Home ПътешествияБългария Скалната арка в Тюленово и тайните на бреговете

Скалната арка в Тюленово и тайните на бреговете

by Sunrising Life
Скалната арка в Тюленово

През месец май тази година бяхме поканени да посетим за втора поредна година северните части на Черно море. Престоят ни там бе организиран в рамките на един уикенд, който определено е крайно недостатъчен, ако човек иска да се наслади изцяло на невероятните места, които има из тази част на България. Тази година имахме щастието да посетихме множество забележителности по северното черноморие – град Шабла, Нос Калиакра, Археологически резерват Яйлата, местността Огънчето, град Каварна, село Българево и Тюленово, а също и един интересн природен феномен – скалната арка в Тюленово.

За поредн път се убедихме, че северното ни Черноморие не е за подценяване и има много красиви места, които си заслужава да се видят. Вижте още 6 МЕСТА НА СЕВЕРНOТО ЧЕРНОМОРИЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ. В тази статия ще ви разкажа малко повече за малкото селце, наречено Тюленово.

Местоположение на Тюленово

Село Тюленово се намира в Североизточната част на България в община Шабла, Добричко. То е разположено на около 30 километра от граничкия пункт Дуранкулак, в непосредствена близост до Камен бряг (където ежегодно стотици хора се събират, за да посрещнат първото юлско слънце).

Около Тюленово

Около Тюленово

История на Тюленово

В миналото селото се е наричало Калъч кьой, което в превод означава „село на сърпа“. Името е от турски произход, тъй като тези територии са били населявани от гагаузи – християни с тюркски произход. В последствие в селото се заселват множество българи. През 1942 година е преименувано в Тюленово, поради факта, че имало множество тюлени от вида монах, които обитавали скалистите брегове и пещери.

Към 2015 година постоянните жители на селото са около 50 човека, но през топлите месеци множество туристи са привлечени от красивите скални брегове на Тюленово.

Бреговете на Тюленово

Буквално преди броени дни имахме щастието отново да се разходим из скалистите брегове на Тюленово. Това е едно от тези места, на които човек може да седи с часове – да слуша вълните и птичите песни, да диша с пълни дробове морския въздух и да съзерцава. Скалистите брегове имат червеникави цветове и са със стръмни склонове, спускащи се към водата – около 20-30 метра на места.

Бреговете на Тюленово

Бреговете на Тюленово

Местността е един малък рай за хората, обичащи скално катерене и гмуркане, но и за останалите също може да бъде наречена рай. Освен екстремните спортове, хората могат да ловят риба или просто да се разходят из скалните пещери. Територията се разделя на местности, някои от които носят имената “Ашалък”, “Киприя”, “Дупката”, “Мартина”, „Самотника”, „Самотната канара”.

През лятото множество хора, обичащи къмпингуването, прекарват своите почивни дни в палатки в скалите край морето. Ако сте от типа хора, които търсят ситен пясък и дълъг бряг, то Тюленово определено не е вашето място, защото е бреговете му са скалисти.

Природата на Тюленово

Бреговете на Тюленово са покрити с големи скални масиви, където можете да видите различни видове птици, чието местообитание са морските скали. Природата на Тюленово е сурова и трудно достъпна. Има също неочаквани морски течения, остри камъни, дълбоки води и множество подводни пещери. Наистина е красиво, но човек трябва да бъде внимателен и да не надценява способностите си.

Скалите около Тюленово

Скалите около Тюленово

Скалната арка край село Тюленово

Скалната арка е една от най-големите забележителности по северните брегове на Черно море. Няма как да пропусна да спомена този природен феномен, който събира множество фотографи от цялата страна, за да пречупят през призмата на обективите си своя поглед към природата и изкуството.

Скалната арка в Тюленово

Скалната арка в Тюленово

При посещението ни тази година отново слънцето бе скрито под пелена от облаци, но пък снимките ни се получиха доста красиви. След като отделихме време да се насладим на това място, се отправихме към Архитектурно-историческия резерват Яйлата.  Там ни очакваха току що разцъфналите майски божури, за които ще ви разкажа съвсем скоро.

Кое е вашето любимо място по българското Черно море?

За още интересни и забележителни места можете да ни последвате във FACEBOOK и INSTAGRAM

You may also like

2

Цв. Атанасов май 25, 2017 - 6:20 pm

На вниманието на авторката – от 27.08.1969 г. Шабла е граз. Център на община. Проверявайте ги тези неща, моля! И аз се бъзикам с шабленци, че живеят в село, но не е зле в официални публикации да се зачитат фактите.

Reply
Victoria Krumova май 25, 2017 - 7:08 pm

Абсолютно сте прав, много Ви благодаря за коментара – грешката е поправена :)

Reply

Leave a Comment

error: