Home ПътешествияБългария Лещен, Ковачевица и Делчево – забравените възрожденски села

Лещен, Ковачевица и Делчево – забравените възрожденски села

by Sunrising Life
Възрожденски къщи в село Лещен

В тази статия ще ви разкажа за три малки селца, разположени в прегръдката на Родопите и Пирин планини – Лещен, Ковачевица и Делчево. И трите сякаш се стелят по склоновете на пъстрите гори, в близост до Гоце Делчев. В последно време селата са популярни за селски туризъм. Те са прекрасна дестинация за разходка в Родпите.

Лещен

Село Лещен

Село Лещен

Село Лещен е разположено в югозападна България на около 15 км. От град Гоце Делчев. Селцето е сгушено пъстроцветните Западни Родопи и изцяло е запазило стила на възрожденската архитектура. Къщичките са с каменни покриви и кирпичени стени. Уличките са тесни и покрити с калдаръм и носят духа на славното ни далечно минало.

Къщичките на село Лещен

Къщичките на село Лещен

От село Лещен се разкрива красива панорамна гледка към Пирин планина и долината на река Места. Вече има повече от 10 реставрирани къщи, като някои от тях предлагат настаняване. В селото можете да се възползвате от атракции като планински разходки, бране на билки, гъби или разходка до съседни красиви местенца.

Уличка в Лещен

Уличка в Лещен

В Лещен е разположена и една нетипична къщичка, която е направена от естествени материали – глина, слама и дърво. Необичайният й външен вид е съпътстван и от странното й вътрешно оформление. Диванчето в къщичката е от глина, както и стойката за телевизора. Вътре изглежда много удобно и е някак много симпатично. Глинената къщи може да бъде наемана от туристи.

Глинена къща в Лещен

Глинена къща в Лещен

Ковачевица

Селото е разположено на около 8 километра след село Лещен, на около 1050 метра надмосрка височина. В послените години селото е оценено и от филмовата индустрия, като се превръща в декор за занемане на различни филми.

Село Горно Дряново

Село Горно Дряново

То е изключително подредено и също запазило своя възрожденски дух. През 18-19 век, Ковачевица е било просветен център. В далечната 1977 година то е обявено за исторически и архитектурен резерват.

В момента село Лещен има 10 постоянни жителя, а Ковачевица около 30. Постепенно тези красиви закътани местенца се обезлюдяват.

Из Ковачевица

Из Ковачевица

Какво можете да видите около село Лещен и село Ковачевица?

Ако имате време можете да посетите още:

  • Водопад „Синия вир“
  • Местността „Кози камък“
  • Резерват „Тъмната гора“
  • Село Огняново
  • Село Гърмен

Делчево

Селото е разположено на около 8 километра от град Гоце Делчев, но пътят по който се стига до него е стръмен и с много завои.

Село Делчево

Село Делчево

Делчево е съхранило стила и духа на българското село. В него живеят около 40 постоянни жителя. Цялото е с малки, кокетни старовремски къщички. Някои от тях са реновирани, а други са полуразрушени. От селото се разкриват красиви панорамни гледки към град Гоце Делчев.

Гоце Делчев

Гоце Делчев

Мястото се обикаля за 20-тина минути, а след това можете да поседнете в някоя от месните кръчми и да се насладите на някой родопски специалитет.

Цветя

Цветя

Къде можете да се отбиете около село Делчево?

  • Църква „Успение Богородично“
  • Водопад Делчево

И така, ако имате желание да се поразходите и да се потопите в далечното минало на върожденската епоха, да се насладите на красиви панорами и пейзажи можете да се разходите из селцата, сгушени в Родопите.

Разгледайте още предложения за интересни места в България. Ако статията ви е била полезна, можете да ни последвате във FACEBOOK.

You may also like

4

Бистра Якимова юни 9, 2017 - 7:47 am

Много яки местенца! Скоро и ние ще се насочим към Лещен, и като гледам ще трябва да взимаме всичката фото-техника :-)

Reply
Victoria Krumova юни 10, 2017 - 7:47 am

Да, наистина е голяма красота! А относно техниката – няма как, със сигурност си трябва :)

Reply
Марко димитров юли 27, 2017 - 8:18 am

Снимката на село Ковачевица е от предишното село Горно Дряново! Поправете се!

Reply
Sunrising Life август 28, 2017 - 12:38 pm

Благодаря Ви! Грешката е коригирана :)

Reply

Leave a Comment

error: