Home ЛайфстайлИнтервюта и каузи Кампания за нова уеб камера на в.Черни връх

Кампания за нова уеб камера на в.Черни връх

by Peter Todorov
Замръзнали сгради на Черни връх

Вярваме че на повечето хора, които обичат планината и я посещават редовно се е случвало не веднъж да се допитват до услугите на метеорологични сайтове. Често са оставали разочаровани или в по-лошия случай неприятно изненадани. Не малко емблематични места в България вече може да се наблюдават онлайн и съответно да се добие представа за метеорологичната обстановка там.

До преди година все още работещата уеб камера на в. Черни връх не малко пъти нас лично ни е мотивирала да изкачваме върха, предоставяйки ни яснота каква красота е в момента там, докато под върха е било мъгла и лошо време.

cam3 cam2

Старата камера още функционира, но не така стои въпроса с нейната стойка.

 Ниските температури, големите снегонавявания и обледенявания през зимата, съчетани с тежестта на стойката водят до нейното чупене в тънката й част при падането на големи буци лед и сняг! Няколко пъти стойката беше ремонтирана, но това вече не е възможно. Закупуването на нова стойка не решава проблема, защото зимата ще се счупи отново.

Решението е да се смени старата камера с нова,  по-модерна с намалени габарити и без необходимост от предпазваща от атмосферните влияния тежка кутия.

След като разговаряхме с Планинска Спасителна Служба (ПСС), те ни увериха, че ще ни предоставят захранващ ток, както и интернет връзка, за да може без проблем да монтираме новата тежника там и отново да можем да наблюдаваме върха в реално време!

Тъжната истина е, че бюджет няма за нова камера, старата е била частна собственост и вече собственика не се вълнува от нейното състояние!

След консултация с няколко фирми и виждайки как се опитват да се възползват от кампанията, обявявайки оферти от 2,000 до 10,000 евро, ние направихме наше проучване за подходяща камера, която да може да издържи на суровите условия на върха дори без да има кожух.

Новата камера, която избрахме след проучване е със следните характеристики:

  • температурни показатели от -30 до +60 градуса по целзии
  • водо и влагозащитена
  • предава в резолюция (1920×1080)/25FPS

Ние от SunrisingLife, като хора влюбени в планината и фотографията, изключително много използвахме камерата при всеки случай, преди да се качим на в. Черни връх.

Ние ще извършим монтажа и настройките на камерата, от ПСС ще осигурят интернет и захранване! Нашата молба е заедно да съберем средстава и да закупим новата камера. Чрез нея отново ще имаме поглед от Черни връх в посока Рила планина през всички сезони на година. 

Новата камера е с цена 400 лв. 

Сумата не е голяма. Ако всеки направи минимално усилие и дари дори само по 1лв за каузата ние вярваме, че до няколко дни отново можем да пуснем жива връзка от 4-тия по височина връх в България.

Тъй като не сме институция и нямаме идея, как точно да създадем подходяща сметка за набиране на средства си предоставяме наша лична с минимална наличност и PayPal акаунт с 0лв вътре! Ще ви информираме ежедневно в тази публикация за текущата събрана сума! Ако се окаже, че в един момент се съберат повече средства от необходимите, ние персонално се ангажираме с това да отидат за реновиране или подмяна на вече НЕработещата камера от най-високия връх на Балканите Мусала. Има и алтернатива да пуснем втора камера съвместно с ПСС, от друго много възлово място на Витоша.

Кампанията приключи, сумата е събрана!

П. С. – Вярвам, че и не малко фотографи също са използвали камерата. Обръщаме се и към тях с апел за съдействие. Моменти, като на снимките отдолу няма да са въпрос на късмет, а ще бъдат планирано действие!!!

Изгрев от Витоша

Изгрев от Витоша

Витоша

Витоша

Резените

Резените

Замръзналото кралство

Замръзналото кралство

Ние сме твърдо решени да осъществим това наше желание, независимо колко време ще ни отнеме! Моля споделете тази кауза, за да направим едно добро и полезно дело за всички хора, ходещи на Черни връх! Благодаря!

You may also like

Leave a Comment

error: