Home ПътешествияЕвропа Забележителности в Любляна

Забележителности в Любляна

by Sunrising Life

Преди две години бяхме на пътешествие до Словения. Единият петте дни, които прекарахме там посетихме, столицата на държавата – Любляна. Бяхме много силно впечатлени от красотата на този град – изключително спретнат, подреден и чист с множество забележителности и красиви места, които си заслужава да бъдат видяни. В един момент дори обмисляхме да се преместим да живеем там – толкова много ни хареса!

В Любляна всичко е на една ръка разстояние, а архитектурата е силно повлияна от съседните държави – Италия и Австрия. През целия център на града преминава река Любляница и разходката по пешеходната алея е наистина задължителна – така ще успеете изцяло да се потопите в духа на града.

Забележителности в Любляна

За наше щастие при посещението на Любляна бяхме придружени от професионален екскурзовод, който ни разказа по изключително интересен и завладяващ начин много от историята на града. Историята на мястото определено е повлияна от георграфското му разположение – кръстопът между славянската култура и латинските народи.

Из историческия център на Любляна

Старият град се състои от три площата – Горният площад, Средният площад и Старият площад, както и от множество мостове, сързващи двата бряга на река Любляница.

Забележителности в Любляна

Ние обиколихме целия център на града. Да, звучи много, но всъщност за изключително кратко време се обикаля, ако не се захласва човек, което на моменти е невъзможно. Пешеходната алея е много красива, къщите са в различни цветове, което придава един много сладък колорит на мястото. По цялото протежение на брега на реката има множество кафенета и заведения, където е истинско удоволствие човек да поседне и да пие по нещичко.

Ето и някои забележителности, през които преминахме при посещението ни в Любляна:

Площадът Прешерен

Разположен е в сърцето на Стария град на Любляна. На него се намира и една голяма статуя на Франце Прешерн, който е смятан за най-великия словенски поет. На самия площад е разположен и най-старият универсален магазин в Любляна (от 1903 година). Точно срещу площада се намира Тройният мост, които е една от емблемите на града.

Тройният мост (Трите моста)

През целият старинен град преминава река Любляница, чиито брегове са свързани с множество мостове. Тройният мост е и един от символите на града, заедно с дракона. Той е над река Любяница в историческия център на столицата. Централният мост е построен през 19 век, а около 100 години по-късно са изградени и другите два, чиято първоначална идея била да са пешеходни. Днес цялата зона е пешеходна, а трите моста определено са атракция и много красиво архитектурно решение.

Тройният мост в Любляна, Забележителности в Любляна

В единия край на Тройният мост можете да намерите информационен център, където със сигурност ще ви дадат безценни съвети за местата, които да посетите според времето, с кеото разполагате. Местните са радетели на туризма и всичко за туристите е изключително добре уредено.

Откритият пазар в Любляна

Пазарът е раположен по протежение на брега на река Любляница в северния край на Стария град. Конструкцията е изградена през средата на 20 век и представлява колонада, вградена в самия бряг на реката. В източния край на пазара е разположен и Драконовият мост.

Драконовият мост

Драконът е символ на града и е мястото, където в днешно време можете да срещнете наистина много дракони. Из целия град има множество скулптури и изображения на митични същества и дракони. В този ред на мисли – една от забележителностите в Любляна е Драконовият мост.

Драконовия мост в Любляна, Забележителности в Любляна

Той е завършен изцяло през далечната 1901 година, като за негов създаел се смята хърватинът Юрий Зайнович. В четирите ъгъла на моста има 4 големи скулптури на дракони (пазители на града).

Ние нямахме възможност, но чухме изключително много хубави думи за парк Тиволи. Със сигурност следващият път, когато отидем в Любляна ще се разходим из него.

Замъкът на Любляна

Забележителности в Любляна, Замъкът в Любляна

След като обиколихме историческия център на столицата отидохме до Замъка на Любляна. От Стария град (до кукления театър в близост до пазара) има асансьор (някъде прочетох, че наименованието на това съоръжение е фуникуляр), който качва посетители в двора на замъка. Цената на билета при вход с фуникуляра е 10 евро, като семейният билет (2 възрастни с 1 дете) е 26 евро.

Дворът на замъка в Любляна от високо, Забележителности в Любляна

Легендите разказват, че в подножието на замъка е живял змеят, който Св.Георги е убил. Там изгледахме филм, разказващ с подробности историята на града. За“десерт“ се качихме на наблюдателната кула. От горе се разкрива невероятна гледка!

Нещо интересно като за финал

Нещо, което ни впечати бе прякорът, с който понякога наричат жителите на Любляна – „хора на мъглата“. Той носи своето начало от древната история на града, когато една голяма част от територията е предствлявала мочурище. Хората са живеели на островчета, където мъглите са съпътствали всеки един ден. От това произлиза и този прякор.

За съжаление не мога да ви преразкажа усещането и възхищението, което имахме когато се разхождахме из люблянските улици. Определено това е една от най-красивите столици, които сме посещавали.

Забележителности в Любляна от високо, Словения

Какво друго да видим в Словения

Когато ние посетихме Словения, бяхме поканени в един глъмпинг (луксозен къмпинг), разположен непосредствено до границата. Обиколихме и местността Бела крайна и се запознахме с техните порядки и желание да развиват местното производство на продукти. Бяхме в една бирария, където опитахме повече от 8 различни вида бира, които не бяха консервирани. Произодителите ни показаха уредите, с които правят бирата, както и ни разказаха за целия процес. За любителите на тази напитка, това би бил раят.

След това се разходихме и до една винарна, където също ни раказаха за процеса по създаване на виното и дегустирахме множество вина. Като цяло единият ден бе посветен на опознаване на местността Бела крайна.

Посетихме и произвоител на различни видове олио и опитахме всеки един. Това, което ни изненада е, че има олио от рози, а розите са именно от долината на розите в България.

Отидохме и до една кравеферма, където се произвеждат био млечни продукти и гледат животните изключително хуманно. Лично на мен ми стана мъчно за тях, но това е поради моите убеждения за живота и света. Наистина животните бяха „щастливи“.

Ето и някои места, които със сигурност трябва да си отделите време и да планирате при посещението си в Словения:

Пещера Постойна

Уникално място, което не бива да пропускате. Пещерата е внушителна с размерите си и красотите, които има в нея. Можете да прочетете повече за нея в статията – Постойна – най-красивата пещера. Същият ден посетихме и Замъка Предяма, който е внушителен.

Стълбите към входа на пещера Постойна, Словения

Стълбите към входа на пещерата

Езерото Блед

Невероятно красиво място, което е сякаш извадено от някоя приказка! Красиви гледки и много история. Повече за него – Езерото Блед – диамантът на Словения.

Любов на кея, Словения

Любов на кея

Морският град Пиран

Морският град, където залезите са уникални и в една шепа е събрана толкова много красота. Отделили сме цяла статия – Залез в Пиран, Словения.

Залез в Пиран, Словения

Залез в Пиран

Надяваме се статията да вие била полезна и интересна. Ще се радваме да споделите с нас интересните места в Словения, където сте били и вашите впечатления.

Можете да ни последвате във Facebook, където споделяме новостите от Sunrising Life и в Instagram, където са нашите красиви снимки от пътешествията ни.

You may also like

Leave a Comment

error: