Home ПътешествияБългария ТОП 7 най-любими места край София за разходка с деца

ТОП 7 най-любими места край София за разходка с деца

by Sunrising Life
връх половрак - лозенска планина, лознски манастир

Откакто имаме деца, гледаме да преценяваме дестинациите според техните възможности, за да можем всички да се наслаждаваме на разходките и времето заедно. В началото, когато синът ни се роди надскочихме себе си с някои разходки, в които се налагаше да носим редом с багажа и двете деца. Беше доста тежко и от тогава решихме да ходим на места, подходящи децата да ходят, тичат, играят и да прекарваме времето си заедно пълноценно. Оставихме високите планини и върховете за изкачване за малко по-късно, но какво пък – животът е пред нас, нали? В тази статия ще ви споделя едни от най-любимите ни места, които са много подходящи за разходка с малки деца.

1.Пътека на Здравето

Започвам с едно чудесна дестинация, която се намира много близо до София. Екопътеката води своето начало от град Банкя и има няколко варианта за обхождане, според възможностите на дечицата. За топлите летни дни е много подходяща, защото голяма част от нея е в гората сред множество дървета и хубава дебела сянка. По продължение на пътеката има пейки, където може да поседнете. Пътеката е полегата и децата могат да тичат и играят на воля. В статията „Пътека на Здравето“ в Банкя – приятна разходка край София, може да прочетете по-подробна информация за екопътеката.

пътека на здравето
Пътека на Здравето

2.Екопътека „Искър-Панега“

Това е едно много живописна и красива дестинация, която е подходяща за разходка с малки деца. Когато ние отидохме з апърви път, дъщеря ни беше окколо 2 годишна и успя да изходи цялата екопътека сама. Имаше нужда от помощ само на местата, където има мостчета, защото стълбите са доста високи за малко детенце. Пътеката се намира на около 110 километра от София и е повече от чудесна за еднодневна разходка. В края на пътеката има обособена зона за пикник, където можете да си починете, децата да поиграят, а след това да поемете пътя на обратно. Ако ви е интересно, може да прочетете повече за екопътеката в статията Искър-Панега – геопарк, екопътека или още едно красиво кътче на България.

искър-панега
Екопътека Златна Панега

3.Екопътека Лозенска планина

Лозенска планина се намира много близо до София, а началото на екопътеката започва в края на село Долни Лозен. Самата екопътека е с близо 500 метра денивелация, но е доста дълга и като цяло не се усеща изкачването. Пътеката преминава през Лозенски манастир „Свети Спас“, където можедте да поседнете за почивка и след това да се отправите към връх Половрак, който се намира в края на Лозенската екопътека. Може да прочетете повече за този маршрут в статията – Екопътека Лозенска планина – Лозенски манастир и връх Половрак.

лозенска екопътека, връх половрак, лозен планина
Лозенска екопътека

4.Водопад Райски кът край Вършец

Водопад Райски кът посетихме миналата есен, след като непоканени отидохме при приятели в един хотел, в който те бяха с децата си. Разбира се, винаги, когато пътуваме някъде, първото нещо, което правя е да проверя какво можем да видим наоколо. Водопад Райски кът беше една от забележителностите, които има край Вършец. Пътеката до него е много лека и приятна и започва от градския парк. До водопада се стига за около 30-тина минути бавен ход. Много подходяща дестинация за малки и пораснали деца. Може да прочетете повече за разходката в статията – Водопади край Вършец.

водопад райски кът
Водопад Райски кът

5.Заноженски водопад

Това е другия водопад, който посетихме по време на почивката ни край Вършец. Този водопад е много, много леснодостъпен, а в същото време и много красив. Определено си заслужава да се види. Повече красиви снимки и информация за него може да нмерите в статията Водопади край Вършец – водопад Райски кът и Заноженски водопад.

заноженски водопад, водопад заножене, забележителности край вършец
Заноженски водопад

6.Крепост Траянови врата

Това е още една прекрасна дестинация за разходка с малки деца. Намира се на около 65-70 километра от София и на 70 километра от Пловдив. Крепостта е разположена на 15-тина километра от град Костенец и спокойно може да бъде съчетана с посещение на Костенски водопад. Крепостта е разположена върху останки от Тракийско селище, като през средновековието е била известна под името „Царски врата“. Прекрасна дестинация за разходка с малки деца, за която може да прочетете повече в статията Крепост Траянови врата – разходка близо до София с две деца.

7.Крепост Хисарлъка край Кюстендил

Това беше последното място, което посетихме заедно с приятелско семейство. Разходката до там е наистина чудесна, а дестинацията повече от прекрасна за деца. Има пространство, където децата да играят и тичат, красива панорамна гледка към града, може да се отиде в рамките на един ден. Освен това може спокойно да се съчетае с разходка до вековните секвои край село Богослов. Може да прочетете повече за тази дестинация в статията – Крепост Хисарлъка край Кюстендил.

крепост хисарлъка край кюстендил
Крепост Хисарлъка

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Ако е така, споделете я, за да достигне до повече хора. За още вдъхновения може да разгледате категориите Планини, Водопади и България.

You may also like

Leave a Comment

error: