Home ЛайфстайлИнтервюта и каузи Мая Петрова или иначе казано вдъхновение за много бегачи

Мая Петрова или иначе казано вдъхновение за много бегачи

by Sunrising Life
Мая Петрова

Дълго време търсих думите, с които да започна представянето на тази жена. Тя е млада, изключително интелигентна, добра, лъчезарна и носи в себе си една омайваща харизма, която струи от погледа и цялото й същество. Не се съмнявам, че от снимките и думите й сами ще се убедите в това, което казвам. От години нейното хоби и може би най-голяма страст е тичането. Тя е едно истинско вдъхновение и човек, чиито пример ние искаме да следваме и следваме. Нека ви запознаем с Мая Петрова – вижте как тя отговори на Sunrising life въпросите:

1.Представи се с едно изречение?

Мая Петрова, на 43 г., майка на две деца, активна, любопитна, търсеща, наслаждаваща се на живота всеки един миг.

2.Защо започна да тичаш?

Откакто се помня бягането ми доставя невероятно удоволствие. Когато бях малка имах един основен начин на забавление: стражари и апаши и всички други игри от тоя вид, свързани с гоненици и много търчане :) Вечно бях с насинени и ожулени лакти и колена (моите близки знаят, че спазвам традицията и до днес :)). В трети клас се записах тайно в школата по лека атлетика в родния ми град, в която тренирах до 14-годишна възраст. Най-хубавите ми спомени отогава са свързани с тренировъчните лагери и състезанията, на които участвахме. После прекъснах за около едни 25 години.. отвреме -навреме пробягвах по 2-3 км на някой стадион или обикаляйки нов град някъде по света. Сериозно започнах да тренирам преди 3 години. От моя приятелка бях слушала за Трейл Сериите, организирани от Илиян Лазаров. След дълго отлагане се записах на една – в Железница, надцених се, пускайки се на 10 км дистанция, едва си казах името на финала, но…. вирусът беше вкаран. Чистата радост от бягането сред природата, контактът с  живи, позитивни хора са толкова зареждащи, вдъхновяващии пристрастяващи! Препоръчвам на всеки!!!  Та.. оттогава не съм спирала.

3.Спомняш ли си първото бягане? Колко изтича за първи път?

По-горе май отговорих. Седмица-две преди първото ми трейл бягане въртях едни обиколки на стадиона по 5-7 км средно, но баирите в планината са съвсем друго предизвикателство. Първите ми 10К там никога няма да забравя! :)

4.Какво ти дава тичането?

Ендорфини, свобода, здраве, приятели, емоции, всеки път откривам нови и нови неща за себе си, обичам да се предизвиквам, да се самонаблюдавам, смятам, че това е много полезно за всеки човек.

Свобода

Свобода

5.Как се храниш преди и след тренировка?

Не правя някакви точни разчети, но мога да кажа, че приемам предимно въглехидрати преди тренировка и не само, тъй като те са основна част от хранителния ми режим. След натоварване, освен протеини е много важно да набавиш на тялото си антиоксиданти, чиито прекрасни източници са плодовете, зеленчуците и суровото какао например.

6.Каква максималната дистанция и денивелация която си пробягвала?

170 километра с 10000 метра положителна денивелация, Състезание UTMB 2016

Състезание

Състезание

7.Какво искаш да постигнеш занапред в този спорт?

Бих искала да усъвършенствам уменията си, тренирайки разумно, за да мога да се забалявам максимално докато бягам на състезания :)

8.Колко време ти е нужно да се възстановиш след тежки бягания?

Пълното възстановяване след тежка ултра отнема месец-два.

Тичане в Пирин

Тичане в Пирин

9.100,000$ или тичането?

Идеалната формула за мен би била: тичане*100,000$ = благотворителност. Възхищавам се на Лиса Смити и на други хора като нея, която набавят средства за нуждаещи се, бягайки. Ако някой ден успея да се включа в такива събития, удовлетворението от тичането би било наистина пълно!

10.Най-добрите маратонки за асфалт и за планинско тичане?

Удобните :) Аз предпочитам трейл моделите на  Inov-8.  За  асфалт имам само един чифт на Брукс. Все още експериментирам с  петопръстия Vibram FF. Като цяло леки маратонки, с тънка подметка, с нисък дроп и широки отпред на пръстите са „моите“ . За дълги дистанции над маратонската естествено правя компромиси с теглото и дебелината на подметката.

11.Колко пъти седмично тичаш?

Зависи от периода, дали възстановявам или се готвя за тежко състезания,  между 2 и 4 пъти. През по-студените месеци увеличавам обема на  ОФП тренировките в зала. Също така плувам и карам колело, тъй като се подготвям и за триатлон.

Щастие от тичането

Щастие от тичането

12.Любимо трасе?

Разнообразното :) Навсякъде в планината!!! Обожавам меките, постлани с борови иглички горски пътечки, но и тези с гледки, като билните например. Най-често бягам на Витоша, разбира се.13.

13.UTMB?

Наслада за сетивата, взрив от емоции, себеопознаване, себенадминаване. Невероятна атмосфера преди, по време и след старта. Тежко, но изключително красиво трасе. Силно пристрастяващо!

На финала

На финала

14.Какъв съвет би дала на начинаещи бегачи?

Първо бих започнала със съвета, който на мен ми даваха в началото, но аз много не се вслушвах, за което после съжалявах: увеличавайте натоварванията постепенно и разумно. И още: слушайте тялото си! Наслаждавайте се на бягането, така, както го правят малките деца. Ако сте забравили това чувство, спрете се за миг и наблюдавайте играещи хлапета. Радостта от движението, която струи от целите им същества много често виждам в очите на мои приятели бегачи. Според мен по едно търчащо хлапе живее у всеки от нас. Трябва само да го събудим и пуснем на воля!

За по-конкретни съвети, програми, режими, има достатъчно специалисти, към които можете да се обърнете.

Коледно тичане

Коледно тичане

15.Допускала ли си грешки в тичането, които ако можеш да поправиш би променила и какви?

Както споменах по-горе: прекалено бързо увеличавах обема на бягането в началото, което често водеше до травми. Имах сили и желание, но тялото ми все още не беше подготвено за такива натоварвания. Научих се на търпение по трудния начин.

16.Колко е достатъчно?

Достатъчно е твърде сходно по значение с предел, с лимит, асоциирам го със спиране, със застой… а това определено на мен не ми приляга!

Мая Петрова

Мая Петрова

И така, Мая е пример за това, че когато човек прави това, което обича то щастието грее на лицето му, подмладява го и му помага да изживее най-добрата версия на себе си. Тя не обича застоя и смело тича непрестанно към все по-високите върхове на своите мечти. Това е един човек, които е пример за това, че нещата се случват, стига да имаш желание и достатъчно воля за това.

Още вдъхновяващи снимки на Мая може да разгледате в галерията отдолу:
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
Мая Петрова
За още интересни срещи с вдъхновяващи хора, можете да ни последвате във FACEBOOK.

You may also like

1

Филип Шавов септември 28, 2016 - 7:29 am

Евала на Мая! Дали се готви за същия триатлон, за който си мисля?:)

Reply

Leave a Comment

error: