Home Пътешествия Какво да видим в Загреб

Какво да видим в Загреб

by Sunrising Life
Загреб от високо

Загреб е столицата на Хърватска, също е известен като „Градът на Милионите Сърца“. Загреб има благоприятно местоположение – между Панонската низина, на ръба на Алпите и Динарските планини. Този факт позволява на Загреб да се превърне в пресечна точка за международно общуване. Има толкова много забележителности в Загреб, които да видите – всичко зависи от времето, с което разполагате.

Загреб отвисоко

Загреб отвисоко

Градът е защитен от студените северни и отваря към останалата част от света благодарение на обикновена и река Сава. Населението на града е около един милион. Но не това е нещо, което искам да ви кажа. Загреб е едно невероятно място. Когато отидохме там бях впечатлена. Улиците са чисти, парковете са пълни с цветя, хората се усмихваха и навсякъде има сърца с думите „Обичам Загреб“.

Всъщност Загреб е един безопасен град, чиито врати са винаги отворени. Един град, който сърдечно кани всички, които желаят да го опознаят. Един град, където можете лесно да се срещне забележителни хора и да се насладите на специалните моменти.

Сгради в Загреб, Забележителности в Загреб

Сгради в Загреб

Когато отидохме там останах очарована от всички цветове – зелено, жълто, синьо и бяло са из целия град. Другото нещо, което ме впечатли е архитектурата на сградите. Искам да споделя с вас, че има нещо като скулптура, в близост до катедралата в Загреб, където можете да намерите „Добре дошли“ на много езици. Аз намерих „Добре дошли“ дори на български език.

Градинка, Забележителности в Загреб

Градинка

Когато бяхме там, ние не разполагаме с достатъчно време, за да посетите всичко, защото нашата крайна дестинация бе Словения. Имахме няколко свободни часа и решихме да се разходим в Загреб. Всъщност, това няма да е последното ни посещение там, защото искаме да видим всичко, което този красив град може да предложи. Когато се върнахме в България, направих списък с местата в Загреб, който посетихме и тези, които ще посетим следващия път. Ето го и него:

1.Катедралата „Св.Богородица“

Тя е построена в далечният 13 век и има типично готическа архитектура. Тя е реновирана, но въпреки това е запазила своя автентичен стил. Двете кули на катедралата се извисяват над града и няма как да я сбъркате. Тя се вижда от всяко местенце на града. Когато отидете там, не забравяйте да влезете вътре. Определено няма да съжалявате!

Катедралата "Св.Богородица", Забележителности в Загреб

Катедрала „Св.Богородица“

2.Църквата „Св.Марк“

Това е едно от най-известните и емблематични сгради в града. Църквата е цветен пример за готическа и романска архитектура. Тя датира от 13 век, а цветният покрив е реконстуиран през 1880 година. От лявата страна на покрива е герба на Хабсбургското хърватско кралство/Хърватия, Далмация и Словения/, а от дясно е герба на Загреб.

Църквата "Св.Марк", Забележителности в Загреб

Църквата „Св.Марк“

3.Каменната порта

Непременно трябва да видите Каменнта порта. Тя се слави с невероятна история според която през 1731 година огромен пожар разрушава абсолютно всичко. Единственото нещо, което остава непокътнато е скулптурата на Мадоната с младенеца. От тогава до наши дни, хората вярват, че статуята притежава магически сили. Вярващите ходят там, за да се молят, носят цветя и палят свещички.

4.Музеят на Разбитите сърца

В Загреб има множество музеи. Ние не разполагахме с много време, за да ги посетим, но следващият път със сигурност ще ги разгледаме. Когато правих моето проучване, попаднах на Музея на Разбитите сърца. Лично на мен ми звучи много интересно, защото съдържа спомени от прекрасни любовни истории от целия свят. А самата му история ме трогна също. Вие били ли сте някога там?

5.Музеят „Мимара“

Музеят носи името на частен колекционер, който дарява хиляди ценности на родната си страна. В музея има също много картини на световноизвестни художници като Гоя, Караваджо, Рафаел, Моне, Рубен, Дега и много други.

6.Националният театър в Загреб

Жълтата сграда, която се намира в центъра на Загреб е един от най-елегантните примери на нео-бароковия стил от 19 век. Театърът е гордост за цялата страна.

7.Ботаническата градина

Ботаническата градина се намира в сърцето на града. Основана е пре 1889 година. Доколкото прочетох, това е едно от най-красивите места в Загреб. Там можете да се разходите или просто да си починете на някоя пейка. В градината има над 10 000 различни растителни вида.

Това е нашият кратък списък „Да посетя в Загреб“. Разбира се има толкова много още, което да се види там. Ако имате някакви идеи за места, на които сте били или бихте желали да отидете ще се радвам да ги споделите с нас.

А вие били ли сте някога в Загреб и какво ви впечатли най-много?
Забележителности в Загреб

Загреб

За повече истории можете да ни последвате във FАCEBOOK и TWITER.

You may also like

Leave a Comment

error: