Home ПътешествияЕвропа Разходка край езерото Тразимено в Италия

Разходка край езерото Тразимено в Италия

by Sunrising Life

В Италия навсякъде има какво да се види. Красивите кътчета са безброй и никога няма да ми омръзне да ги обикалям. На скоро отново се разходихме из зеленото сърце на Италия – областта Умбрия. Разгледахме Рим, разходихме се из Перуджа, посетихме и водопадът МармореЕзерото Тразимено беше една от спирките при посещението на Италия тази година.

Отидохме там в късния следобед и предвиждахме да останем за залеза. Бях ходила там при предните ми посещения на Италия и нямах нищо против отново да се разходя из красивите алеи покрай брега на езерото.

Залезът на езерото Тразимено в Италия

Залезът на езерото Тразимено

Къде се намира езерото Тразимено

Езерото е разположено в централна Италия в областта Умбрия, на около 40 километра от главния град на региона – Перуджа. По бреговете му са разположени малките градчета Кастильоне дел Лаго, Пасиняно сул Тразимено, Руоро сул Тразимено, Кастел Риджоне и още няколко. Ние посетихме Пасиняно сул Тразимено.

Езерото Тразимено

Езерото Тразимено

Малко повече за езертото

Езерото Тразимено е четвъртото по големина в Италия. Площта му е близо 130 квадратни метра. Дълго е около 16 километра и широко – 12 километа. Дълбочината му варира от 4 до 7 метра. В самото езеро има три острова – Полвезе, Маджоре и Миноре. До тях може да се стигне с корабче и до колкото знам има какво да се види и на островчетата.

Ветроходки в Езерото Тразимено, Италия

Ветроходки

Когато ние го посетихме имаше много ветроходки във водата – очевидно присъствахме на някакво състезание.

Състезание във водата на Езерото Тразимено

Състезание във водата

Средновековната кула в Пасиняно сул Тразимено

Когато пристигнахме поехме по алеята около водата на езерото. Разходихме се до кея, който е разположен в нейния край и след това тръгнахме по стръмните улички на селището. Винаги се учудвам как навсякъде цари спокойствие и е запазена красотата на старите сгради. Типично по италиански в малкото селце уличките са тесни и стръмни.

В най-високата част е разположена висока средновековна кула, За да се влезе в нея се плаща вход, който е около 3 евро. Ние се качихме горе в самата кула и  гледката от там беше наистина впечатляваща. Изчакахме залеза горе и тръгнахме към централната уличка на града.

Средновековната кула в Пасиняно сул Тразимено, Езерото Тразимено

Средновековната кула в Пасиняно сул Тразимено

Атмосферата в градчето

Главната улица беше затворена за автомобили и ресторантчетата бяха извадили маси до средата на улицата, Останалата част се използваше от пешеходците за разходка. Както вече съм споменавала, в Италия всеки ден е празник. Всеки един ден може да откриете някое малко градче или селце, в което се празнува нещо. Ние се натъкнахме на фестивал на био-производството и виното. Имаше поне 4 сцени, разположени по протежение на езерото, от всяка звучеше различна музика.

В близост до езерото бяха изложени малки сергии, на които можеше да се опитат различни неща с био-продукти и разбира се различни вина. Всички бяха много усмихнати и дружелюбни и си личи, че това което правят е с удоволствие, а не по задължение.

Лично аз бях много впечатлена от аранжимента и украсите, които бяха направили. Над сергииките бяха закачили много отворени лилави чадъри. Атмосферата беше празнична и много ведра. Седнахме да изпием по нещо – кой сокче, кой биричка и да се насладим на живота.

Лилавите чадъри

Лилавите чадъри

Така премина следобедът, който бяхме отредили да прекараме на езерото Тразимено. Когато отидете в централна Италия, ако разполагате с време и автомобил – не се колебайте да отскочите до там. Друго, което подразбрах е, че там има обособени няколко места, на които може да се къмпингува – с палатка или каравана (в случай, че сте любители на този тип почивка).

Какво да видите наоколо

Ако се намирате в региона или пък планирате екскурзия из Умбрия ви предлагаме да се отбиете до град Перуджа. В Дерута пък живее и твори единственият в света майстор, който изработва керамични китари. Малкото религиозно градче Асизи ще ви впечатли със своята история и многото забележителности, които можете да видите на територията му. Общо взето, където и да отидете няма да съжалявате, защото има какво да видите и преживеете.

Още наши пътешествия може да разгледате тук. Последвайте ни във FACEBOOK, където качваме историите за нашите пътешествия.

You may also like

Leave a Comment

error: