Home ПътешествияБългария Разходка до пещера Снежанка с деца

Разходка до пещера Снежанка с деца

by Sunrising Life
пещера снежанка

От седмици насам планираме СПА уикенд във Велинград, но уви все нещо се случваше и проваляше плановете ни. Най-после обаче успяхме да стигнем и да се отдадем на заслужена почивка в минералните басейни на един от най-хубавите хотели в града. Но не за това ще ви разказвам днес, а за нашата разходка до пещера Снежанка – къде се намира, как се стига до пещера Снежанка, подходяща ли е за деца, колкото големи деца и т.н.

Както знаете, обичаме да съчетаваме полезното с приятното. Планирания СПА уикенд беше дълго отлаган и щеше отново да бъде отложен, защото колата ни се счупи. За щастие имахме възможността да се възползваме от услугите на Top Rent a Car и благодарение на тях успяхме да не отложим за пореден път пътуването си.

peshtera snejanka

Бяхме предвидили освен почивка, да се разходим до пещера Снеажнка и до крепостта Перистера. До втората не успяхме да стигнем на време, а за пещерата бяхме буквално на супер късмет, но за това малко по-късно ще ви разкажа.

Къде се намира пещера Снежанка?

Пещера Снежанка се намира в Баташката планина в Западни Родопи. Родопите през есента са голяма магия, с всичките цветове. Самата пещера е на около 45 киломтетра от Велинград и на 5 километра от град Пещера. 

пещера снежанка

Как се стига до пещера Снежанка?

До пещерата има много обозначителни табели и няма как да се объркате. След като слезете от главния път има още около 3 км по не чак толкова добър, но все пак асфалтов път. За да ви ориентирам съвсем – без никакъв проблем и лека кола стига до горе. По този път се стига до паркинг, където спокойно може да оставите автомобила си.  От там разходката пропдължава пеша. 

пещера снежанка

Следват още между 20 и 40 минути ходене по стръмна пътека с дължина 850 метра. През цялото време се върви нагоре и за по-малки деца си е предизвикателство. А също и за големи, които бързат да хванат „последния влак“ с влизането в пещерата. Може дължината да ви се струва кратка, но денивелацията прави усещането за доста по-дълга пътека.

Екопътеката е пълна със забавни и мотивиращи табели с надписи „Дишай, дълбоко“, „Не сепредавай!“, „Ходи бавно“, „Още малко“ и най-накрая „Вижда се!“ 

пещера снежанка

Малко преди да се стигне до пещерата има голяма беседка, в страни от която се открива и красива панорамна гледна към планината.

Малко повече информация за пещера Снежанка

Пещерата е дълга 145 метра и е образувана от Новомахлеската река в далечната епоха на леванта. В нея има намерени артефкати, датирани от 600 година пр. н.е., когато се смята, че е била обитавана от траки.

Първата зала на пещерата се казва „Залата на Виметата“, защото сталактитите в нея приличат точно на вимета. Следващата зала, наречена „Голямата зала“ изобилства от сталакмити, които приличат на каменна гора. От тавана висят хиляди малки и големи бели образувания. 

пещера снежанка

След Голямата зала се преминава в Музикалната зала, която носи това име заради акустиката, която има. Следвайки главаната пътека, се преминава през мост над Срутището.

Последната зала в пещера Снежанка носи името „Вълшебна“. Именно в тази зала се намира и едноименният сталагмит, който бива оприличен с поручата приказна героиня – Снежанка. 

пещера снежанка

Интересни факти за пещера Снежанка

  • Постоянната годишна температура в пещерата е около 9 градуса
  • Най-дългият сталактит в пещатата е 1,27 метра
  • Сталактитите в пещарата са над 800 000
  • През 1979 година пещерата е обявена за природна забележителност
  • Пещера Снежанка е сред четирите най-красиви пещери в България, редом със Съева дупка, Магурата и Леденика

Полезна информация за посетителите на пещера Снежанка

Хубаво е да имате предвид, че пещерата работи с лятно и зимно работно време. Аз попаднах само на информация за лятното такова и мислех, че последното влизане е в 17:15. Уви, оказа се, че от 1 октомври пещерата работи със зимно работно време и последното влизане е в 16 часа. НО, това го разбрахме едва, когато се качихме горе.

пещера снежанка

Билетите са посещение на пещерата са по 7 лв за възрастен и безплатно за деца под 7 години. Има намаление за ученици и възрастни хора. Пещерата е в списъка на Стоте национални обекта, така че ако събирате печати – носете си книжката.

Нашата разходка до пещерата

Както вече споделих, бяхме във Велинград на почивка за няколко дни, защото бяхме обещали на децата. В неделя, след като освободихме хотела решихме да не се прибираме веднага, а да се разходим до няколко забележителности в района. Тъй като сме посещавали голяма част от забележителностите в района на Велинград, решихме да отидем до две нови места, които последния път пропуснахме, защото валеше дъжд. Едно от тях беше пещера Снежанка. 

Ние стигнахме до паркинга в 16:25 и идеята ни беше бързичко да се качим, за да хванем последното качване в 17:15, което както разбрахте дори няма по това време. Аз качих малкия на гръб, защото след петата крачка се започна примрънкване, а и видяхме, че ако следваме неговото темпо няма да стигнем до никъде. За щастие Рая върви много, НО се подхлъзна и тръгна към дерето. Хубавото е, че има уникална координация и чувство за самосъхранение и се хвана здраво за дървения парапет. Та, мина само с лека рана на устата, защото успя да „захапе“ парапета. 

Успяхме да се качим до горе да по-малко от 20 минути, но доста бързо ходене. Лично аз съм много впечатлена от малката, защото нея никой не я носи, а ходеше със супер добро темпо. Догодина ще я пробваме из планинските върхове. 

Имайте предвид, че нагоре пътеката е доста стръмна и не е съвсем лека. Отделете си поне едни 30-тина минути, за да ви е спокойно и да не се налага да препускате.

И малко за препятствията…

Буквално 3 или 4 уикенда отлагахме тази разходка – веднъж Пепи имаше ангажименти, после децата бяха болни, а накрая за капак и колата ни се счупи. За щастие се възползвахме от услугите на Top Rent a Car и се порадвахме на един Хюндай 2022 година. 

От месеци проучваме, четем и избираме, защото сме решили да си вземем по-голяма семейна кола. Този опит ни дойде доста добре, защото се ориентирахме в комфорта, разхода и възможностите на съвсем друг клас автомобили – SUV. Kъм момента сме с лека кола, с която виждаме проблеми в пресечени терени.

Какво друго да видите в района на Велинград?

Ако и вие като нас обичате да съчетавате полезното с приятното и да обикаляте, то около Велинград и Пещера има доста готини местенца. Ние си оставихме за пролетта Фотинските водопади. А можем да ви препоръчаме следните дестинации:

Надявам се статията да ви е била интересна и да ви е вдъхновила да пътешествате и опознавате България. В страната ни има много прекрасни места, които си заслужава да се посетят.

You may also like

Leave a Comment

error: