Home ПътешествияБългария Цехът за тъкане на килими в Костандово и неговата безизвестна слава

Цехът за тъкане на килими в Костандово и неговата безизвестна слава

by Sunrising Life
Прежда

Чували ли сте някога за Костандово? До скоро и аз не бях. Едно от пътешествията ни имаше за цел опознаване на Велинград и района около него. Така и разбрахме за това малко селце, където се намира – цехът за килими в Костандово. То се намира в централна южна България в близост до Велинград на около 100 километра от София.

Може би се чудите защо ви занимавам с това никому непознато градче. Ще ви кажа – там се намира Цех за ръчна изработка на килими. Някои местни ни споменаха за него и ние решихме да отидем да го видим. Мястото провокира в мен смесени чувства. От една страна преклонение към труда и творчеството, от друга страна една лека нотка на тъга се прокрадваше.

История на Цеха за килими

В самото начало цехът бил държавен. Досещате се, че в тогава всички разходи за поемани от държавата. Голям брой хора били обучени на занаята, но никой не се заемал със задачата да намира нови пазари. Така прекрасните ръчни изделия се събирали в склад.

Години по-късно собственикът на цеха – предполагам се досещате, че вече става въпрос за частна собственост, развива бизнеза на цеха до неочаквани нива. Ние нямахме възможността да се срещнем с него, но от жените, които работят там чухме изключително хубави и мили думи за него.

Стан за тъкане на килими, Цехът за килими в Костандово

Стан за килими

Популярност на килимите

Вие, както и аз, може да не знаем за съществуването на това място, но успехите, с които то се слави са от световно ниво. Собственикът взема важно решение за сътрудничество с Дейвид Брамфорд и това е повратния момент, в който развитието на цеха започва да нараства експоненциално.

Преполагам все още не сте добили ясна представа. За това ще ви кажа, че част от лятната резиденция на кралица Виктория е застлана именно с килими, специално изработени, от Цеха за килими в Костандово.

Действието се равива далечната 1999 година, когато в цялата страна нямало цех, където да има стан с дължина 18 метра. А именно такъв бил необходим, тъй като килимът е цели 100 квадратни метра. Той е тъкан около 9 месеца.

Месеци преди да започнат изработката на първият килим, който бил поръчан за резиденцията на английската кралица, тъкачките тренирали на мостри наслагване на няколко части от килим в една. Година по-късно се захванали с изпълнението на килима.

От този момент насетне, ежегодно кралската фамилия поръчва по един килим на Цеха в Костандово. Следва да отбележа, че още редица световно известни хора поръчват ръчно направени килими именно от там.

Килим, Цехът за килими в Костандово

Килим

Материали за тъкане на килимите

Всички килими, които се създават в цеха са от 100% вълна. В самото начало, след като се реши произведението цветово, бялата вълна се боядисва в необходимите цветове. Една от жените, с която разговаряхме ни сподели, че техния шеф се занимава сам с това. Сподели ни също, че има килими, които са с над 100 различни цвята. При по-големи от 80 кв.м килими се изготвят мостри, които  се реализират в пълния им размер след одобрение от клиента.

Кълбета прежда, Цехът за килими в Костандово

Кълбета прежда

Тъкането на килими – занаят и дарба

Когато влязохме в цеха и видяхме всичките тези пъстри кълбета прежда и огромните станове, едно чувство на радост ни озари – че сме намери подобно място. Заговорихме се с жените, които работеха и те ни споделиха, че имат дневна норма – минимум 10 изтъкани реда. Един ред е около метър. Споделиха ни също, че всички трябва да се намират на един и същи ред едновременно. Поради тази причина, тези които са по бързи, работят върху по-дълги редове. Това ме накара да се замисля – занаят или дарба е тъкането? Гледах жените как сръчно увиват преждата, след това я подрязват, оформят. Със сигурност е занаят, който се учи, но се иска желание и капчица талант.

Тъкачки Цехът за килими в Костандово

Тъкачки

Трудолюбие, сръчност и мъничко тъга

Тъкачка в Цехът за килими в Костандово

Тъкачка

Гледах жените как създават нещо невероятно. Гледах ръцете им, виждах уморения им вид, но в същото време от тях лъхаше желание, сръчност и много любов към това което правят. Споделиха ни за щастието, когато приключат някоя поръчка. Всъщност това е тяхната рожба – нещо, което със собствените си две ръце и с любовта към своя занаят, те създават.

Ще попитате защо тъга? Ще ви отговоря. Тъгата бе у мен, защото чрез разговорите ми с тези жени стана ясно за какви пари работят. Няма да споменавам цифри, ще кажа само че един квадратен метър ръчно изтъкан килим струва около 300 евро. А когато разбрах каква е заплатата на жените, които стоят зад изящните кили, моите очи плувнаха в сълзи. Тъга, защото се възхитих на творчеството, изкуството и трудолюбието и в същото време реалността доста жестоко ме удари.

И въпреки всичко една от жените, тази с която говорихме най-много каза „Ние сме доволни – имаме за хляба. А и шефа се грижи за нас и дори някоя да изостане с нормата той не й удържа много от заплатата.“  Мисля да приключа до тук разсъжденията си, защото отново започва да ме обзема една мъка.

Към момента един от основните проблеми, пред които е изправен цеха за килими е липсата на работна ръка. По тази тема също не смятам да разъсждавам. Мнения много, а истината е някъде там.

Село Костандово и Цеха за ръчно изработени килими

Това е причината да ви разкажа тази история, която малко хора знаят – да ви запозная с това място, което прави велики неща, а никой не е чувал за него. Е, надявам се сте разбрали защо започнах тази тема. Преди да сложа последната точка от разказа си бих искала да споделя, че и вие бихте могли да посетите Цехът за килими в Костандово.

Плаща се символична такса и е препоръчително посещението да бъде с група. Можете да заявите това на телефон 0887 932 240, но дори да отидете без зявка със сигурност жените ще ви посрещнат с усмивка. А там, повярвайте ми ще видите много и ще бъдете изпълнени с различни чувства.

Цехът за килими в Костандово

Цех за килими

Ако ви харесват местата, които посещаваме и историите, които споделяме с вас можете да ни последвате във Facebook или Twitter, а също и да разгледате още от нашите пътешествия. За повече снимки от приключенията ни можете да ни следите в Instagram и Pinterest.

You may also like

1

Svetoslav Dimitrov юли 28, 2016 - 10:50 am

Прекрасна статия, Вики. И на мен ми се пълнят очите и главата с различни чувства и мисли за тези прекрасни и усърдни женици. Нека здравето ги крепи още дълги години!

Reply

Leave a Comment

error: