Да си призная, не бях пила до този момент масла, защото не се препоръчва при кърмене. Ситуацията този път обаче, беше доста по-сериозна от друг и за това си позволих. Сметнах за по-безвредно да използвам етерични масла, вместо антибиотици и силни лекарства, които вероятно щяха да ми изпишат.

Крайния резултат 

След точно 2 дни, през който смучех билкови бонбони, мазах се с етерично масло от тамян и мента, изпих 2 капки етерично масло от риган в 2 лъжици зехтин, няма и помен от болното ми и възпалено гърло. Отделно през цялото време дифузирах различни масла – лимон, чаено дърво, тамян, лайка.

етерични масла при възпаление в гърлотоДруги масла при болно гърло

Маслата, който ви описах по-горе, са тези с които аз оладях възпалението. Има още много чудесни масла, които могат да ви влязат в употреба при болно гърло. Ето и някои от тях:

  • етерично масло от лимон
  • етерично масло от евкалипт
  • етерично масло от мащерка
  • етерично масло от хвойна
  • етерично масло от чаено дърво

Всички масла са невероятни и могат спокойно да влязат в живота ни и да са верни спътници при различни неразположения, за настроение, а дори и за приготвянето на вкусотии в кухнята. В света на етеричните масла не се навлиза бързо, но веднъж като усетите силата и действието им, вярвам че няма да искате да ги замените за нищо на света.

Това беше споделяне на опит от последните дни. Ще продължавам да споделям с вас опитът ми с етеричните масла, защото вярвам, че това е полезно за много хора. Можете да прочетете също статията – Етерични масла на doTERRA – как се запознах с тях и Етерични масла при настинка и грип – личен опит. Ако искате да опитате маслата, може да направите свой акаут и поръчката ви да е с 25% по-ниска цена. Ще се радвам да помогна в случай, че имате интерес и ви е нужна помощ – пишете ми.

You may also like

Leave a Comment

error: