Home ПътешествияЕвропа Забележителности в Перуджа, Италия

Забележителности в Перуджа, Италия

by Sunrising Life

Тази година отскочихме до Италия за няколко дни, в които отново открихме някои много красиви, нови места. Също за пореден път се насладихме и на добре познати такива за нас. Разходката в Италия винаги е едно приятно занимание – красиви места, забележителна архитектура, много история и изкуство, вусна италианска храна и десерти. Много хора казват, че в Италия човек може да усети красотата на живота. Такъв разговор водихме наскоро и може би това е така до някъде. Ако си чужденец и отидеш да живееш там – може би важи това. В повечето случаи за местните не е вярно това твърдение. Но като се замисля и за нашата страна е в сила подобно нещо. Едно от местата, които скоро посетихме и разгледахме са различните забележителности в Перуджа, Умбрия.

Сякаш човек не обръща внимание на красотата наоколо, а се вглъбява в ежедневието си и с всеки изминал ден вижда все по-малко и по-малко от красивите неща в живота. А в повечето случаи малките неща правят живота красив и пъстър. Единственото, което се иска от нас е да имаме желание да видим красотата.

За местността Умбрия

В Италия администратичното делене е на три нива – региони, провинции и комуни. Страната се дели на цели 20 региона, в които има 110 провинции. Умбрия е регион, който заема 16 място по площ и 17 място по население. Главният град на региона е Перуджа, който е и център на едноименната провинция. Освен провинция Перуджа, в региона има само още една провинция – Терни (в която се намира и внушителния водопад Марморе, за който ви разказахме скоро) Местността Умбрия е наричана „малката сестра на Тоскана“ или още изестна като „зеленото сърце на Италия“, поради това че целогодишно е със зелена природа. Тя граничи с Макре на изток и североизток, Лацио на юг и югозапад и Тоскана на запад и северозапад. Умбрия е една от петте региона на Италия, които нямат морска граница.

От много дълго време отлагам тази статия. Въпреки че съм ходила десетки пъти там, не знам защо все не идваше подходящия момент, в който да разкажа за това място. През посещението ни в Италия в края на месец Май, за пореден път се разходихме из китното градче, раположено в централна Италия – Перуджа.

Малко повече Перуджа

Градът е разположен в централна Италия на около 190 километра северно от град Рим, в близост до река Тибър. Символът на града е грифонът, който можете да видите навсякъде из града. Градът е разположен на хълм и е може би един от най-красивите такива. Основан е в далечната 1270 година и много често красотата му се сравнява с типичните тоскански ренесансови градове.

Още нещо, което лично мен много ме впечатли е изграденото мини метро. От единия край до другия край на града минава мини метро, което се захранва само с електричество.

Мини метрото в Перуджа, Италия

Мини метрото в Перуджа

Вагончетата са малки и минават на много кратък интервал от време. Благодарение на него, може много бързо и лесно да се достигне до центъра на Перуджа, без да се налага използвате кола или автобус. Можете да оставите колата си на голям паркинг, на първата спирка на метрото (която фактически се пада леко извън града) и от там към града с мини вагончетата. Билета струва 1.50 евро и важи за един час и половина. Тоест, ако имате някаква бърза работа и можете да се вместите в това време, не е необходимо да си купувате втори билет.

В Перуджа се намира и Университетът за чужденци, в който има студенти от цял свят.

Разходка из Перуджа

Когато за първи път се разходих из уличките на стария град, останах впечатлена от големите, високи сгради и тесните, стръмни улички. Определено старата част на Перуджа изненадва със запазените архитектурни шедьоври. За да се стигне до старата част на града, трябва да се преодолее доста голяма денивелация. Местната управа са помислили за това и има изградени системи от ескалатори и асансьори – от най-ниските части до най-високите части на града, които спомагат бързото придвижване на хората. Навсякъде има и стълби, за онези които обичат да се движат. За да достигнете до ескалаторите, се преминава през археологически разкопки под града – старинната част.

Старинната част на Перуджа, забележителности в Перуджа

Старинната част на града

Във високата част на града се разкрива красива гледка към по-ниските части и към обширните, зелени пространства отвъд града. В самия стар град можете ще останете впечатлени от мащабните сгради в центъра и по централната пешеходна улица, но не само.

Центъра на Перуджа в Италия

Центъра на Перуджа

Цялото място е като от картичка. Из забележителностите, които можете да посетите в града са катедралата Сан Лоренцо, Националната галерия, Ботаническата градина на университета, двореца дей Приори и много други. Но дори само да се разходите из улиците на града ще бъдете впечатлени.

По централната улица има множество малки кафетерии, сладкарници и магазинчета. Лично аз имам една любима сладкарница там, която е може би и най-старата сладкарница в града (точно на централната улица). Винаги когато ходя там не мога да  устоя на сладките изкушения.

Фестивалите в Перуджа

Едно от най-известните събития, провеждани в Перуджа е Джаз фестивалът. Той събира стотици хиляди хора. Провежда се през месец юли всяка година и е едино от най-значимите събития за Европа. Градът се препълва с хора, а от всяко негово кътче звучи изкуство. През месец април пък, в Перуджа се провежда журналистически фестивал.

Други фестивал, провеждан през октомври месец, е Фестивала на шоколада. Все някога ще успея да просъствам на него и да похапна от множеството шоколадови изделия, които са изложени из цялата централна част на Перуджа.

В Италия целогодишно е празник и има някои и друг фестивал. Всеки път, когато съм ходила в централна Италия, местността Умбрия, в околността на Перуджа е имало някакъв фестивал, панаир, възстановка на историческо събитие или нещо друго. Италианците тачат много своите традиции и правят наистина пищни празненства. Тази година например, на езерото Тразимено (ще ви разкажа за него в друга статия) попаднахме на тридневен фестивал на био-продукцията и виното.  Като цяло, когато и да отидете, ако разполагате с кола, ще намерите някое малко градче или селце, което празнува нещо. А техните празненства са запомнящи се с колорита си и радостта в хората.

Какво друго да видите наоколо

Красиви места много, само трябва да имате време и автомобил, защото разстоянията в Италия са в малко по-различни мащаби. До което и малко населено място да се отбиете, няма да съжалявате. Навсякъде са запазени забележителната архитектура, изкуството и духа на Италия. Спокойно можете да се отбиете до малкото селище Корчано. В Дерута можете да видите ръчно изработена керамика. Разхождайки се из уличките и възхищавайки се на изкуството ще бъдете в захлас като чуете за единствения майстор в света, който прави керамични китари – Джовани Андрени. Не пропускайте и религиозния град Асизи, като пътувайки натам можете да спрете в селището Санта Мария дели Анджели и да разгледате едноименната катедрала. Езерото Тразимено също е една красива дестинация, която ви препоръчваме – там съм яла един от най-вкусните десерти – панакота. Ако имате време, можете да отидете и до величестения водопад Марморе, намиращ се на около 90 километра от Перуджа.

Последвайте ни във FACEBOOK, където споделяме нашите приключения и снимки от пътуванията ни!

You may also like

1

Sunrising Life юли 3, 2017 - 6:56 pm

Времето не предразполагаше направата на хубави снимки. Ще видим какво можем още да намерим, което да става ^^ Фотографът е много взискателен към себе си : ))

Reply

Leave a Comment

error: