Home ПътешествияЕвропа Фонтана ди Треви – пожелай си нещо

Фонтана ди Треви – пожелай си нещо

by Sunrising Life
Забележителности в Рим - Фонтана ди Трвеи

При последното ни посещение на Италия кацнахме в Рим. Още преди да тръгнем, категорично бях заявила, че искам да отидем до Фонтана ди Треви. За мен това е едно особено място, което свързвам с много сбъднати мечти. Преди година и нещо, когато го посетих за първи път и си пожелах нещо, в рамките на няколко месеца то се сбъдна. Това бе и причината, поради която пожелах да се върна отново там.

Малко повече на Фонтана ди Треви

Това е една от най-големите забележителности в Рим, която привлича хиляди туристи. Фонтанът, висок близо 26 метра и широк почти 50 метра, е изграден в типичен бароков стил. Името му идва от разположението му – именно там се събират три улиci – “tre vie” – Треви. В миналото фонатанът е имал и друго име – „Изворът на девицата“ (свързано е с легенда за римлянка, която е показала извора на войници, които търсели вода).

История на фонтана

Първите скици на тази забележителност са изготвени още в началото на 16 век от Жан Лоренцо Бернини, а с неговата реализация се е заел Николо Салви, години по-късно. През 1762 фонтанът е окончателно завършен от Джузепе Панини, като завършването му е отнело 20 години. В центъра на фонтана се издига величествена статуя на Океан (в древногръцката митолгия той олицетворява безкрайната и най-древна река). Според други източници това е бог Нептун, а от двете му страни са две женски фигури – Здраве и Изобилие. Статуята на Океан е направена от Пиетро Брачи и е висока близо 6 метра. Крилатите коне и триторините, които теглят колесницата, в която е застанал бога, символизират стихията на водата и нейната непредвидимост. Женски фигури, разположени от двете страни на Океан, са дело на Филипо Вале.

Надписът над фонтана в превод гласи следното:

„Климент XII, Понтифекс максимус
украси „Девствената вода“
и й даде изобилие и здраве в годината на Господа 1735, шеста година от Неговия понтификат“

Майсторски издяланите скулптури, които блестят с мраморно-белия са цвят са изключително впечатляващи. Всеки един детайл е изпипан и цялостната композиция всява голям респект и и неслучайно има славата на свообразно олицетворение на света. Лично мен ме кара да се замисля колко старателни и отдадени на труда си са били всички онези художници и скулптори, които са се включили в изграждането на това забележително творение. А като се огрледаш наоколо – всичко в Италия е пропито с това старание и красотата на изкуството от различни епохи.

Традиция на фонтана

Предполагам всички са чували за традицията, когато се посети Фонтана ди Треви да се хвърли монета във водата и да се намисли желание. Едва след като се прибрахме прочетох на няколко места, че монетата трябва да се хвърли с дясна ръка през ляво рамо. Друго нещо, на което се натъкнах е, че ако хвърлиш една монета ще се върнеш отново в Рим, ако са две – ще срещнеш нова любов, а три монети – брак или развод.

Е, аз не бях запозната с тези поверия и предния път когато посетих фонтана просто стоях с гръб и хвърлих една монета във водата през гърба си. Тогава си пожелах нещо много съкровено за мен. Като по чудо, желанието ми се сбъдна и за това толкова много исках да се върна отново там – за едно своеобразно благодаря.

Определено е вълнуващо да видиш всички тези хора, които са застанали с гръб към фонтана и хвърлят своите монети в белите му течащи води. На мен мястото наистина много ми харесва и бих се върнала отново там, но не в туристическия сезон. През лятото има толкова много туристи, че настава някакъв огромен хаос и човек едвам може да се добере до фонтана.

Какво правят с парите, събрани от фонтана

От Фонтана ди Треви всеки ден събират около 3000 евро, а годишно събраната сума е над 1 милион евро. Събраните пари се използват за поддръжка на фонтана и за благотворителност.

Интересни факти

Точно срещу фонтана е разположена църквата „Св. Викентий и Св. Анастасий“. По желание на папа Йоан Павел II, тя е дадена на Българската православна църква. Години наред е била използвана от българското православие, но в последните години, поради неразбирателство и неясни за мен конфликти, вече не е българска църква. Има стара традиция влюбените да носят катинарче, с което да „заключат“ любовта си на оградата на тази църква.

Църквата срещу Фонтана ди Треви, Забележителности в Рим

Църквата срещу Фонтана ди Треви

Друг интересен факт е, че фонтанът е фон на една от основните сцени на филма La Dolce Vita на Фелини. Нещо забавно, на което се натъкнах е, че много често туристи се опитват да пресъздадат именно тази сцена, но имайте предвид, че това е забранено.

Какво друго да видим в Рим

В Рим има толкова много забележителни места, които да се посетят, че няма да ми стигне листа да ги опиша всичките, а не смятам и за необходимо. Вече има много източници, от които може да се намери информация за почти всяко едно местенце. Аз ще спомена моите любими.

Ако имате малко повече време в Рим задължително отидете до Ватикана и църквата Св.Петър. Колизеума също е топ туристическо място и в случай, че сте там в нетуристически сезон – супер – ще успеете да направите хубави снимки и да разгледате това място без да се блъскат във вас. Непременно се разходете до Пиаца Навона и Пантеона. Не толкова посещавана, но невероятно красива е и църквата Санта Мария Маджоре. Като цяло забележителностите там нямат край, всичко опира до време и финансова възможност. В крайна сметка вече има множество нискотарифни полети, а също може да се намерят и много хубави места за настаняване, които да са на прилична цена.

Какво бихте ни препоръчали да видим в Рим и кое е вашето любимо място там?
Прочетете за още интересни места в Европа.
Можете да ни последвате във FACEBOOK, където качваме истории от нашите пътувания и много снимки от красивите места, които посещаваме.

You may also like

Leave a Comment

error: