Home Пътешествия Спиращата дъха Миланска катедрала

Спиращата дъха Миланска катедрала

by Sunrising Life
Катедралата в Милано, Италия

Ах, тази Италия! За мен Италия е хармония, музика, ноти, подредени по най-добрият начин на петолинието, за да пресъздадат една прекраснa мелодия. Италия е любов, красота, изкуство. Италия е хубава храна и усмихнати хора. За мен Италия е всичко, за което съм мечтала.

Ходила съм там десетки пъти. Смея да твърдя, че съм обиколила една голяма част от страната, но също и има толкова много още, което искам да видя. Моето пътешествие в Италия започна от ранна детска възраст и с годините страстта и любовта ми към тази страна се увеличаваха все повече и повече. Пред мен се разкрива все по-прекрасни и прекрасни места.

За Италия мога да пиша много и пак ще е малко. Италия е страна, която трябва да се преживее във всеки неин нюанс. Да се почувства, да се вкуси, да се помирише, да се види.

За мен Италия е любов към живота и красотата.

Едно от моите любими места е Миланската катедрала, още известна като Дуомото (Duomo di Milano). Когато посетих Милано за първи път бях в изпаднала в едно летаргично състояние и апатията, която лъхаше от мен не понасяше много на хората. И тогава, както съм постъпвала в последните години от живота си, за мен спасението бе ИТАЛИЯ. Събрах бързо багажа и се отправих към полуострова, който сякаш е способен да излекува всичко. Там винаги всичко се оправя, променя и животът неусетно се подрежда по най-добрия начин. Тогава останах там около две седмици и обиколих много забележителни места, но сега мисля да се съсредоточа върху Миланската катедрала.

Катедралата в Милано, Италия

Миланската катедрала

Дуомото е сграда, която буквално спира дъха. Преди да отида там имах впечатления и много силно желание да видя това място на живо. За моя изненада очакванията ми бяха хилядократно надскочени. Знаех, че катедралата е четвъртата по големина в световен мащаб, както и че изглежда величествно, но не преполагах, че въздейства толкова силно емоционално. Интересен факт е, че почти всички улици в Милано водят именно до катедралата.

Сградата е изградена в готически стил и впечатлява със своята уникална архитектура. Всъщност тя е най-големият готически храм в света.

Строена е близо шест века. Височината й достига внушителните 108,5 метра.

Миланската катедрала е изградена от бял мрамор и цялата е във фризове, флорални елементи, скулптури. Тъй като е била строена по време на различни стилове, по нея можете да видите елементи, които са типични за епохата на барока, нео-класицизма и нео-готическия стил.

Когато я посетих правеха реставрация в самата катедрала и поради тази причина нямах възможност да се насладя на изкуството в нея, но за сметка на това изцяло се насладих на катедралата отвън. Това, което ми направи впечатление, когато влязох вътре е огромното пространство, тъмните тонове, цветните витражи. Но дори цветовете не можаха да ме извадят от усещането за потиснатост, провокирано от грандиозността на постройката. Тъй като не успях много да разгледам храма отвътре, няма да пиша за това.

На покрива на катедралата в Милано, Италия

На покрива на катедралата

До тогава винаги съм си мечтаела да се кача отгоре на катедралата. Предварително знаех, че се предлага такава възможност и когато пристигнахме там аз бях сигурна, че това нещо няма да го пропусна за нищо на света. На посетителите се предлагат два варианта за изкачването до покрива – с асансьор или по стълби.

Познайте кое предпочетох?

Разбира се че предпочетох стълбите. По една тясна вита стълба започна моето изкачване към облаците. Не знам колко са стъпалата, знам че ми се сториха ужасно много. Но чувството, което изпитах, когато се качих горе си заслужаваше. Бих изкачила и двойно повече стъпала, за да изпитам това отново. Там сякаш си на върха на света. Все едно си над всичко, в същото време малееш пред величествеността и красотата на това творение на изкуството. Чувството наистина е неописуемо.

Площадът пред катедралата в Милано, Забележителности в Италия

Площадът пред катедралата

Въпреки че това е един от комерсиалните градове за посещениe, по които попринцип аз не си падам, повярвайте ми това си заслужава. Бих отишла в Милано отново само и единствено, за да се кача на огромната катедрала отново.

И както казах в началото – Италия просто трябва да се преживее. Прекалено много са нещата, които няма как да се опишат, а трябва да бъдат усетени.

За още наши пътешествия и снимки може да разгледате тук. Последвайте Sunrising Life във FACEBOOK и INSTAGRAM

You may also like

2

CLEMENTE февруари 11, 2019 - 8:45 pm

Катедралата в Кьолн е много по-голямаа, висока и красива.

Reply
Sunrising Life февруари 12, 2019 - 9:47 am

Все още не сме били в Кьолн, но ни е в списъка. :)

Reply

Leave a Comment

error: