Home ПътешествияЕвропа Асизи – свещеният за католиците град

Асизи – свещеният за католиците град

май 19, 2017
Асизи – свещеният за католиците град

Асизи е разположен в централната част на Италия в провинция Перуджа, област Умбрия. Градът е в подножието на връх Субасио. Асизи е смятан за религиозен център от католическите поклонници, поради факта, че това е родния град на Свети Франциск.

Ние посетихме Асизи в период, когато нямаше много туристи и имахме възможността да се насладим на величествените сгради без да ни се налага да се бутаме в тъпли от хора.

Площадът пред Базиликата Свети Франциск

Площадът пред Базиликата Свети Франциск

Малко история на Асизи

Още в I век. Пр.Хр. на територията на града се заселват първите жители от племето умбри. През средновековието е своеобразна арена на битките с останалите градове-държави. Особено голям разцвет бележи по време на Ренесанса.

През 1181 година в Асизи се ражда Джовани Франческо ди Пиетро Бернардоне. Той е дете в заможно семейство, но сякаш не това е неговото място. Още по време на своята ранна младост, Франциск променя начина си на мислене и на живот като се самообрича на бедност. Той смята, че именно по този начин изразява своята връзка и любов с Бога. Една от основните идеи в неговия светоглед е „да нямаш нищо“ и да се грижиш за душата си чрез покаяние. През 1209 година Франциск се явява пред папата на Рим и заедно със своите последователи дават клетви за послушание, които са приети от папата. Именно тогава се ражда и Францисканския орден, чиито основоположник е именно Сан Франциск.

Към днешна дата Асизи е свещено място за всички католически поклонници. След базиликата „Свети Петър“ в Рим, Асизи е най-святото място в Италия. Когато човек отиде там забелязва, че сякаш наистина има някаква божествена частица на това място.

Забележителностите в града, които са свързани с делото на Свети Франциск са включни в списъка на ЮНЕСКО като Световно културно наследтво.

Какво да видите в град Асизи?

Базиликата Свети Франциск (Basilica di San Francesco)

Комплексът е построен през 13 век и обхваща две църкви, които са една до друга. Първо се влиза в едната, излизайки от нея се озовавате в малък вътрешен двор, които едно време Свети Франциск и последователите му са използвали за усамотение, след това се влиза във втората църква. Долната църква е в римски стил, докато горната, която е завършена средата на 13 век има готически нотки в изпълнението. Комплексът е едно от най-впечатляващите неща в града и с право.

Базилика сан Франческо в Асизи

Храмът Минерва

Входът на храма е от 1 век Пр.Хр. Самата сграда става църква през 16 век и въпреки, че е реновирана през 17 век нейната фасада е със своя оригинален облик.

Храм на Минерва в Асизи

Храм на Минерва в Асизи

Уличките на Асизи

Типичните тесни италиански улички несъмнено ще привнесат настроение в посетителите и няма как да не усетите италианския дух. Сякаш „мирише на Италия“. Ще се полюбувате на красивите фасади на старинни сгради, които са окрасени с красиви цъфнали цветя.

Ние не разполагахме с много време точно в този ден, но при следващото ни посещение несъмнено ще отидем да разгледаме – Замъка Рока Маджоре, Катедралата на Сан Руфино, Манастирът Сан Дамиано, Дворецът Капитано дел Пополо и още ред забележителности, които пазят своята автентичност и са част от една богата история.

Църква в Асизи

Църква в Асизи

След Асизи се отправихме към Перуджа, където също има много какво да се разглежда. Като цяло Италия е страна, пълна с прекрасни места, които чакат да бъдат видяни.

Още пътешествия из Европа може да видите тук.Ако статията ви допада можете да ни последвате във FACEBOOK, където споделяме нашите пътешествия.

Още

Leave a Comment

error: