Home ЗдравословноЕтерични масла Етерично масло от Лавандула

Етерично масло от Лавандула

by Sunrising Life
doterra, етерично масло от лавандула

В тази статия ще ви разкажа за едно от най-често използваните и най-разпространеното масло – етерични масло от Лавандула. Лавандулата е позната от дълбока древност като билка, чиито аромат носи спокойствие и намалява стреса. Етеричното масло е било познато и използвано още преди хиляди години. Поради своите мощните антиоксидантни, антимикробни, успокояващи, успокояващи и антидепресивни свойства, ползите от лавандуловото масло изобилстват и се използва както козметично, така и терапевтично от векове.

Как се прави етерично масло от Лавандула

Етеричното масло от Лавандула се добива чрез парна дестилация от цветчетата на растението. Ocнoвнитe xимични ĸoмпoнeнти нa лaвaндyлoвoтo мacлo ca a-пинeн, лимoнeн, цинeoл, ĸaмфop, линaлooл, линaлилaцeтaт, тepпинeн-4-oл, лaвaндyлoв aцeтaт и още няколк други. Лавандуловото масло на DoTerra се дестилира в България, редом с някои други много ценни етерични масла като чубрица, бял равнец, тамян, роза, лайка, смирна и маточина.

Някои факти и проучвания свързани маслото от Лавандула

Ранните и съвременни ароматерапевтични текстове се застъпват за използването на лавандула като антибактериално етерично масло. Листата и стъблата на растението се използват за приготвяне на отвари срещу заболявания на храносмилателната система и ревматизъм, а лавандулата е ценена за козметичните си цели. Римляните използвали лавандулово масло за къпане, готвене и пречистване на въздуха. А в Библията лавандуловото масло е сред ароматите, използвани за помазване и изцеление.

 • Подобрява настроението и намалява стреса

През последните години лавандуловото масло е поставено на пиедестал заради уникалната си способност да предпазва от неврологични увреждания. Традиционно лавандулата се използва за лечение на неврологични проблеми като мигрена, стрес, тревожност и депресия, така че е вълнуващо да се види, че изследванията най-накрая настигат историята.

През 2013 г. проучване, основано на доказателства, публикувано от International Journal of Psychiatry in Clinical Practice установява, че добавянето на 80 милиграма капсули етерично масло от лавандула облекчава тревожността, нарушението на съня и депресията.

Друго проучване, публикувано през 2012 г., обхваща 28 високорискови жени след раждането и установява, че чрез дифузиране на лавандула в домовете им, се наблюдава значително намаляване на постнаталната депресия и намалено тревожно разстройство след четириседмичен план за лечение на ароматерапия с лавандула.

Доказано е също, че лавандуловото масло подобрява симптомите на ПТСР. 80 милиграма лавандулово масло на ден помогнаха за намаляване на депресията с 33% и драстично намалява на нарушенията на съня, настроението и цялостното здравословно състояние при 47 души, страдащи от ПТСР.

 • мощен антиоксидант

Според проучване от 2013 г., публикувано във Phytomedicine, лавандуловото масло повишава активността на най-мощните антиоксиданти в организма – глутатион, каталаза и SOD. По-скорошни проучвания показват подобни резултати, като се стига до заключението, че лавандулата има антиоксидантна активност и помага да се предотврати или обърне оксидативният стрес.

 • Облекчава болката

Няколко проучвания са установили, че лавандуловото масло действа като естествено болкоуспокояващо. Простото втриване на лавандула в проблемната зона може да намали възпалението и интензивността на болката, като спомогне за облекчаване на симптомите на много здравословни състояния.

Проучване, публикувано в Journal of Complementary and Alternative Medicine, установява, че комбинация от етерични масла от лавандула, майорана, мента и черен пипер подобрява болката във врата, когато се прилага ежедневно върху засегнатата област. И още едно скорошно проучване доказа, че лавандуловото масло, когато се масажира в кожата, може да помогне за облекчаване на дисменорея, която е свързана с менструални болки и спазми в долната част на корема. Резултатите от това проучване показват, че лавандуловото масло може да се използва като естествено средство за лечение на ПМС и менструални спазми.

 • Подобрява съня и безсънието

Поради седативните и успокояващи свойства на лавандуловото масло, то работи за подобряване на съня и лечение на безсъние. Проучване от 2015 г., включва 158 майки в техния следродилен период, разделени на контролната или интервенционната група. Интервенционната група вдишва лавандулово масло преди лягане четири пъти седмично в продължение на осем седмици. Жените, използващи лавандулово масло, показват значително подобрение в качеството на съня в сравнение с контролната група.

Има няколко проучвания, точно като това, включващо майки, които демонстрират успокояващи ефекти на лавандуловото масло. Вдишването на лавандула е показало, че намалява нарушенията на съня, подобрява качеството и продължителността на съня, бори се с безсънието и подобрява цялостното благосъстояние. Освен това, за разлика от повечето успокоителни лекарства, лавандулата не причинява нежелани странични ефекти. Всъщност, етеричното масло от лавандула насърчава общото психическо и физическо здраве.

Приготвянето на смес от лавандулово масло, етерично масло от римска лайка и магнезиево масло е най-добрата комбинация за подобряване на съня. Просто втрийте тази смес в задната част на врата и китките си, за да предизвикате спокойствие.

 • влияние върху диабет

През 2014 г. учени от Тунис тестват ефектите на етеричното масло от лавандула върху кръвната захар.  Целта им е да видят дали то може да помогне да се обърне диабетът по естествен път. По време на 15-дневното проучване върху животни резултатите, наблюдавани от изследователите, са абсолютно невероятни. Накратко, използването на етерично масло от лавандула може да предпази и облекчи следните симптоми на диабет:

 • Повишена кръвна глюкоза (отличителен белег на диабета)
 • Метаболитни нарушения (особено метаболизма на мазнините)
 • Качване на тегло
 • Изчерпване на чернодробните и бъбречните антиоксиданти
 • Чернодробна и бъбречна дисфункция
 • Липопероксидация на черния дроб и бъбреците (когато свободните радикали „крадат“ необходимите мастни молекули от клетъчните мембрани)

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере пълният потенциал на лавандуловото масло за профилактика или обръщане на диабет, резултатите от това проучване са наистина обещаващи.

 • подпомага мозъчната дейност

Ползите върху нервната систета от лавандула не спират до способността му да лекува депресия и да повишава настроението. Изследванията показват, че лавандуловото масло служи като естествено лечение на болестта на Алцхаймер. Правени са проучвания (проведени върху плъхове), които показват, че вдишването на парите на етерично масло от лавандула може да помогне за предотвратяване на оксидативен стрес в мозъка и подобряване на когнитивното увреждане. През 2012 г. швейцарското списание Molecules отпечатва резултатите от проучване, което шокиращо доказва, че лавандуловото масло е жизнеспособна възможност за лечение на неврологични дисфункции като инсулт. Изследователите вярват, че невропротективните ефекти на лавандулата се дължат на нейните антиоксидантни свойства. За да поддържате нервната система с лавандулово масло, дифузирайте у дома, вдишайте го директно от бутилката или го нанесете локално върху слепоочията и задната част на врата.

 • Облекчава главоболието

Ако сте един от милионите хора, които се борят с главоболие от напрежение или мигрена, лавандуловото масло може да е просто естественото лекарство, което сте търсили. Това е едно от най-добрите етерични масла за главоболие, защото предизвиква релаксация и облекчава напрежението. Действа като успокоително, анти-тревожно, антиконвулсивно и успокояващо средство.

Как да използваме етеричното масло от Лавандула

Маслото от лавандула може да се дифурзира само или в комбинация с други етерични масла. Може също да се използва за локално мазане, като то е едно маслата, подходящи за бременни и кърмещи жена, а също и за новородени. Ето някои смеси, които може да прилагате при различни проблеми:

 • при тревожност и депрсия – 2-3 капки в дифузер или мазане на тила и китките на ръцете с неразредено масло.
 • при ухапване от насекоми – 2-3 капки върху тампонче и се слага на мясотото на ужилването
 • за белези и рани – 1-2 капки се намазват върху засегнатата зона
 • при кожни проблеми (екземи, обриви, дерматит, акне) – 2-3 капки върху тампонче и се слага нза засегнатото място
 • за подпомагане растежа на косата – 2-3 капки с малко вода се втриват в корените на косата
 • при високо кръвно налягане – 2-3 капки се нанасят около сърдечната област и на пулсовите точки
 • при висока температура – приемане вътрешно или под езика, мазане в комбинация с лимон и мента (по дланите,врата и стъпалата)

Финални думи

Етеричните масла имат толкова много ползи и проложения. Ако човек се потопи в ароматния свят, може да намери масла и комбинации за всякакви проблеми, с които се сблъсква. Животът с етерични масла е по-сладък, спокоен и сякаш дори по-осъзнат. Спомням си, когато аз правх първите си крачки към маслата, колко объркано ми беше всичко. С времето, разлчните житесйки ситуации, с които ме сблъска живота и опита, който придобих, сега за мен е истинска наслада да използвам и разпространявам маслата.

У дома използваме етерични масла от висок терапевтичен клас на марата DoTerra. Ако имате нужда от съдействие – искате да поръчате стартов пакет, имате нужда от конкретно масло или пък някоя забъркана магия за конкретен проблем, не се колебайте да ми пишете. В случай, че сте решили да станете част от Дотера, може да ми пишете, за да ви предоставя линк за регистрация. По този начин избирате мен за ваш ментор и аз ще ви придружавам във вашето ароматно пътешествие със съвети, насоки и помощ за всичко свързано с маслата. Лично аз вярвам, че това е пътят към един по-здрав живот и едно по-добро бъдеще за децата ни.

Надявам се статията да ви е била полезна. Може да прочетете още на подобна тематика в категория „Етерични масла“.

*използвана литература:

сайтът на д-р Акс

(автор на една от любимите ми книги „Яж мръсно“)

сайтът на DoTERRA

You may also like

Leave a Comment

error: