Home Пътешествия Езерото Блед – диамантът на Словения

Езерото Блед – диамантът на Словения

by Sunrising Life
Замакът Блед на над езерото

Словения е държава, която изобилства на невероятни кътчета, които си заслужава да бъдат посетени. Едно от тези места е град Блед.

Разположение

Градът е разположен в северозападната част на Словения в района на Юлийските Алпи. Намира се на около 50 км северозападно от гр.Любляна, както и на 50 км от границите на Италия и Австрия. Блед е една незабравима дестинация – град, езеро, остров и замък с едно име, на едно място.

Езерото Блед и Замъка Блед, Забележителности в Словения

Езерото Блед

С прекрасната си природа град Блед и околностите му са едни от най-красивите високопланински курорти. Още през далечният 17 век територията става известна със своите термални извори и мекият, лечебен климат.

Град Блед

Малък, китен и сгушен в полите на високите планини, градът опиянява със своята красота. Навсякъде цари подреденост и спокойствие. Там времето сякаш е спряло. Градът ежегодно бива посещаван от хиляди туристи, който идват за да се насладят на чистия въздух и красивата природа.

Град Блед, Забележителности в Словения

Град Блед

Езерото и острова Блед

Виждайки огледалната повърхност на голямото синьо езеро и замъците, които са сгушени в дърветата, оставаш в захлас. Мястото е магическо. Сякаш влизаш в някоя приказка. По средата на езерото е разположен единствения остров в Словения – островът на Цар Блед, който впечатлява туристи от цял свят със своя чар. Сякаш носи и нотка мистичност в себе си.

Поглеждайки извисяващата се в средата на водата часочникова кула. По-голямата сграда на острова е църквата. Някога тя е била готическа, а към днешна дата е в бароков стил. Това е едно от любимите места за сватби в световен мащаб. От брега на езерото до храма има цели 99 стъпала. Според стари повели съпругът трябва да пренесе булката на ръце по всичките 99 стъпала. През това време жената трябва да не продумва. В самата църква има камбана на желанията. Поверието гласи, че всяко дръпване на въжето на камбаната сбъдва по едно желание.

Замъка Блед

Това е може би най-стария замък в Словения. Друго нещо, което запленява е замъка Блед. Той е разположен на 130 метрова скала на северния бгряг на езерото. Той е наистина все едно портал към света на приказките. Със стила, в който е направен успява да откъсне посетителите от реалността и да ги потопи в една магическа атмосфера. Най-старата част от него е романската кула, към която в последствие са достроени още няколко кули, както и укрепителна стена. Целият интериор е пропит от епохата на барока.

Пейката над езерото Блед

Когато отидохме там, някои от нас знаеха за една „прочута“ пейка, от която се открива прекрасна гледка към приказния град. Разбира се тръгнахме да я търсим. Качихме един склон и започнахме да вървим по тясна горска пътечка. Тя ни отведе до доста пейки, но все не и до търсената. В един момент осъзнахме, че сме се отдалечили доста от езерото. Огледахме се и видяхме в далечината на отсрещния слон, че нашата пейка е именно там. Върнахме се обратно и се качихме на съседното хълмче. Наистина гледката, която се разкрива от там е опияняваща. Пейката е привлекателно място за фотографи от цял свят, защото могат да хванат Блед в цялата му прелест – острова, замъка, града, езерото и още нещо – високите планини, в който е сгушено това приказно място.

Пейката над езерото Блед, Забележителности в Словения

Пейката на Блед

Сърцето на Блед

Несъмнено една от многото атракции на езерото е голямото червено сърце. Там можете да се полюбувате на езерото от един друг ъгъл, както и да си направите красиви снимки за спомен. Там сякаш любовта се усилва и заличава всяка нотка на негативизъм и тъга.

Сърцето на езерото Блед, Забележителности в Словения

Сърцето на Блед

Забавления на езерото Блед

За любителите на спортовете мястото е иделано, защото предлага много и разнообразни неща, които можете д опитате. Мясото има подхощи условия за плуване, голф, колоездене, парапланеризъм, планинско катерене, гребане.

На кея на езерото Блед, Забележителности в Словения

На кея

И отново – ако имате път към Словения, не пропускайте да посетите това приказно място. Там ще се насладите на планинска свежет, съчетана с прекрасни гледки. Определено няма да ви бъде скучно, защото има за всеки по нещо. А спомните, които ще ви останат ще бъдет завинаги. Разгледайте и статията ни за посещението на пещера Постойна в Словения.

А вие виждали ли сте Блед на живо?

Последвайте Sunrising Life във FACEBOOK и INSTAGRAM

You may also like

2

Лени юли 21, 2016 - 7:47 am

Чудесно ви е сайтчето :). С хубави снимки и разкази.
Радвам се че е намерихме, и ще поддържаме връзка надявам се :)

Reply
Victoria Krumova юли 21, 2016 - 8:03 am

Много благодария : ))

Reply

Leave a Comment

error: