Home ЗдравословноЕтерични масла Етерично масло от Тамян – царят на маслата

Етерично масло от Тамян – царят на маслата

by Sunrising Life
етерично масло от тамян, дотера, doterra

Сега ще ви разкажа повече за едно от любимимте ми етерични масла – етерично масло от Тамян. То може да влезе в употреба при наистина много и различни неща. Ароматът му е чист и топъл с една съвсем лека пикантна нотка. Маслото има много силни противовъзпалителни свойства и може да се използва за дифузиране, локално мазане и вътрешна употреба.

Етерично масло от Тамян

Етеричното масло от Тамян се добива чрез парна дестилация на смола от растенията Boswellia carterii, frereana и sacra. Растението Босвелия представлява ниско дърво или храст с красиви бледорозови или бели цветове. Маслото от Тамян се прави от смолата на това растение. Тя се добива при разрязването на кората му. Прави се разрез и от него потича млечно-бяла течност, която бързо се втвърдява и образува овални късчета с кехлибарено-жълт цвят.

Маслото от тамян е познато от дълбока древност. В Египет е било използвано както за лечение на различни заболявания, така и в процеса на балсамиране. В Християнстово тамянът е познат от древните ръкописи, а също и до ден днешен се използва като церемониално масло в църквите.

Приложения на етерично масло от Тамян

Маслото има огромна палитра от приложения и заради своите невероятни свойства е едно от най-ценните масла. То има силно успокояващ ефект и действа миротворно. Действа облекчаващо на мускулни болки, спазми и крампи. Тамянът е основно масло, което присъства в повечето блендове (комбинации от масла) за наистина много разнообразни неразположения. Има силни противовъзпалителни и антисептични свойства. Включено е в множество протоколи за различни автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, алцхаймер, множествена склероза, проблеми с щитовидната цлеза и други. Ето още някои области, в които тамянът намира приложение:

 • Проблеми с дихателната система – простуда, грип, възпаление на дихатлените пътища, кашлица, ларингит, бронхит, астма
 • Нервно-психични проблеми – паник атаки, силен стрес, тревожност, различни психични проблеми
 • Кожни проблеми, рани, белези, бръчки
 • Гинекологични проблеми
 • Проблеми с храносмилателната система – има седативно и дуеретично десйтвие, подпомага добрата функция  на храносмилателната система
 • Действа на клетъчно ниво като храни клетките

Някои рецепти с масло от Тамян

За здравето ни е много е важно, когто използваме високо концентрирани масла, каквито са етеричните, те да бъдат пречистени и подходящо обработвани при добиването им. В категория „Етерични масла“ пиша за маслата на DoTerra, които са от висок терапевтичен клас.

За дифузер 

 • за успокояване – 3 капки Тамян, 3 капки Бергамот, 3 капки Лавандула
 • за успокояване – 3 капки Бергамот, 2 капки Тамян, 2 капки Иланг Иланг
 • за заземяване – 4 капки Бор, 2 капки Тамян, 3 капки Грейпфрут, 2 капки Ветивер
 • за енергия – 2 капки Мента, 3 капки Лимон, 4 капки Тангерин, 3 капки Тамян
 • за концентрация – 4 капки Тамян, 3 капки Мента, 3 капки Лайм
 • за имунитет – 3 капки Тамян, 2 капки Риган, 2 капки Портокал, 2 капки Чаено дърво

За локална употреба 

Тук, както и при рецептите за дифузиране, има безкрайно много комбинации и приложения. Тамянът може да се използва и неразреден за мазане на различни области по тялото.

 • при кожни проблеми – 3 капки Тамян, 5 капки Лавандула, 5 капки Чаено дърво, 3 капки Здравец в 10 мл базово масло.
 • за концентрация и прочистване на ума – 5 капки Тамян, 5 капки Розмарин, 5 капки Мента
 • при дихателни проблеми – 5 капки Тамян, 5 капки Еър, 5 капки Лимон в 10 мл базово масло. Мажат се синусите, носа, челото, зад ушите.
 • при задна хрема – 8 капки Чаено дърво, 8 капки Тамян, 4 капки Карамфил, 3 капки Гераниум в 10 мл базово масло. Мажат се синусите, челото и зад ушите.
 • при кокоши трън – 4 капки Тамян, 3 капки Риган, 3 капки Лавандула, 3 капки Лимон в 10 мл базово масло. Маже се засегната област през 1 час.
 • при рани и белези – 7 капки Тамян, 7 капки Чаено дърво, 7 капки Лавандула в 200 мл базово масло (фракционно кокосово масло, масло от невен, масло от гроздови семки) в шише със спрей. Засегнатите зони се пръскат 3-4 пъти дневно.
 • при болки в гърлото – мазане с тамян в болезнените зони

Маслото има още наистина много приложения, които няма да опитвам да изреждам. Ако имате конкретен проблем и въпрос свързан с него, можете да ми пишете за съвет.  Тамянът може да се приема вътрешно межу 1 и 6 капки дневно в капсула, под езика, с вода или друга напитка. Вътрешният прием на маслото се грижи за клетъчното здраве, също така десйтва противовъзпалително и е чудесно при детоксикация или борба с различни бактерии и гъби.

Финални думи

Надявам се статията да ви е била полезна. Ще се радвам да дам насоки и да помогна ако имате нужда от помощ за използването на маслата. Ако искате да си закупите етерични масла на Дотера с 25% по-ниска от продажната цена, може да направите вашата регистрация. Ако срещнете някакъв проблем при регистрирането или имате нужда от съвет свързан с Дотера, не се колебайте да ми пишете (в коментар, в социалните мрежи или на мейл). Мога да ви дам много знания свързани с маслата, да ви разкажа личен опит, а също и възможностите за печалба и получаване на ежемесечни бонуси и безплатни масла от компанията.

В случай, че тепърва навлизате в света на маслата, може да се присъедините към групата ХХХХХХХ, където ежедневно споделяме опит и идеи за изпозлването на маслата. Вероятно ще ви е интересно да прочетете и личният ми опит и как започнах ароматното си пътешествие – Етерични масла на DoTerra – как се запознах с тях.

You may also like

4

Яна Божилова март 15, 2021 - 11:38 am

Здравейте!
Бих искала да се възползвам от намалението от 25% на маслата на Дотера,но при регистрация трябва да въведа вашите имена и ID!Бихте ли ми ги казали ,за да се регистрирам!
Благодаря!

Reply
Sunrising Life март 15, 2021 - 12:05 pm

Привет, Яна,
Разбира се! Enroller ID – 7441797, Име – Krumova, Victoria :)

Ако имаш нужда от някаква помощ при регистрацията или съвет за нещо свързано с маслата, не се колебай да ми пишеш тук или в социалните мрежи. Ще помагам с каквото мога :)

Reply
Станка Станкова април 3, 2021 - 12:05 pm

Комбинация при климакс и стрес?Благодаря

Reply
Sunrising Life април 3, 2021 - 12:18 pm

Привет :)
Маслата могат изключително много да помогнат за обелкаване на симпромите при менопауза. Ето някои от тях:
– При топли вълни маслата са Кипарис, Здравец, Лайка, Салвия, Мента, Розмарин
– При задържане на течности: Хвойна, Сандалово дърво, Кипарис, Розмарин, Лимон, Див портокал, Кориандър
– При изтощение: Босилек, Бергамонт, Кардамон, Здравец, Грейпфрут, Розмарин, Тамян, Евкалипт, Петитгрейн, Иланг-Иланг
– При депресия: Бергамонт, Лайка, Салвия, Роза, Тамян, Нероли, Лавандула, Иланг- Иланг, Камфорово дърво
– При болки: Черен пипер, Кардамон, Кипарис, Джинджифил, Майорана, Имортеле
– При липса на концентрация: Кардамон, Кедрово дърво, Мента, Лайм, Кориандър, Копър, Босилек, Бергамонт
– При безсъние: Ветивер, Майорана, Лавандула, Лайка, Петитгрейн, Пийс, Серенити

Reply

Leave a Comment

error: