Home Пътешествия Забележителности в Малта, които трябва да видите

Забележителности в Малта, които трябва да видите

by Peter Todorov

Малта е островна държава с изключително малки размери. Като човек, който в сутрешния си джогинг бяга по 10км, не е никакъв проблем да мина по диаметъра на цялата държава тичайки, все пак са някакви си няма и 30км. Преди няколко години бях на екскурзия там и успях да видя доста забележителности в Малта – остров Гозо, Валета, Мдина – Мълчаливият град, столицата Валета.

Поради интересното си местоположение – на юг от Италия, на север от Либия, намирайки се в средата на Средиземно море, Малта е била завладявана от много различни народи с различна култура. Поради тази причина типичния език на малтийците е доста странен, защото е смесица между английски, италиански и арабски. Може да го слушате 15 минути преди да усетите, че сте разбрали максимум една, две думи. Но това не би трябвало да ви притеснява, всички говорят английски перфектно. Все пак до средата на миналия век Малта е била все още Британска колония.

забележителности в МалтаОстровът е предимно каменист и ако очаквате богата природа и оазис в пустиня – забравете. Такова нещо няма да видите в Малта. Държавата е предимно скали, пясъци и пръст. Всичко това обаче по никакъв начин няма да ви равали удоволствието от разходката, защото на тези 30км островна държава е събрана толкова история, че 4-5дни вероятно няма да са ви достатъчни да се запознаете. А забележителности изобщо не липсват. Много мислех, преди да напиша тази статия, какво точно от всичкото да ви покажа. Вкрайна сметка се спрях на 5 от многото, които са изключително интересни и значителни.

1. Мдина – Мълчаливият град

Мдина някога е била старата столица на Малта. Представлява град от средновековието с укрепления от всички страни построен върху хълм. Наричан е от местните „тихият град“. В града живеят по-малко от 300 души постоянни жители. Може да видите изклчително разнообразна архитектура. На площата на снимката се срещат 4 вида архитектурни стила. На снимката може да видите Арабски, Барок и Венециански. За съжаление 4-тият се пада зад гърба ми.

Мдина - забележителности в Малта2. Остров Гозо

Гозо е доста малък остров в средата на средиземно море – вторият по големина в Малта. Той е част от малтийския архипелаг. Има изключително много забележителности на него. Столицата му – град Виктория представлява укрепена цитадела, разположена над пропаст със 150 метра височина. На острава природата е по-дива и същевременно изключително живописна. За съжаление арката на острова, която до преди година беше една от най-големите туристически атракции, вече не същестува.

Остров Гозо, забележителности в Малта3. Църквата в град Моста – Ротондата Успение Богородично

В Малта има стотици църкви и освен тези във Валета, Мдина и Виктория си заслужава да се посети и тази в град Моста. Църквата е известна още като Ротондата Успение Богородично. Смята се, че тя е с църквата с най-голямия купол в цяла Европа.

Църквата в град Моста - Ротондата Успение Богородично, забележителности в МалтаДруг интересен факт е, че през Втората Световна война над нея е паднала бомба, която е пробила купола, но не се е взривила. До ден днешен бомбата се помещава пред самата църква.

4. Валета

Валета е столицата на Малта и е разположена на най-големия остров. Градът води началото си от далечната 1566 година, когато за основаването му рицарите от Ордена на свети Йоан взели заем от папата и испанския крал. Площта на стоицата е оокло 50 хектара, на които се разполагат над 300 архитектурни паметниа. През 1980 година Валета е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Валета, столица на Малта5. Църквата Свети Павел

Църквата Свети Павел е римокатолически храм, който се намира в град Мдина (старата столица на Малкта). Свети Павел е може би най-почитания свете на острова. Всяка година на 10 февруари се чества празника на Свети Павел.

Църквата Свети Павел в МалтаСпоред историята, през 56 година светецът тръгнал на апостолско пътешествие. След множество перипетии бива вкаран в затвор в Йерусалим, където прекрава дълго време. През 98 година му разрешават да се върне в Рим, за да бъде съден от цезаря. Бива качен на кораб от Йерусалим, но корабът претърпява корабокрушение край малтииските брегове. Смята се, че апостолът прекарва там 3 месеца и проповядва християнството на местните жители. Преданията разказват, че Свети Павел успява да излекува бащата на римския управник на острова – Пулий. Пулий приема християнството и се превръща в първия малтийски епископ. В памет на светеца бива построена и църквата Свети Павел.

Това са пет от забележителностите в Малта, които ме впечатлиха много. Островът изобилства от красиви места, които си заслужава да се разгледат. Друго интересно нещо, което видяхме, докато бяхме в Малта е един от най-големите круизни кораби в света – Куин Елизабет.

един от най-големите круизни кораби в света - Куин ЕлизабетКато цяло екскурзията  островната държава беше много приятна. Видяхме много красиви места и се запознахме с изключително богатата история на Малта. Но ако сте любители на зелените живописни места, то островът няма да ви очарова, защото там преобладават скали и пясъци. И въпреки това има какво да се види и защо д се отиде.

Разгледайте и други наши пътешествия из Европа. Ако статията ви харесва, можете да дадете по едно сърчице и да ни последвате във FACEBOOK.

Booking.com

You may also like

Leave a Comment

error: