Home ПътешествияЕвропа Забележителности в Палермо за един ден

Забележителности в Палермо за един ден

by Sunrising Life

Палермо е един от градовете, които бях посещавала преди години, когато бях за първи път в Сицилия. Тогава бях силно впечатлена от някои забележителности в столицата на острова. За щастие, тази година имах възможносттда да се върна отново там, този път в малко по-различен състав – заедно с малката и Пепи. Където и да съм щом те са с мен – животът е прекрасен. Сигурна съм, че разбирате за какво говоря.

И така тръгнахме рано сутринта от хотела ни в Селинунте. Имахме около 100-тина километра до Палермо, които минахме сравнително бързо. Шокът бе, когато пристигнахме в града. Трафикът е абсурден, а хаосът – неописуем. Всеки минава от където може и както си пожелая. Сякаш правилата за движение по пътищата не важат там. Слава Богу се разминахме без никакви проблеми, но пък с доста опънати нерви, докато стигнем до платения паркинг в центъра. Където впрочем се влизаше с автомбила в безистен. Огледалата на колата минаваха буквално на косъм от стената (на влизане в паркинга). Момчето от паркинга ни даде карта на града и любезно ни обясни къде се намираме, накъде да тръгнем и кои места трябва задължително да посетим.

Това е едно от нещата, които много обичам в Италия (въпреки че Сицилия не е точно тази Италия, която всички познаваме и обичаме) – навсякъде има информационни гишета и хората са готови да ти обяснят и покажат къде да отидеш и какво да видиш.

Тръгвайки по централната улица започват и историческите забележителности. Едно от първите места, през които се минава е бароковото кръстовище Куатро Канти.

Кръстовището Куатро Канти /Quattro Canti/

Това е и мястото, което разделя историческата част на Палермо на няколко части и датира от начлото на 17 век. Кръстовището Куатро Канти или в превод „Четирите ъгъла“ е един приказен бароков кръстопът, който има форма на осмоъгълник. Някъде бях прочела, че го наричат и Слънчев театър. Това произлиза от факта, че през различните части от деня всяка страна на площада бива огряна от слънцето, докато всички останали са в сянка. И на четирите сгради има пищни статуи на четирите сезона, четирите испански крале на Сицилия, четирите патрона на града (Агата, Нинфа, Оливия, Кристина).

Кръстовището Куатро Канти в ПалермоСлед като се продължи по главната улица (Виторио Емануеле) се достига и до следващите забележителности на Палермо – площадът „Пиаца Претория“ и „Фонтана на Срама“.

Пиаца Претория

Площадът се намира пред Сенаторския дворец, където е изграден и красив фонтан, наричан още Фонтана на Срама. Фонтанът е с височина 12 метра и обиколка 133 метра. Той е направен от Франческо Камилияни, за да краси градините на испанския вицекрал Толедо в резиденцията му в Тоскана. За жалост Толедо умира преди фонатна да е завършен и синът му го продава на община Палермо. През 1575 година, фонтанът е пренесен на части в Палермо. Той е предизвикал буря от недоволни, поради факта че местните жители не можели да се примирят, че предимно голи скулптури ще стоят в центъра на града. С времето жителите свикнали, но фонтанът си запазил името „фонтана на срама“.

Пиаца Претория - ПалермоНа площадът се намират и трите барокови сгради – църквата „Санта Катерина“, църквата „Сан Джузепе дей Театини“ и Палацо Преторио. След като се отклонихме от централната улица до Пиаца Претория отново се завърнахме по нея и се отправихме към катедралата.

Катедралата в Палермо – „Санта Мария Асунта“ (Успение Богородично)

Катедралата в Палермо несъмнено е едно от най-впечатляващите места, които съм посещавала в Сицилия. Още при първото ми посещение там, бях силно впечатлена от огромните й мащаби и множеството стилове, които съчетава в себе си. В нея могат да се открият нотки от готичски стил, класицизъм, арабско-нормански стил. Комплексът датира от 12 век като е бил построен върху стара църква. В катедралата са и тленните останки на някои важни фигури от историята на Сицилия като император Фридрих ІІ и Руджеро ІІ.

Катедралата в ПалермоТам можете срещу заплащане да се качите до най-високите места на катедралата. Ние пропуснахме това, защото беше около 2 часа на обяд и слънцето напичаше много. За сметка на това разгледахме църквата вътре. Както почти всички италиански църкви и тази не остана по назад. Навсякъде имаше внушителни скулптури, фрески, стенописи, мраморни подове. Поседяхме и в красивия двор на катедралата, след което се отправихме към Порта Нуова.

Порта Нуова

Порта Нуова е построена през 16 век. Тя прилича на триумфална арка и векове наред служи за вход в историческия център на Палермо от запад. След като се премине през нея се достига до Палацо дей Нормани. Миналия път, когато бях в Палермо, влязохме в замъка и си спомням, че не бях особено впечатлена. Поради тази причина и поради факта, че напредвахме с времето, решихме да пропуснем този път обиколката на замъка и тръгнахме по обратния път, за да намерим някое приятно местенце за обяд.

Порта Нуова в ПалермоНамерихме едно много приятно ресторантче в една уличка точно зад катедралата. Обстановката там беше супер приятна, а храната много много вкусна. Там прекарахме най-топлите часове от деня. Може би към 4 и 30 часа след обяд се отправихме и към последната предвидена спирка за деня – Театро Масимо.

Театро Масимо в Палермо

Театро Масимо в ПалермоСлед като хапнахме тръгнахме отново по главната улица към последната ни спирка. Стигайки до театра, на рецепцията ни предупредиха, че в момента се прави репетиция на постановката, която е същата вечер. За съжаление това означава, че може би няма да пуснат светлините, а в залата ще е тъмно. Девойката ни каза също, че може и да имаме късмет и да запалят лампите, но е длъжна да ни предупреди. Ние обаче вярвахме, че ще имаме късмет и си купихме билети. Интуицията отново не ни подведе. Влизайки в голямата зала наистина беше тъмно, но малко след това свенаха осветлението и имахме възможността да видим концертната зала в пълния й блясък.

Сцената на Театро Масимо в ПалермоТеатърът е проектиран от архитекта Джовани Батиста Филипо и отваря врати през 1897 година. Архитетът е вдъхновен от древната и класическата сицилианска архитектура и това се вижда в интериора. Също така има елементи от гръцката архитектура, които се забелязват още в Селинунте и Агридженто. Театро Масимо Виторио Емануеле е най-големият театър в Италия и 3-ти по големина в света. Концертната зала има 1400 места.

Театро Масимо в ПалермоИма една много интересна кръгла стая, която е с 16 врати – всички освен една са нарисувани. Акустиката в стаята е изумителна, още повече имайки предвиж кога е строена сградата. В центъра има точка, където като застанеш и кажеш нещо, гласът ти започва да кънти. Тази зала в миналото се е използвала да тайни срещи и събития. Наистина е много интересна и внушителна.

Като за финал

С това приключи и нашата разходка из Палермо. Градът е красив и има много забележителности, който е хубаво човек да види. Като цяло обаче е доста мръсно, а на много места и изоставено (не говоря за централната историческа част). Сицилия е една различна Италия, която определено не е тази Италия, която всички познават и обичат. И въпреки това има някакъв чар в нея, до който си заслужава човек да се докосне.

Катедралата в ПалермоМожете да разглдате още от нашите пътешествия по света и у нас в категория ПътешествияАко статията ви харесва, можете да дадете по едно сърчице и да ни последвате във FACEBOOK.

You may also like

Leave a Comment

error: