Home ЛайфстайлЛайфстайл Видове етерични масла и начин на употреба

Видове етерични масла и начин на употреба

by Sunrising Life
етерични масла, doterra, дотера

Преди да започнете да употребявате етерични масла, важно е да имате предвид, че не всички са еднакви. Всъщност от някои няма никаква полза, а други крият потенциални опасности. Има четири вида етерични масла, които ще опиша а тази статия. Също така ще обърна внимание на основните начини на приложение.

Видове етерични масла

Синтетични и променени

Тези масла са създадени в лаборатория и се смятат за най-нискокачествените. Лично аз не бих ги използвала.

Натурални и „чисти“

Тези масла са с по-добро качество от горните. Въпреки това са преминали през прекомерна преработка и са загубили част от лечебните си свойства. Обикновено именно това са маслата, които се продават в търговската мрежа.

Етерични масла с терапевтични качества

Тези лековити масла са дестилирани на пара и запазват лековитите си качества. Единствения минус е, че може да са извлечени от растения и билки, които са пръскани с пестициди.

Сертифицирани етерични био масла с терапевтични качества

Това е най-високата категория етерични масла, които са извлечени от био източници и имат най-мощните лечебни свойства.

Как се добиват висококачествени етерични масла?

Първото нещо е, отглеждането на растенията. Те се отглеждат по екологично чист начин, в съответствие с техния естествен цикъл на живот. Това ще рече, че няма изкуствено ускоряване на растежа. Растенията се събират относно съобразно естествения им цикъл на живот и тогава лековитите им съединения се извличат най-лесно. Извличането на маслата се прави чрез дестилация на пара, екстракция със свръхкритичен въглероден диоксид или с методи за студено пресоване без да се използват химикали. Като за финал, маслата се съхраняват в тъмни стъклени шишета, за да се предпазят от слънчевата светлина и окисляване.

Начини на използване на етерични масла

Има три основни начина, по които можем да използваме целебната сила на етеричните масла.

  • Нанасяне върху кожата

При този начин маслото прониква през кожата и преминава в кръвния поток. Използването на етерични масла в ежедневната козметика е чудесен начин да си набавите дневната микродоза мръсотия.

  • Дифузиране на маслата

При вдишването на маслото то се абсорбира в кръвта. Голям брой кръвоносни съдове в белите дробове поемат изпаренията и ги разнасят из тялото.

  • Вътрешен прием

Вътрешния прием на етерични масла може да има много силен оздравителен ефект. Има масла, които можем да използваме за вътрешен прием и такива, които не се препоръчват. Маслата от мента, лимон и тамян могат да се приемат с вода, зехтин, мед и имат много благотворно действие. Ригановото и карамфиловото масло пък, могат да се използват но в малки количества и за определен период от време. Те са като природни антибиотици.

Финални думи

Света на етеричните масла е толкова голям, че с една или две статии няма как да успеете да навлезете е него. То си е цяла наука, за която има написани много статии, изследвания и книги. Ако сте решили да ги използвате в живота си, то колкото повече опит придобивате, в толкова повече неща ще започнете да ги прилагате.

Мисля, че ще ви е интересно да прочетете още статиите:

Надявам се статията да ви е била полезна. По-голямата част от нея е от книгата „Яжте мръсно“ на Джош Акс. Горещо ви препоръчвам да я прочетете. Дава много ценна информация, синтезирана в 380 страници, плюс приложими рецепти за храни и домашна козметика.

You may also like

Leave a Comment

error: