Home ПътешествияБългария Орлово око – маршрути и изкачване с деца

Орлово око – маршрути и изкачване с деца

by Sunrising Life

От доста време насам сме си поставили за цел да опознаем Родопите. Големи красоти се крият в тази планина. Покрай многото почивни дни, наши приятели ни поканиха на гости в Триград и въпреки, че имахме планове за няколко морски дни, не се сдържахме и потеглихме към Западните Родопи. Очертаваше се доста интересно пътешествие, в което планирахме да посетим много забележителности в Родопите. Първата от тях беше и най-високата панорамна площадка в България – Орлово око.

Последният път, когато бяхме в тази част на България успяхме да посетим Ягодинската пещера, Дяволското гърло, Орфееви скали и Пампорово. Тогава беше доста студено и изобщо не си бяхме поставяли за цел да обикаляме по туристическите пътеки. Този път обаче, времето определено беше с нас и планирахме веднага след като пристигнем да се качим до Орлово око. Ние сме фенове на планинското ходене и за това изобщо не беше вариант да се възползваме от платената услуга в района – с джип до панорамната площадка.

Панорамна площадка Орлово око

Панорамната площадка Орлово око е построена през 2009 година и е една от големите атракции в Западните Родопи. Тя е разположена на над 1500 метра надморска височина точно над Буйновското ждрело. Площадката е закрепена върху отвесна скала, чиято височина е около 600 метра вертикално от пътя. Отдолу като погледнеш площадката изглежда съвсем мъничка и безкрайно високо. Отгоре пък скатът надолу е плашещ, а панорамната гледка е внушителна. Не случайно името й е Орлово око – всичко се вижда от висините сякаш през орлови очи.

Как се стига до Орлово око

На този въпрос няма еднозначен отговор. Има няколко варианта за качване до панорамната площадка. Вече споменах, че един от тях е с джип. Доколкото разбрах джиповете тръгват от Ягодинската пещера и качват туристите до връх Илия. Преходът с високопроходимите автомобили е около 20-25 минути в посока. Ако се чудите къде да ги откриете, не се притеснявайте, те ще ви открият щом се озовете в района, махат, спират ви, за да ви предлагат качване до горе. Та, не се притеснявайте ако сте решили да се качите с джип, джипът ще ви намери. Няма да отделям повече време на тази възможност за качване на Орлово око, защото за мен тя не е интересна. Ще ви разкажа за маршрутите, по които може да стигнете до панорамната площадка пеша.

Село Триград – село Ягодина

Ако разполагате сповече време, можете да си отделите един ден за тази разходка и да я започнете от Триград. Този маршрут води до село Ягодина, от където се започва изкачването към връх Илия (в близост до който е панорамната площадка). Разстоянието е около 6 км и отнема приблизително около 2 часа нормален ход, като се преодолява малко повече от 250 метра денивелация. Пътеката може да се хране от центъра на село Тргирад, а също и от хижа Триграски скали. От където и да поемете имайте предвид, че в началото е стръмно и се преодолява по-голямата част от денивелацията. След като излезете във високите части на пътеките двете пътеки се събират при широка поляна. По продължение на маршрута има табели и маркировка, която да следвате, както и места за отдих. В един момент в далечината се вижда село Ягодина, което е и крайната цел на този първи етап от разходката.

Село Ягодина – Орлово око

В случай, че нямате толкова много време или не искате да удължавате толкова много разходката си, може да стигнете с кола до село Ягодина и от там да тръгнете към Орлово око. Тук отново има два варианта за изкачване към площадката:

  • от центъра на селото покрай училището

На уличката над джамията в селото има табела към връх Свети Илия, която трябва да последвате. Този маршрут е по-дълъг и съответно отнема повече време, но не е толкова стръмен. Трябва да следвате синята маркировка. Преминава през няколко ниви и след това става стръмна. След това изкачване (около 50-60 минути според темпото) пътеката се слива с пътя на джиповете.

  • от хотел Мурсал

Хотелът се намира на около километър от селото. Има табели и няма как да се объркате. Има вариант да оставите автомобила си в селото и пеша да отидете до хотела, от където започва пътеката към панорамната площадка, или пък да паркирате колата си при хотела.

В началото на пътеката има табела, на която пише, че ви очакват 600 метра денивелация. Това НЕ Е така. По отношение на денивелацията, която трябва да се изкачи в интернет пише МНОГО различни неща. Преди да тръгнем четохме на няколко места и навсякъде пише различни неща. Реалната денивелация е около 380-400 метра и се преодолява за около 45-60 минути, може дори по-бързо (зависи от темпото). Слизането отнема межу 25 и 50 минути.

Нашата разходка до Орлово око

Ние планирахме да се изкачим до площадката още в деня, в който пътувахме. Прогнозите за времето бяха, че на следващият ден ще вали цял ден и нямаше да имаме възможност за разходки след като намокри всичко. След сутрешната ми тренировка в залата потеглихме към Западните Родопи. Направихме едно спиране на язовир Доспат и после директно към село Ягодина. Вечерта, когато проверявахме маршрутите останахме озадачени и объркани колко точно е изкачването да връх Свети Илия и панорамната площадка Орлово око. Въпреки това решихме, че колкото и да е ще се изкачим с децата на гръб. Тъкмо ще се пораздвижим след пътуването.

Тъй като стигнахме около 16 часа в района, избрахме да тръгнем от хотел Мурсал. Оставихме колата там, сложихме децата в раниците и тръгнахме нагоре. За 45 минути се изкачихме до площадката. Горе малките си изпросиха от едни хора вафли (предполагам се досещате, че ние не носим и не даваме такива храни, но те като видяха и си поискаха). Слизането ни отне горе долу също толкова време като се има предвид, че изобщо не сме бързали. На места има сипеи и с децата на гръб винаги сме много по-внимателни, отколкото ако сме сами.

Съвети и какво друго да видим в района

Имайте предвид, че изкачването до панорамната площадка не е толкова трудно колкото звучи. Денивелацията е около 400 метра. По пътеката нагоре имаше доста дечица, които съвсем спокойно се изкачиха до Орлово око.

  • Носете си вода, защото в района няма от къде да налеете
  • Шапки и слънцезащитен крем особено ако е слънчев ден

Какво друго може да видите в района

За още вдъхновения за пътешествия може да разгледате категориите Пътешествия и Водопади.

Къде да отседнете в района? Ние бяхме отседнали в Хотел Триград.

You may also like

Leave a Comment

error: