Home Пътешествия Водопади край Вършец – Райски кът и Заноженски водопад

Водопади край Вършец – Райски кът и Заноженски водопад

by Sunrising Life
заноженски водопад, водопад заножене, забележителности край вършец

Покрай всички неща, които се случваха през тази година, пътешествията ни бяха осезаемо по-малко от други години. За това пък се опитваме във всеки удобен момента да поемем на някъде, да видим нещо ново и да опознаем някое кътче на страната ни. През изминалия уикенд имахме щатието да посетим едно съсвсем ново за нас местенце и да се разходим до два красиви водопада – Райски кът и Заноженски водопад край Вършец. Именно за тях мисля да ви разкажа днес.

Малко предистория

В събота сутрин обмисляхме къде да заведем децата. Бяхме се спрели на Зоологическата градина и писахме на приятели да дойдат с нас. Те пък бяха отишли за няколко дни в СПА комплекс край Вършец. Предложих на Пепи да отидем при тях, той провери времето, видя че ще има мъгли и ще е чудесно за снимки, стегнахме багажа и два часа по-късно вече пътувахме по пътя към Петрохан. Децата заспаха в колата, а аз проверих какви забележителности има в района. Нямаше как да не съчетаем приятното (киснене в минерален басейн) с другото приятно – посещение на някое ново място. За мое голямо щастие в района се оказа, че има два леснодостъпни водопада. Единият ден планирахме да отидем до единия – водопад Райски кът, а за следващия оставихме другия – Заноеженски водопад.

Водопад Райски кът

Водопад Райски кът се намира на река Бащица. До него се стига за около 30-тина минути нормален км бавен ход. Пътеката към водопада започва от градския парк. В случай, че паркирате в центъра на града, трябва да минете покрай двете бани (старата и новата) и ще се озовете пред един каменен мост над река Ботуня. Пресичайки го, се озовавате в Градския парк (Слънчевата градина), от където започва и пътеката към водопада. На входа на парка има дървени табели, укаващи различни места, включително към водопад Райски кът.

Тръгвайки по пътеката, първо ще преминате през Амфитеатър, след поемате наляво. Пътеката е много широка и приятна. Въздухът е чист, чуват се птички, а през есента е спекатакъл на цветове.

водопад райски кър иванчова полянаСлед около 15-20 минути се достига до обширна поляна – Иванчова поляна. Когато стигнете до там минавате отново по левия път през поляната. Когато прекосите поляната, асфалтът свършва и продължавате по тази пътека.

След още около 5 минути ще стигнете до по-малката поляна – Марийкина поляна. След нея имате още не повече от 5-10 минути и ще стигнете до водопада. Там има изградени дървени масички и пейки за пикник, беседки, дървени мостчета над реката, люлки за децата. Наистина много хубаво местенце, подходящо за разходка с малки деца.

заноженски водопад, водопад заножене, забележителности край вършецВодопад Райски кът представлява малка, но много красива двустепенна водка каскада. Определено си заслужава посещението и разходката.

водопад Райски кът до Вършец, забележителности край ВършецЗаноженски водопад

Заноженския водопад се намира на река Орлощица и е висок около 10 метра. Както водопад Райски кът, така и този се състои от два водни пада, преливащи с малки водни езерца.  На втория ден от почивката ни се отправихме към Заноженски водопад. До него може да се достигне по екопътека Иванчова поляна, която е дълга около 6 километра. Доколкото прочетох обаче, не е особено приятен маршрутът, а и е необходимо доста повече време. Ние решихме да отидем по „царския път“ до там. Водопадът е много лесно достъпен по този път. Стига се почти до него с автомобил. Заноженският водопад се намира на 3 километра югозападно от центъра на Вършец в покрайнините на квартал Заножене.

заноженски водопад, водопад заножене, забележителности край вършецЗа да стигнете до водопада трябва да минете през цялото село, на центъра да завиете наляво. След това продължавате по тази улица, докато стигнете до обръщало на автобус. Там има табелка към водопада. Можете да оставите автомобила си там. Водопадът е чува от въпросния импровизиран паркинг. След не повече от 3-4 минути леко спускане по пътеката в ляво, ще се озовете през Заноженския водопад.

В случай, че решите да изпозлвате навигация, въведете „Местност Водопада“ и ще ви отведе точно до мястото, където да оставите колата си.

Ние имахме късмета да хванем истинска златна есен там. Беше много много красиво, защото жълтите листа от дърветата бяха изпопадали върху камъни покрай реката. Сякаш влязохме в някоя приказка. Ако се върнете леко назад в изходна позиция и хванете пътечката вдясно, ще можете да се качите и на мостчето, което е над водните каскади. Доколото прочетох точно от там е и пътеката, която води до водопад Райски кът, Иванчова поляна и Градкия парк на Вършец. Ние не успяхме да се разходим по този маршрут, но дори само посещението на двата водопади си заслужаваш напълно и ни зареди много.

В заключение

Въпреки че, най-добрият сезон за разходки до водопади е пролетта, успяхме да се порадваме на буйните води на водопад Райки кът и Заноженски водопад през есента. Беше хладно, но много свежо и приятно за разходка. Рая извървя сама разходката по екопътека Иванчова поляна, малкия проспа една част от ходенето, а през останалото време си гледаше от раницата на гърба ми.

заноженски водопад, водопад заножене, забележителности край вършецРайонът около Вършец и е много интересен и може спокойно да съчетаете посещение на различни забележителности с почивка в някой СПА хотел. Можете да се отбиете до Враца, Околчица, пещера Леденика. В района се намира и водопад Боров камък, който се надявам да успеем да посетим на пролет. Вече веднъж сме правили опит, но беше напълно пресъхнала реката и дори не опитахме да се качим до самия водопад. През пролетта със сигурност ще има вода и ще отидем и до там. Врачанския бакан е много красив и крие големи забележителности.

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна. Още красиви местенца за разходка в България може да откриете в категория Пътешествия. Ако сте фенове на водопадите, може да хвърлите едно око и в категория Водопади.

You may also like

Leave a Comment

error: