Home Пътешествия Най-добрите професии за любителите на пътешествията

Най-добрите професии за любителите на пътешествията

by Sunrising Life

Пътуването е едно от най-големите удоволствия в живота. Това е и нещо, което много хора мечтаят да правят по-често. Независимо дали в момента мечтаете да пътувате или вече планирате следващото си пътешествие, ето няколко идеи за професии, които ще ви позволят да превърнете пътуванията в част от живота си. Това са поприща, в които можете да се впуснете без университетска диплома и които ще ви дадат достатъчно време да се насладите на воаяжите си.

Учител

Изненадани ли сте от включванета на учителската професия в този списък? За повечето хора да бъдеш учител е свързано с дългите почивки, на които се наслаждават учителите покрай ваканциите, но това е професия, която може да отвори път към опознаването на света.

Разбира се, най-търсени подобни позиции са за учители по езици, но и други предмети също могат да предложат добри възможности. Стига да можете да преподавате съответния материал на търсения език. 

Макар и традиционно учителството да изисква диплома по педагогика и/или преподавания предмет, има възможности дори и да не притежавате такава. Може да водите професионални курсове, да създавате онлайн уроци или пък да потърсите позиция с по-леки критерии. 

Творческа работа

Творческите професии са изключително популярни напоследък. Писането и фотографството са две от тях, които са и сред най-подходящите поприща за любителите на пътешествията. Вариантите са много. Може да пишете и снимате за собствен блог или влог. Можете също така да станете част от екип на някое списание като National Geographic. 

Един от огромните плюсове на подобен тип професии е, че колкото и истории и снимки да има за дадено място вие винаги може да дадете своя собствен почерк и да предложите нещо уникално. Освен това, заданията по които работите ще ви отведат на места, които малцина ще имат щастието да видят на живо. 

“Ако искате да бъдете фотограф, особено фотожурналист, трябва да учите за света. Трябва да научите за себе си. И вие трябва да намерите неща, които искрено ви интересуват, защото това ще бъде източникът на най-великата ви работа,” казва фотожурналистът от National Geographic Ед Каши.

Свободна практика

Тези професии са свързани с предходното предложение. Подобно на творческите занимания, работата на свободна практика е сред най-популярните модерни професионални избори. 

Тук опциите са десетки. Маркетинг и реклама, уеб дизайн, програмиране, писане, преводи, създаване на курсове, общо взето, почти всяко умение в днешно време може да бъде превърнато в бизнес.

Работата на свободна практика в най-честите случаи означава, че не е нужно да стоите в офис, тоест можете да работите от всяка точка на света. Това създаде и популярното движение “дигитален номад”: професионалисти, които нямат постоянно местожителство, а прекарват кратки до средно дълги периоди на дадена локация преди да се преместят на друга.

Електронни игри

Преди немного време електронните игри изживяха революция, която ги превърна в реална и доходоносна професия. Професионалните геймъри се радват на слава и интерес съизмерим с този на атлетите. Освен това модерните гейминг турнири са доста щедри откъм наградни фондове, като такива се организират по цял свят. 

Именно благодарение на електронните игри за Андре Аккари околосветските обиколки са част от професията. Бразилецът е сред най-успешните професионални покер играчи и геймъри на Бразилия. По време на турнир в Барселона казва: “От гледна точка на пътешествието е страхотно. Близо до палжа, страхотна локация, просто е чудесно”. 

И все пак имайте предвид, че конкуренцията в тази индустрия е много силна. За да превърнете гейминга в първоизточник на доходи трябва да бъдете на топ ниво в избраната игра. Но пък може да играете като хоби и пак да се възползвате от възможностите за пътуване, които това поприще предлага.

Работа с околната среда

За никого на е тайна, че човечеството създава големи проблеми на природата. За нейното опазване се полагат големи усилия, а нуждата от човешка ръка е постоянна. 

Има много групи по света, научни и доброволчески, които вършат редица дейности за опазване на околната среда. Дори да не притежавате диполма свързана с природни науки или околна среда пак можете да си намерите работа в тази сфера. Тя, разбира се е свързана с пътувания до точки по Земята, които най-много се нуждаят от помощ. 

Най-хубавото на подобна работа е, че освен възможностите за пътувания ще изпитате и чувство на удовлетвореност, както и досег с всякакви култури. Един от най-известните експерти по околна среда сър Дейвид Атънбъро споделя следното за чувството, което изпитва, когато наблюдава животни в естествената им среда: “Надникване в нечовешкия свят – и това е нещо, което ви пренася [в друг свят]”.

You may also like

Leave a Comment

error: