Home Пътешествия Постойна – най-красивата пещера

Постойна – най-красивата пещера

by Sunrising Life
пещера Постойна

Ако имате път в Словения или пък сте някъде там на почивка непременно ви препоръчваме да посетите Пещера Постойна. Тя се намира в близост до град Постойна, на около 50 км от Любляна и на около 35 км от Триест.

Малко повече за пещера Постойна

Пещерата е дълга над 20 000 метра и е създадена от река Пивка. Мястото е туристическа дестинация от 1819 година. Интересен факт е, че пещерата е била електрифицирана още в началото на 19 век – преди столицата Любляна. Също така там е най-дългият подземен туристически маршрут в света – 5,3 км. Поради голямата й дължина още в далечната 1872 година е пуснато първото подземно туристическо влакче.

Пещерни образувания, Пещера Постойна

Пещерни образувания

В самата пещера

Влизайки в пещерата сякаш потъваш в един друг свят. За час и половина от живота си си в дълбините на земята и се любуваш на невероятните форми, които се разкриват пред очите ти. Само за час и половина се връщаш хиляди години назад. Обиколката започва с туристическо влакче, на което се возиш около 15 минути. През това време с всяка изминала минута се удивляваш на феноменалните самообразували се пещерни форми. Наблюдава се изобилие от всички видове пещерни образувания – сталактити, сталагмити.

След пътуването с влакчето идва ред и на пешеходния машрут. Влачето спира в една огромна зала, където се формират различните групи – според езика. Следва да отбележа, че има водачи на четири различни езика. Следват около 30 минути – 1,5км, в който гидът води групата през различни тунели, зали и галерии и поставя акцент върху някои основни елементи от историята на пещерата. Също ми се иска да вметна, че нашият водач беше изключително забавен и никак не беше натрапчив. Оставяше ни сами да развихрим въображението си без да ни налага къде какво се очаква от нас да видим.

Пещерата е изключително добре пригодена за туристи. Пътеките, по които се минава са направени от “флинтстоун“, който не се хлъзга и по този начин е безопасно за туристите.

Местата за туристи в пещера Постойна

Всъщност пещерата е на две нива, което е дело на река Пивка. В началото на пешеходния маршрут има виеща се надолу пътека, по която се стига до така наречения Руски мост. Името му е такова, защото по време на втората световна война е строен от руски затворници. След моста се преминава в голяма галерия, която наричат Лепа яма. Формите в нея са по-бели и сякаш по-изящни от наблюдаваните до този момент. От нея се достига до известната „Спагети“ зала, която изобилства на сталактити, които висят от тавана и напомнят именно за спагети. В началото Лепа яма е била без изход, но в последствие е направен изкуствен тунел. След него се достига до участък, които ни извежда под руския мост.

Руския мост, Пещера Постойна

Руския мост

През това време все по-невероятни и изумителни форми се разкриват пред очите на посетителите. На моменти чак, не бях сигурна истина ли е това и се възхищавах на природата и силата, която е изваяла толкова изящните пещерни образувания.

Диамантът на Постойнската пещера

След още малко ходене се достига до символа на Постойнската пещера – Диамантът. Дори логото на пещерата е именно този сталагмит. Той е висок около 5 метра и е снежно бял – наистина сякаш блести като диамант.

Диамантът на Пещера Постойна, Словения

Диамантът на Пещера Постойна

Лично мен повече ме впечатлиха образуванията, намиращи се непосредствено зад огромния диамант. Те нaпомняха някак на огромен музикален инструмент и с нежните и плавни гънки някак се запечатиха в съзнанието ми като едно от най-красивите места в пещерата.

Пещерни образувания, Пещера Постойна

Пещерни образувания

Чувството да посетиш това място е невероятно. Мащабите са толкова големи, че дори сега съзнанието ми не може да ги побере. И всичко това, цялата тази прелест е и се случва без намесата на човека – тя просто се случва – въпреки човека. И именно това е запленяващо и каращо ме да се преклоня пред великата сила на природата, която може да извае дори камък  нежните форми на крехко цвете.

В Пещера Постойна, Словения

В Пещера Постойна

Нещо интересно за пещера Постойна

Друг интересен факт е, че в пещарата живеят над 84 различни видове, представители на подземната фауна. Най-известният представител е Протеят (Proteus anguinus). Това е вид риба, която може да оцелее без храна повече от 10 години. Вероятността този вид да бъде видян в пещерата от туристите е малък. Поради тази причина към края на обиколката има аквариум, който е пълен с представителите на този интересен вид.

След големия аквариум обиколката е вече към своя край. Следва най-голямата зала в пещерата – Концертната зала. Тя е с капацитет за над 10 000 човека.

Концертната зала в Пещера Постойна, Словения

Концертната зала в Постойна

А след това отново на влакчето. Направихме клипче, което е на целия път на връщане с влакчето.

Гидът ни каза, че накрая има изненада за нас. Мислехме, че това е голямата Концертна зала, която сама по себе си наистина е внушителна с размерите си. Уви, изненадата беше далеч по голяма. Пътят с влакчето отново беше около 15-тина минути, а когато то спря пред очите ни се разкри една от най-величествените гледки –, която е причината за образуване на Пещерата Постойна. Дори сега, сещайки се за този момент дъхът ми спира. Преживяването е незабравимо и определено си струва.

Подземната река в Пещера Постойна, Словения

Подземната река в Постойна

Горещо ви препоръчваме тази дестинация, защото завинаги ще остави спомен в съзнанието ви. И още нещо – независимо от сезона, в който я посещавате – вземете си нещо връхно, защото постоянната температура в пещерата е около 10 градуса по целзии. Ако желаете може да изгледате и клипчето, което направихме в пещерата, за да добиете поне бегла представа за преживяването, което  можете да имате ако посетите това вълшебно място.

You may also like

9

Нина юли 15, 2016 - 10:25 am

И аз искам като тази риба! Пещерата наистина изглежда прекрасно – браво за хубавите снимки (не че съм изненадана от качеството). На следващото ходене в Словения, непременно ще я посетим!

Reply
Юлия юли 15, 2016 - 10:48 am

Няма спор! Страхотно място, на което за жалост не видяхме… Поне през вашите очи и думи и аз се потапям в тази атмосфера ех…. Разходката с влакчето е било наистина приключение !

Reply
Наце юли 15, 2016 - 11:43 am

Винаги ме впечатлява фактът, че не всички красоти са пред очите ни, а голяма част от тях са скрити даже и под земята. Тази пещера е сериозно доказателство за това. Благодаря ви, че споделихте вашите преживявания от нея!

Reply
Dimitar Tabakoff юли 15, 2016 - 12:40 pm

страхотна е! догодина, живот и здраве, ще отидем да я видим.

снимките също са доста добри, ползва ли статив там или е забранено?

Reply
Victoria Krumova юли 15, 2016 - 12:46 pm

Принципно не е забранено, но определено няма време. Въпреки че обиколката е около час и половина, не остава много време за снимки : )) Иначе определено си заслужава да се види. Снимките не могат да пресъздадат изцяло мащабите. : )

Reply
Om Trips Blog юли 15, 2016 - 2:32 pm

Не съм особен фен на пещерите и може би, не бих посетила такова място, когато съм в чужда държава, но със сигурност ще ти препоръчам да отидеш да видиш Съевата дупка в България, ако не си ходила, разбира се. По снимките, които сте направили двете много си приличат. За мен това е една от най-красивите пещери в България. Благодаря, че сподели историята :)

Прекрасни пътувания ви желая,
ще следя пътуванията ви с интерес,
поздрави,
Мони

Reply
Ели Иванова юли 15, 2016 - 2:50 pm

много хубави снимки! Успях поне за мъничко да се върна там и да усетя атмосферата … И този подобаващ финал с реката накрая

Reply
Victoria Krumova юли 15, 2016 - 3:50 pm

Ооо да, финалът беше зашеметяващ буквално! : ))

Reply
Ludmil MARINI май 12, 2019 - 7:33 pm

Вчера посетих La Gouffre de Padirac – пещерата чудо , природно образувание в Франция!!

Reply

Leave a Comment

error: