Home ЗдравословноЕтерични масла Енергията и силата на етеричните масла

Енергията и силата на етеричните масла

by Sunrising Life
етерични масла дотера, дотера цена

Етеричните масла имат изключително комплексно въздействие върху човека. Те влияят на всички нива – на физическо ниво върху физическото ни тяло, на психическо и на духовно ниво. Всъщност, за да се радваме на здраве и дълголетие, трябва да има баланс именно между тези три компонента на съществуването – тяло, дух и ум. Тези три неща се преплитат и са изключително свързани. Ако едно от тях е в дисбаланс, то веднага се отразява по един или друг начин на останалите. Накратко можем да обобщим, че арома терапията е един прекрасен холистичен подход в помощ на човешкото здраве.

Как ни въздействат етеричните масла?

Човешкото обоняние има директна връзка с мозъка. Има клинични изследвания, които доказват връзката между хипоталамуса и центровете на обоняние в носа. Хипоталамусът, както знаете, има директна връзка с хипофизата, която пък се грижи за отделянето на хормоните в нашето тяло. Предполагам, че след прочетеното сте направили вече връзката, а тя е, че етеричните масла могат да взаимодействат директно с хипотамалуса, заради връзката на обонянието с мозъка.

Всяко нещо в природата има вибрационна честота

В света съществува една много фина биологична енергия, която е известна под много имена – „чи“, „прана“, „енергията на живота“ и т.н. Тази енергия, която движи съществуването се изразява чрез електромагнитна вибрационна честота.

Тук вероятно възниква въпросът какво е вибрационна честота. Всяка една частица от Вселената има собствено вибрационно движение, което се характеризира със своята честота. Растенията, животните, водата, хората, всички имаме вибрационна честота. Обикновено, когато сме във високите амплитуди на вибрации сме здрави, ведри, енергични, буквално кипящи за живот. И обратното, когато паднем в по-ниски честоти на вибрация настроението ни се променя и ставаме унили, тъжни, апатични, отнесени. Тогава започва появата и на различни видове болести. Вероятно тук вече светва една червена лампичка и се сещате за изказвания от типа на „Този човек е с много висока вибрация; Тази жена е много харизматична и обаятелна.“ и т.н.

Всичко е въпрос на вибрация. Нашите чувства и емоции също имат собствена вибрация. Доказано е, че най-високите честоти на трептене на вещества с натурален произход са измерени именно при етеричните масла. Биохимикът Лука Турин смята, че молекулите на маслата имат аромат именно заради своята специфична честота на трептене.

Д-р Робърт Бекер твърди, че тялото ни притежава електрическа честота, а здравето ни се определя именно от нея. Човешкото тяло с вибрационна честота в диапазона 62 и 68 MHz се смята за здраво. При различните ниски честоти на вибрация на тялото ни се наблюдават инфекции и различни здравословни неразположения. В този ред на мисли, ако нашата вибрация е по-висока, то тялото ни няма да допусне да се разболее. И тук идва МАГИЯТА на етеричните масла.

Установено е, че маслата с по-високи честоти (Роза 320 MHz, Лавандула 118 MHz, Нероли) влияят много силно върху емоциите на човек. Маслата с по-ниските вибрационни честоти (Босилек 52 MHz) влияят по-силно върху физическите промени в тялото (вируси, хормони, бактерии, гъбички и т.н.)

Етеричните масла могат да ни помогнат да овладеем негативните емоции (нашите ниски вибрации) и да ги трансформираме в позитивни, защото емоциите са енергия. Маслата достигат до нашия мозък чрез своя аромат и задават команда на хипоталамуса да произвежда определени хормони (свързани с вибрационната честота на маслото). Именно по този начин маслата водят до балансиращ, заземяващ, енергизиращ ефект.

Етеричните масла и енергийните центрове

Енергийните центрове в тялото са познати още като чакри. Теорията за тях е изградена върху хипотезата, че енергията се движи равномерно в човешкия организъм. Има седем точки в тялото ни, в който енергията е концентрирана – седемте основни чакри (Прочетете повече в статията – Всичко за чакрите). Много често в ежедневието си ние блокираме енергийните канали и дори центрове в тялото ни, което води до редица последствия. За да сме здрави, трябва енергията да протича през тялото ни и да няма блокажи. Всеки един енергиен център в тялото ни е свързан с определена жлеза в тялото. Именно чрез тях се осъществява и връзката между чакрите и етеричните масла, чиито молекули достигат до кръвообращението за по-малко от една минута.

Ето и някои основни насоки за подходящи аромати за седемте енергийни центъра:

1. Първа чакра – Муладхара – подходящи за землисти аромати като пачули, черен пипер, ветивер, кориандър.

2. Втора чакра Свадищана – подходящи са сладки аромати като канела, карамон, иланг-иланг, кананга.

3. Трета чакра Манипура – подходящи са цитрусови и сладки аромати като мента, лимон, бергамот, резене.

4. Четвърта чакра Анахата – подходящи са цветни аромати като лавандула, роза, нероли, жасмин.

5. Пета чакра Вишудхи – подходящи са аромати като джинджифил, чаено дърво, хвойна, розмарин.

6. Шеста чаква Аджна – подходящи са етерични масла от тамян, евкалипт, лавандула, бор.

7. Седма чакра Сахасрара – подходящи са аромати като роза, сандалово дърво, тамян.

Финални думи

Етеричните масла са един изключително елегантен и фин начин да възвърнем баланса в живота си, да бъдем по-уверени, по-спокойни, по-щастливи и да се доверим на потока на енергията на живота. Маслата могат и влияят на всички нива на човешкото съществуване, защото имат много фина вибрационна честота. Също така са невероятен помощник при различни здравословни неразположения. Могат да се прилагат локално чрез мазане или да се разпръскват чрез арома лампа. Вярвам, че в бъдеще все повече хора ще се обръщат именно към този холистичен подход, за да се радват на здраве и балансиран живот.

You may also like

Leave a Comment

error: