Home ПътешествияЕвропа Водопад Марморе в Италия

Водопад Марморе в Италия

by Sunrising Life
Водопад марморе в Италия до град Терни

Както предполагам знаете, обожаваме пътешествията и откриването на нови места. А пък Италия е една от любимите ни дестинации – първо защото е близо и се стига до там бързо. Второ, защото в днешно време се намират много добри оферти за полети до там и трето, но в никакъв случай последно – заради множеството красиви кътчета, които тази страна крие в себе си. Едно от тях е изкуствено създадения водопад Марморе.

Тази година успяхме за пореден път да отскочим до там за няколко дни, в които разгледахме няколко нови местенца, но не пропуснахме и разходката из Рим, която винаги си заслужава (ако няма прекалено много туристи). За пореден път разгледахме забележителностите на Рим и си пожелахме желания на Фонтана ди Треви.

След Рим се отправихме към Умбрия, още позната като „малката сестра на Тоскана“. Районът е известен с един от най-красивите градове, разположени на хълм – Перуджа, както  с религиозния град Азиси (който посетихме в края на миналта година). Именно из тесните улички на Перуджа се разходихме и се насладихме на красивата запазена архитектура на града. В Перуджа се намира и Университетът за чужденци, в който учат студенти от цял свят.

Вторият ден, от нашата кратка разходка, посрещнахме един красив залез на езерото Тразимено. Друго възхитително място, което открихме е един гигантски водопад – Водопадът Марморе (Cascade delle Marmore).

Имам намерение да ви разкажа за всички тези красиви места по отделно и ще започна с водопадът, тъй като това беше може би едно от най-впечатляващите места, които видяхме при това наше посещение.

За водопада – къде се намира и как да стигнем до там

Водопадът е сгушен в зеленото сърце на Италия – в южната част местността Умбрия. Намира се на около 8 километра от историческия град Терни и 100 километра от град Рим. Това е може би една от най-големите забележителности на района. До водопада се достига с кола по автомобилния път „Валнерина“, като имайте предвид, че навсякъде има табели и шанса да се объркате не е голям. Въпреки че, на моменти е доста странно и трудно човек, който е свикнал да се оправя без означения (както е при нас) да реагира при наличие на табели.

Когато приближите мястото ще има разклонение. В зависимост от това по кой път тръгнете, ще достигнете или в основата на водопада или във високото – към върха му. И в двата случая има варианти – да се качите до върха му по съществуващите пътеки или с автобусче, или пък да слезете по същите, надолу чак до основата на водопада.

Малко история за водопадът Марморе

Историята на водопада е от далечната 271 година пр.н.е., когато древните римляни целенасочено отклонили водите на река Велино, защото създавали подходящи условия за разпространение на малария. Те изграждат естествен канал, който се оттича към скалата Марморе, а след това в река Нера. В годините каналът е многократно изграждан и реконструиран, докато едва в края на 18 век започва да функционира като язовир. В края на 19 водите на канала захранват стоманолеярните на град Терни. В началото на 20 век е изградена водноелектрическа централа.

Водопад марморе в Италия

Водопад марморе

И така, водопадът не е изцяло природен феномен, но е доказателство за това как с човешка намеса може да се направи нещо изключително, което и да е функционално, и в същото време да привлича множество туристи, респективно да развива туризма в района.

За водопада

Карайки по пътя, точно преди да влезем в един тунел, пред очите ни се разкри гигантския воден пад, който определено ни стави без думи. След като преминахме тунела започна търсенето на място за паркиране. Не след дълго, въпреки невероятния брой коли, намерихме къде да оставим колите и се запътихме към водопада.

Водопадът е с височина 165 метра, като се разделя на три дяла. Най-високият пад е около 83 метра и се намира в горната част. В близост до тази част можете да се се качите (предвидете дъжобран). Също така, доколкото видях, точно срещу водопада се намира и една високо разположена тераса, до която се стига по маркирана пътека. От там гледката със сигурност ще е изключително внушителна. Ние нямахме време и възможност да се качим до там.

Навсякъде има малки и големи водни падове и каскади, които можете да обиколите отблизо. Като цяло мястото е изключително красиво и си заслужава да му отделите един ден.

Полезна информация

Цялата територия е облагородена. Има изградени множество, добре обозначени пътеки, които водят до различни красиви места. Трудността на всяка е различна, така че има за всеки тип турист – и за любителите по-активно движение, и за тези, които предпочитат по-лежерни разходки. От местните разбрахме, че в скалите зад водопада има място, наречено Тераса на Любовта, както и че мястото се свързва с леденда за Свети Валентин, който е покровител както на град Терни, така и на влюбените.

Водопадът Марморе е най-големият водопад в Европа, създаден от човека, а също така е и най-старият такъв в света.

Определено мястото е голяма туристическа атракция и си заслужава да се посети. Имайте предвид, че водопадът не тече с пълен дебит през цялото време. Има часове, в който го спират, а след това го пускат отново. Това време можете преспокойно да използвате да си направите пикник на някоя от сенчестите поляни, в района.

В момента, в който пуснат водата отново, ефектът е … уау. Дебита на падащата вода е огромен и дори застанали на около 100-150 метра от нея ще усетите водните пръски. Ако пък се качите по пътеките и изчакате пускането по-високо и близо до водопада, тогава със сигурност ще станете доста мокри. Така че, имайте предвид при посещението си – носете си дъждобран. Някоя по-топла дреха също не би била излишна, защото в гористите местенца е хладно, а дори може да ви стане студено.

Друго нещо, което е хубаво да знаете, е работното време на тази атракция. През делнични дни местността е отворена за посещение от 10 часа сутринта до 22 часа, като водата се пуска от 11 до 13 часа, от 15 до 17 часа и от 21 до 22 часа. Събота и неделя работното време е от 9 сутринта до 22 часа, като режима на пускане на водата е както през делничните дни. Също така има платен вход за водопад Марморе и разходка из горските пътеки.

Из горските пътеки на водопад Марморе в Италия

Из горските пътеки

Стойността на входа е 10 евро, но повярвайте ми – заслужава си сумата, за красотата която ще видите отблизо. Можете да прекарате цял ден там и да подишате въздух, наситен с отрицателно заредени йони. (Научете повече за ползите от отрицателно заредения въздух около водопадите)

Разходка и още нещо в района на водопад Марморе

Освен множеството добре поддържани и обособени горски пътеки, водещи до различни места на водопада, на територията има изграден център за екстремни спортове. Любителите на по-есктремни преживявания могат да се възползват от каякинг и рафтинг по реката. Вечерно време пък е изключително красиво, защото навсякъде е добре осветено и придава на мястото една романтика.

Рафтинг до водопад Марморе

Рафтинг

В края на деня

И така, ние прекарахме целия ден на водопад Марморе. Насладихме се на хладината, която се носи с водните пръски, направихме си пикник и се разходихме из горските пътеки. Възхитително е как човек и природа могат да направят нещо толкова мащабно и красиво, което да се поддържа и да привлича множество туристи. Приятно уморени, в края на деня се отправихме към колите, с надеждата скоро да отворят италианските ресторанти. (между другото те попринцип не отварят за вечеря преди 7, а на някои места дори по-късно) Нямахме търпение заслужено да хапнем по една италианска пица. Хубавият ден беше към своя край, а ние се запътихме към Перуджа, готови за нови приключения.

Какво друго да видите в околността?

В цяла Италия има толкова много какво да се види, че дори не знам от къде да започна. Ще ви предложа няколко местенца, които да посетите ако сте в района на водопадите. Историческият град Терни е едно добро предложение за място, което да посетите. Там можете да видите римски руйни от средновековни дворци и религиозни храмове. Малкото градче, в което е живял Свети Франциск – Асизи, също заслужава вниманието на туристите. В Риети пък можте да разгледате класиката в архитектурата и да посетите площата Сан Руфо. Той се смята за абсолютен център на Италия. Ако сте любители на историята, можете да се запознаете с богата история на Орвието и да разгледате добре запазената му средновековна архитектура.

Още за нашите разходки и пътешествия можете да следите на FACEBOOK страницата ни. Ако статията ви харесва, можете да сложите по едно сърчице <3

You may also like

Leave a Comment

error: