Home Пътешествия Маршрут до връх Мургаш през Елешница

Маршрут до връх Мургаш през Елешница

by Sunrising Life
връх камъка

Това лято не успяхме много да обикаляме из планините, въпреки че много ни се искаше. За сметка на това сега прекарваме всеки свободен час в планината. Понякога с децата, тогава правим по леки преходи като изкачване на Камен дел. Друг път само ние двамата, тогава правим скоростни изкачвания на Черни връх или ако разполагаме с повече време ходим и по далеч от Витоша. Този уикенд се изкачихме до един нов за нас връх – връх Мургаш. Именно на него е посветена тази статия. Ще ви разкажа как се стига до връх Мургаш, колко време ни отне на нас и как слизахме два часа по тъмно, защото тръгнахме прекалено късно.

Предисторията

Няколко дни по-рано Пепи започна да говори, че уикенда ще катерим някъде из Стара планина. Не бяхме решили къде, но в полезрението ни бяха връх Вежен, връх Ботев, връх Мургаш, както и връх Радомир в Беласица. От поне месец планираме разходка до Козя стена, но уви нямаше да ни стигне времето през този уикенд.

Станахме в събота, направих закуска на децата, прегледахме прогнозата за времето и на бързо се реши – ще изкачваме връх Мургаш. Изходната точка е близо до София и нямаше да ни отнеме много време да стигнем до там, за разлика от Ботев например. Времето напредваше, оправихме децата, багажите, закарахме малките при баба им и тръгнахме към Елешнишкия манастир (изходната точка към връх Мургаш).

Малко повече информация за върха

Мургаш е най-високият връх в Западната час на Стара планина. Върхът е висок 1687 метра, което не звучи внушително, на фона на първенците в страната, но като видите баирите и разстоянията, ще се убедите, че е доста внушителен връх. Казват, че е най-ветровитият връх в България редом с Вежен и Ботев.

Върхът има доста стръмни склонове и е с куполовидна форма. В подножието му са изворите на река Елешница и Барулийска река. На върха има изградена метеорологична станция, от 1953 година, която и до днес е активна.

Етапи на маршрута към връх Мургаш

За кратко докато пътувахме към манастира попрочетох повече за маршрута и навсякъде пишеше, че няма хубава маркировка. Вече това е променено и ясна маркировка има по продължение на целия път. От началото се следва жълто-бяла маркировка, която води до хижа Мургаш. От хижата до върха маркировката е червено-бяла.

Съвсем условно ще разделя маршрута на няколко етапа. Тук ми се иска да вметна, че на връщане се прибрахме по различна пътека, от тази, която хванахме нагоре.

 • Етап 1:Елешнишки манастир – ловната хижа
 • Етап 2:Ловната хижа до кръстовището
 • Етап 3:Кръстовището – отклонение към връх Камъка
 • Етап 4:Връх Камъка – хижа Мургаш
 • Етап 5:Хижа Мургаш – връх Мургаш

Етап 1: Елешнишки манастир – ловната хижа

Елешнишкият манастир се намира на около 30-тина километра от София. До него се стига като тръгнете по стария път към Ботевград, който се движи покрай магистрала Хемус. Ако се движите с навигация, погледнете хубаво, че за крайна цел е зададено село Елешница. До самият манастир навигацията не пожела да ни заведе, но има възможност за въвеждане на село Елешница, което на 5 км от манастира. Пътят от селото до манастира е широк и е не много лошо състояние (е, имаше дупки, така че бъдете внимателни).

елешнишки манастир към връх Мургаш

Пътеката към върха започва буквално до портите на манастира – в дясно от тях. В началото се започва със стръмен баир, който се преминава сравнително бързо. След не повече от 10-тина минути се стига до една стара чешма (не работеше) и много хубава маркировка. Малко след това се слиза леко надолу в дерето и се преминава през вада с вода (ако има такава изобщо). След това пътеката тръгва нагоре и все нагоре. Може би за около 30-тина минути стегнат ход се стига до ловната хижа (пада се в ляво).

ловната хижа по маршрут към връх Мургаш

към хижа мургаш

Етап 2: Ловната хижа – големият разклон

След ловната хижа пътят продължава да върви плавно нагоре и да е все така широк. Той води до големия разклон, където 5 пътя се събират. До там се стига за около 10-тина минути. На разклонът има много хубава маркировка, която показва, че трябва да тръгнете на ляво. Непосредствено след него се стига до разклонение с 2 пътя – единият е с маркировка, а другия не.

връх мургаш

Етап 3: Кръстовището – връх Камъка

Ако тръгнете по маркираната пътека, пътят плавно ще изкачва денивелацията и може би за около 1:30-1:50 ще стигнете до хижата. Това е пътеката, по която се върнахме и от хижата до нея по тъмно ни отне около час и 10-тина минути.

връх камъка

В случай, че решите като нас да тръгнете по по-дългия път, хванете пътеката в ляво, която започва да се суче нагоре. От този момент до връх Камъка имате около час и нещо път, в зависимост от темпото и над 300 метра денивелация. След като стигнете до върха, който впрочем не е нищо особено, започва спускане надолу и една част от изкаченото се слиза. До тук часовникът ми показваше общо 4,56 километра.

Етап 4: Връх Камъка – хижа Мургаш

От връх Камъка до хижа Мургаш ви очакват още 5,7 километра с 430 метра положителна денивелация. Ние бяхме с доста добро средно темпо и стигнахме до хижата за 1 час и 35 минути. Но трябва да кажа, че не сме почивали. През цялото време от манастира до хижата имаме 3 спирания – веднъж да се съблечем, веднъж да се облечем и веднъж, да си завържем обувките.

хижа мургаш

От връх Камъка в далечината се вижда връх Мургаш. Изглежда внушително далеч и не е далеч от истината. Пътят към хижата е доста широк и сравнително полегат. Около 10-тина минути преди хижата се стига до един хълм, който може директно да изкачите (в посока към частна горска вила, която се вижда отдолу) или да продължите към хижата.

от хижа мургаш към върха

Етап 5: Хижа Мургаш – Връх Мургаш

Пътеката към върха продължава в гората зад хижата. Сигурно през топлите месеци е много приятно и прохладно в гората. От хижата до върха разстоянието е 1,99 километра и се изкачват 272 метра денивелация. Според табелите е 1,8 километра с контролно време 40 минути. Ние се качихме за 30-тина минути. Половината от пътя преминава през гората. След това се излиза на билото и има още толкова. Финалното изкачване е много стръмно и напомня изкачването на връх Ботев през Тарзановата пътека.

Етап 6: Връх Мургаш – Елешнишки манастир

От върха се слиза отново до хижата и се продължава по жълтата маркировка. Тя подсича хълмчетата, които на отиване изкачихме и се спуска надолу в горската част. От хижата до разклонението, което хванахме към връх Камъка се стига за около час и малко. От там до манастира са около 3,5 километра, които ние изминахме за по-малко от час. Пътеката е много приятна и бавно слиза надолу до ловната хижа. След нея наклоните са доста големи и е хубаво да сте внимателни като слизате.

Нашата разходка

Докато пътуваме към изходната точка прочетох един пътепис, който решихме да следваме, въпреки че имаше чудесна маркировка. Според Пепи беше грешка, но аз смятам, че беше супер да изкачим още един връх – между другото.

Основният ни проблем беше, че тръгнахме късно и с много малко вода. За щастие в хижата има вода, а и не само както разбрахме след като слязохме от върха.

От Елешнишкия манастир до хижата ни отне около 2 часа и 30 минути, след която се качихме до върха за още 30 минути. На върха буквално за секунди се промени времето. Започна да духа много силен вятър и ни заваля. Съвсем набързо снимахме, сложихме шапките (които до този момент не ни трябваха) и с бърза крачка тръгнахме към хижата. Часът беше около 15:30, така че беше от ясно по-ясно, че ще се слиза по тъмно.

В хижата направихме първата и единствена почивка. Хапнахме боб и гъбена супа, сменихме мокрите дрехи и поехме за още едни 10 километра. За щастие този път надолу. Гледахме залезът от високо, а после в гората на челници слизахме. Преходът ни започна в 12:30 на обяд и бяхме в колата в 18:30 вечерта.

Финални думи и съвети

Стара планина си е известна със своите огромни разстояния. Сякаш не денивелацията, а големите разстояния изморяват много. Изкачването на Мургаш си е предизвикателство – има си и доста изкачване (около 1000 метра) и доста ходене (около 10 километра в посока). Но пък всеки миг в планината е безценен дар и си заслужава.

 • Имайте предвид, че вода няма по маршрута. Първото място, където може да си налеете е хижата, но тя си е на 8 километра от изходната точка. Вземете си повече, за да ви е спокойно.
 • Връх Мургаш е един от най-ветровитите върхове в България, така че ветровката е задължителна
 • Пробвайте вкусотиите в хижата – няма да съжалявате
 • През топлите месеци не забравяйте слънцезащитен крем и шапка, защото маршрутът е през повечето време на открито и ще ви пече.
 • Задължително следете прогнозата за времето, защото в планината лошото време не е шега
 • Предвидете си достатъчно време за почивка
 • Описаните времена са с наистина доста стегнато ходене без почивки

Изкачване на Мургаш

За изкачването на този връх има доста различни варианти. Някой от следващите пъти ще ги пробваме и тях:

 • град Бухово;
 • село Чурек;
 • проходът Витиня;
 • село Желява;
 • село Ябланица.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Ако имате съвети и предложения за изкачване на върха от други места, ще се радвам да споделите.

You may also like

Leave a Comment

error: