Home ПътешествияЕвропа Няколко дни в Сицилия

Няколко дни в Сицилия

by Sunrising Life

От доста време не бяхме пътували извън България. Скоро ни се отвори възможността да го направим и разбира се дори за миг не се поколебахме. За първи път изведохме малката извън граница. Беше й първи полет със самолет – до Сицилия. Имахме няколко дни на острова, през които пропътувахме доста километри от единия край на Сицилия до другия и обратно. Пристигнахме късно вечерта в Катаня, където пренощувахме и още на следващия ден се отправихме към югозападната част на Сицилия.

Ден първи от приключението в Сицилия

Първия ден отидохме до Агридженто и щяхме да посетим долината на храмовете. Това е място, където има най-много ранна гръцка архитектура извън Гърция. Разходихме се из градчето – много кокетно и симпатично. Обядвахме там и когато дойде време да обикаляме храмовете и забележителностите наоколо се изсипа порой, който леко промени плановете ни. И така, оставихме си ги за следващия път и продължихме към Селинунте – градът, в който се бяхме установили за предстоящите няколко дни.

Забележителности в Сицилия - АгриджентоСелинунте

Забележителности в Сицилия - СелинунтеСелинунте е древен град, разположен на южното крайбрежие на Сицилия. Градът е основан през 650 година пр.Хр., а името му произлиза от растящата в района целина (от гръцки – селинон). Селцето се намира на брега на морето и като цяло е доста мъничко. Това, което ни озадачи е, че в средата на юни месец туристическия сезон там все още не беше започнал.

Пристигнахме там в късния следобед. Настанихме се в хотела и след това отидохме да се разходим из селцето. В него имаше 2 магазина, като единият не работеше, а другия беше доста труден за откриване. Справихме се – успяхме да купим банани за малката за следващия ден. Бяхме планирали да посетим столицата на Сицилия – град Палермо.

Ден втори – разходка из Палермо

Преди години съм посещавала Сицилия и Палермо беше място, което определено силно ме впечатли. Ето, че тази година имах щастието да се върна отново там, този път с Пепи и малката. Като цяло Сицилия е доста мръсна, но пък някак красива по своему. В архитектурата навсякъде прозира смесица от стилове, като голямо влияние има и арабският стил. Къщите им напомнят до някъде тези в Малта. Всичко е в песъчливи тонове, а природата им е много различна от нашата – преоладаващи са жълтите цветове. Има множество палми, кактуси и за контраст едни отровно лилави цветя, които имаше из целия остров.

Забележителности в Сицилия - катедралата в ПалермоПалермо

Палермо определено е град, който си заслужава да бъде посетен. Едно от най-впечатляващите за мен неща там е катедралата. Още първия път, когато я видях бях силно впечатлена от красотата и размерите й – тя е наистина огромна. Друго интересно нещо е, че в Плаермо се намира третия по големина театър в Европа – Театро Масимо, който определено не е за изпускане. В историческия център на града са съсредоточени множество забележителности, които човек няма как да пропусне тръгвайки на разходка по централната улица.

Забележителности в Сицилия - Театро Масимо в ПалермоСутринта закусихме и тръгнахме към Палермо. От Селинунте до там са около 100 километра, които бързо минахме. После настъпи забавният момент – задръстване в града. Доста дълго време си почкахме на една дълга опашка към центъра. Бяхме решили да оставим колата на платен паркинг в центъра, за да имаме повече време за разходка и разглеждане. Ако ходите с кола там, имайте предвид, че шофьорите са доста странни и там сякаш правилата за движение по пътищата не важат. Всеки минава от където си пожелае и както може. Това от една страна е забавно, но от друга е доста шокиращо. Просто имайте едно наум ако сте с автомобил.

Забележителности в Сицилия - ПалермоРазходихме се из цялата централна улица, а след това трябваше да се скрием от горещината. Избрахме си едно много симпатично ресторантче, където се отдадохме на заслужена почивка и вкусни италиански специалитети. Малката беше царицата на пода – не искаше да стои гушната и обикаляше цялото заведение (пълзейки), след като си хапна доволно количество домати. Бяхме си оставили за финал Театро Масимо. След него потеглихме обратно към Селинунте.

Ден трети – разходка до Таормина

Това беше и последния ден от разходката ни из Сицилия. За жалост разходката ни беше наистина сякаш ДО Таормина, защото не успяхме да видим много от нея. След като закусихме, стегнахме багажа и се отправихме към Таормина. Някак не бяхме преценили, че имаме над 300 километра, за вечерта ни чака и полет. Този град е смятан за един от най-красивите в Сицилия. И с право!

Наистина там сякаш не си в Сицилия. Съвсем различен дух и излъчване имаше този град. За съжаление нямахме достатъчно време, за да се потопим в духа на града, но си обещахме, че следващия път ще отделим минум един цял ден там. Впечатляващи са изключително тесните улички, малките ресторантчета и балконите. Има негласно съревнование между местните за това чии балкон ще е по-красив. И всички балкони са кой от кой по-пъстър и красив – с множество цветя, типични за района керамични маски и фигури. Наистина много красиво място. След известно време ходене по централната улица се стига до площад с невероятна гледка към морето. Като цяло си заслужава човек да прекара повече време там и да усети мястото.

На края на деня

След като се разходихме из града беше време да се запътим към летището. Върнахме колите и бавно започнахме да се доближаваме към дома. Пристигнахме си вкъщи с доста закъснение, защото самолетът ни закъсня. За щастие малката дори не разбра. Както на отиване, така и на връщане, тя спеше по време на полета.

Забележителности в Сицилия - Таормина

Сицилия определено не е моята Италия – тази, която обожавам. Въпреки това беше много приятно тридневно пътешествие. Хубавото беше, че нищо не беше на всяка цена. Успяхме да разгледаме някои красиви места от Сицилия, но ни останаха и доста които да видим. Така че – ще се върнем отново, ако не за друго то поне, за да видим Етна.

За повече от нашите пътувания можете да ни последвате във FACEBOOK, а за снимки от нашите приключения в INSTAGRAM.

You may also like

Leave a Comment

error: