Home ПътешествияЕвропа Асизи – свещеният за католиците град

Асизи – свещеният за католиците град

by Sunrising Life
Асизи, Италия

Асизи е разположен в централната част на Италия в провинция Перуджа, област Умбрия. Градът е в подножието на връх Субасио. Асизи е смятан за религиозен център от католическите поклонници, поради факта, че това е родния град на Свети Франциск.

Ние посетихме Асизи в период, когато нямаше много туристи и имахме възможността да се насладим на величествените сгради без да ни се налага да се бутаме в тъпли от хора.

Площадът пред Базиликата Свети Франциск

Площадът пред Базиликата Свети Франциск

Малко история на Асизи

Още в I век. Пр.Хр. на територията на града се заселват първите жители от племето умбри. През средновековието е своеобразна арена на битките с останалите градове-държави. Особено голям разцвет бележи по време на Ренесанса.

През 1181 година в Асизи се ражда Джовани Франческо ди Пиетро Бернардоне. Той е дете в заможно семейство, но сякаш не това е неговото място. Още по време на своята ранна младост, Франциск променя начина си на мислене и на живот като се самообрича на бедност. Той смята, че именно по този начин изразява своята връзка и любов с Бога. Една от основните идеи в неговия светоглед е „да нямаш нищо“ и да се грижиш за душата си чрез покаяние. През 1209 година Франциск се явява пред папата на Рим и заедно със своите последователи дават клетви за послушание, които са приети от папата. Именно тогава се ражда и Францисканския орден, чиито основоположник е именно Сан Франциск.

Към днешна дата Асизи е свещено място за всички католически поклонници. След базиликата „Свети Петър“ в Рим, Асизи е най-святото място в Италия. Когато човек отиде там забелязва, че сякаш наистина има някаква божествена частица на това място.

Забележителностите в града, които са свързани с делото на Свети Франциск са включни в списъка на ЮНЕСКО като Световно културно наследтво.

Какво да видите в град Асизи?

Базиликата Свети Франциск (Basilica di San Francesco)

Комплексът е построен през 13 век и обхваща две църкви, които са една до друга. Първо се влиза в едната, излизайки от нея се озовавате в малък вътрешен двор, които едно време Свети Франциск и последователите му са използвали за усамотение, след това се влиза във втората църква. Долната църква е в римски стил, докато горната, която е завършена средата на 13 век има готически нотки в изпълнението. Комплексът е едно от най-впечатляващите неща в града и с право.

Базилика сан Франческо в Асизи

Храмът Минерва

Входът на храма е от 1 век Пр.Хр. Самата сграда става църква през 16 век и въпреки, че е реновирана през 17 век нейната фасада е със своя оригинален облик.

Храм на Минерва в Асизи

Храм на Минерва в Асизи

Уличките на Асизи

Типичните тесни италиански улички несъмнено ще привнесат настроение в посетителите и няма как да не усетите италианския дух. Сякаш „мирише на Италия“. Ще се полюбувате на красивите фасади на старинни сгради, които са окрасени с красиви цъфнали цветя.

Ние не разполагахме с много време точно в този ден, но при следващото ни посещение несъмнено ще отидем да разгледаме – Замъка Рока Маджоре, Катедралата на Сан Руфино, Манастирът Сан Дамиано, Дворецът Капитано дел Пополо и още ред забележителности, които пазят своята автентичност и са част от една богата история.

Църква в Асизи

Църква в Асизи

След Асизи се отправихме към Перуджа, където също има много какво да се разглежда. Като цяло Италия е страна, пълна с прекрасни места, които чакат да бъдат видяни.

Още пътешествия из Европа може да видите тук.Ако статията ви допада можете да ни последвате във FACEBOOK, където споделяме нашите пътешествия.

You may also like

Leave a Comment

error: