Home ЛайфстайлИнтервюта и каузи Ванеса Виденова – изкуство, астрология, психология и още нещо

Ванеса Виденова – изкуство, астрология, психология и още нещо

by Sunrising Life
Тишина

От известно време се чудех и обмислях с коя вдъхновяща за мен личност да ви запозная – Ванеса Виденова. Преди няколко дни утрото ми започна за пореден път с един от клиповете на девойката, която ще ви представя днес. Тогава дойде и отговорът на горния въпрос. Ето и един откъс, от нейна публикация, който не мога да се сдържа да не споделя с вас:

Всички хора в този живот се раждаме като празна книга, на чиято първа страница имаме няколко изречения и те са свързани с целта в живота ни. Тази книга е недостъпна за нас, другите също не могат да я четат, единствено висшият ни Аз е в постоянен контакт с нея. Но не е задължително това да остава така завинаги. Имаме астрология, имаме психология, имаме толкова много науки, които могат да надникнат из страниците на вътрешния ни свят.

Важно е да знаете едно нещо:

След първата страница няма нищо важно за вас, в тази книга. 

Тя се занимава с астрология и успява по изключително лесен, интересен и достъпен начин да обясни много точно различни „странни“ и на пръв поглед неразбираеми проявления у хората. Тя е млада, емоционална и изключително пъстроцветна, като под цветовете й се крият може би вихрушки от чувства, мисли и страсти.

Може би е време да спра до тук и да ви представя Ванеса Виденова. Тя е симфония от цветове, луни, слънца, думи и мисли, стихии, архетипи и … отговорите на въпросите, които й зададох.

Ванеса Виденова

Ванеса Виденова

1.Ако трябва да използваш само три думи, които най-добре пасват на твоята същност кои биха били те?

Странен, ходещ парадокс.

2.С какво се занимаваш към момента? Кое в любимото ти нещо, без което не можеш да си представиш живота?

Винаги съм била писател, колкото и свободно да се използва тази дума в днешно време. Аз също я използвам свободно, за мен означава просто човек, който с думи пресъздава чувства, които да успяват да създават картини, нови светове и усещания в четящия. Колкото по-цветни и силни са, толкова по-добър е един „писател” за мен. Никога не съм се старала да пиша. Още от много малка измислям истории, които се старая да материализирам под някаква форма, дали рисунка или текст, затова и смятам, че това е интегрална част от мен, която просто… не мога да не бъда. Другата такава част е музиката. Не си представям да живея в свят, без слово и звук. 

3.Сменила си толкова много цветове на косата.. колко са всъщност и защо го правиш – просто разнообразие или?

Цветове

Цветове

Още на 14 започнах с червени и розови кичури, след това сини, които станаха зелени, след това лилави, след това се реших и боядисах цялата си коса лилава. Продължих с бяла, сива, розова, разноцветна и сега съм на етап тюркоаз. Всеки един от тези периоди обожавам и изследвам с голям интерес, защото за мен цветовете не са просто „случайна хрумка”. Внасят определен тип енергия в живота на човек, особено ако си свръх чувствителен, каквато се усещам аз.

 

Например с тъмна коса (била съм кестенява и съм носила един ден черна перука) се чувствам заземена, сериозна, мистериозна, по-критична и обрана. С тъмно лилава е подобно, доста дълбоко усещане. Със светла коса (руса, розова) се чувствам лека, светла, нежна и доста по-мека, но пък с много светла коса (бяло русо или сива) ставам някак остра и хладнокръвна. Иди го разбери. Сега съм на етап синьо-зелено и обожавам всяка секунда от него.

Този цвят винаги е резонирал най-много с мен и сега, когато най-накрая успях да го постигна, ми е трудно да си помисля за смяна. Няма да се изказвам твърде категорично обаче, познавам се и знам, че когато се усетя готова за нещо ново, ще предприема моментална промяна. Чувствам се много флуидна, като същество, затова и не мога да приема една форма, дори по отношение на външния си вид. Опитвам се непрекъснато да проявявам навън, това, което е вътре, да бъда прозрачна. Ако можех, щях да сменям дрехите, косата и дори чертите си с мисъл, за да могат да рефлектират вътрешното ми състояние във всеки един момент, но уви, все още не мога.

4.Защо астрология? А по отношение на психологията – самоука или?

Синьо

Астрологията е стара любов, а психологията е съвършеното ѝ допълнение, за да може да има по-практическа насоченост. Образованието ми няма никакво отношение към нито едно от двете направления, учила съм кино режисура и това не е тайна за никого. Интересното е, че въпреки всичко, има безспирен поток от хора, които ми се доверяват и имат желание да чуят моя личен прочит. Макар да не съм съвършен теоретик, имам интуитивно знание и напълно му се доверявам. За транзити и прогностика винаги препращам хората към други, далеч по-компетентни астролози, които освен всичко са и добри математици. Ако говорим за обща картина и цел на душата в този живот, в това се усещам доста силна. За мен наталните карти не са просто кръгче с цифри и символи, ако ги гледам достатъчно дълго, започват да ми носят усещания, картини, сякаш са живи и ми говорят. Моята роля, вярвам, е да предам посланието им.

5.Кога откри, че астрологията е твоето призвание и кое те вдъхнови да започнеш да задълбаваш познанията си в тази материя?

Макове

Макове

Това е като да попиташ човек „Кога откри, че имаш нужда да дишаш, за да си жив?”. Според мен призванието не е нещо, което човек се кара насила да открие или постигне. То е това нещо, което не те оставя намира, дори когато искаш да мислиш за други неща. В моя свят всичко е оцветено в цветовете на четирите стихии, на дванайсетте архетипа, на слънцето, луната, съзнаваното и подсъзнателното, в един съвършен микс от вечно преплитащи се енергии. Не мога да го обясня, но ми е достатъчно, че го виждам. От малка винаги съм мечтала да съм магьосница, да виждам отвъд обвивката на всичко, да вниквам дълбоко от пръв поглед, и осъзнах, че с времето, без да искам и някак по естествен път, съм успяла да го случа.

6.Какво се случи с хората около теб, когато се захвана с астралогия?

Нищо по-различно. Всички мои близки знаят, че не съм в ред с главата и астрологията дойде като доста натурален придатък на факта. Да се занимавам с това беше съвсем очаквано и неособено изненадващо. Единственото, което по-мнителните от тях не очакваха обаче, беше, че и те ще проявят небивал интерес и ще започнат малко по малко да пробиват твърдата черупка на собствения си скептицизъм.

7.Колко време ти трябваше, за да се почувстваш сигурна в себе си и знанията си, преди да започнеш да ги споделяш с хората?

Нямам такъв проблем. Меркурий в Овен знае, че нищо не знае, но ще сподели това, което е научил, дори да се окаже невалидно след време. Ако си напълно откровен със себе си, трябва да си признаеш, че каквото и да знаеш или да си мислиш, че знаеш, то е част от истината, но никога пълната истина. Развитието е ценно. Както и това някой да е свидетел на пътя, на паданията и ставанията, на грешките и поправките ти. Ето това за мен е вдъхновяващо. Не искам да виждам хора, които изведнъж се появяват в света и са съвършени. Ще сметна, че има нещо нередно. За мен е важно всеки да види откъде съм започнала и къде съм стигнала, за да повярва, че никой не е започнал можещ и знаещ, а просто е имал куража да започне.

Ванеса

8.Кой е най-добрият „учител“ за теб?

Този, който е способен да приеме всяка форма. Достатъчно твърд, за да умее да извлече принципи и закономерности и достатъчно мек и подвижен, за да не се страхува да ги променя, когато обстоятелствата показват, че се изисква нещо друго. С две думи – вечно учещият се учител.

9.Коя е твоята голяма мечта към днешна дата?

Имам социални и лични мечти. Социалната е желанието ми всеки човек на тази планета да се почувства достатъчно силен, за да проявява уязвимост, без да се страхува, че ще бъде наранен и ще трябва да се защитава от някого. Личните ми мечти са материални и тривиални, защото емоционалните ми са задоволени. В момента просто (се опитвам да) събирам пари за off-road джипче, с което да пътешествам из България.

Ванеса

Ванеса

10.До колко е точна астрологията според теб и смяташ ли, че ако хората се вслушват малко повече в „заложените“ им изначално качества и емоции, биха водили живота си с повече лекота, спокойствие и сигурност?

Не може да се даде еднозначен отговор на този въпрос, според мен. Виждала съм как астрологията отваря врати пред много хора. Но съм виждала и как се използва от други, за да ги затваря, една по една. Както с всичко, зависи от човека и начинът, по който той лично борави с информацията. Има много учители и писатели, които боравят с много остарели принципи и ако четеш информация от подобни източници, може да ти стане зле. Буквално. Затова който усеща, че астрологията го ограничава, според мен има нужда да преразгледа начина, по който я интерпретира и да го подложи на съмнение.

11.Разкажи ни малко повече за своя видео блог в YouTube?

Стартирах го преди няколко години с целта да бъде безплатен, онлайн, астрологичен курс за всеки, който проявява интерес, а сега е вече… манджа с грозде. Не смятам липсата на консистентност за нещо лошо обаче. Имам разнородна публика с разнородни интереси. Някои гледат клиповете ми за новата Земя, други се интересуват от астрология, трети от психология, четвърти от лигавщините, пети от цвета на косата ми, шести от това да събират материал, за да ме изкарат невменяема, седми дори не асимилират какво говоря, просто намират гласа ми за успокояващ и с него се приспиват и въобще – всеки си намира нещо в клиповете, които правя. Както казва един приятел „Whatever floats your boat”.

12.В какво вярваш?

Във всичко, което желая да бъде истина.

Ванеса Виденова

Ванеса Виденова

13.Ако разполагаш с телескоп, с който можеш да видиш със собствените си очи всичко, което пожелаеш, къде би искала да надникнеш?

Ух, добре, този въпрос рязко ме насълзи. Желая… да погледна себе си, през очите на висшия си Аз и през него да кажа на Ванеса, че всичко е наред и се справя добре. Лаская се, че съм силно вярващ човек, но в същото време винаги съм имала нуждата да усетя физическото присъствие на духовния, нефизически свят, в странен опит да се подсигуря, да се почувствам подкрепена в най-трудните си моменти. Но осъзнавам, че това е точно обратната форма на вярата. Не можеш да имаш вяра в нещо, ако си сигурен в него. За да вярваш е нужно да се довериш, че е там, дори да не можеш да го видиш или пипнеш.

14.Ако трябва да кажеш едно единствено изречение и целият свят е притаил дъх в очакване да го чуе, какво би било то?

Обич и доверие, хора, нищо друго не се изисква от нас.

И така, вярвам че всеки би намерил частица от себе си в думите и словата на Ванеса. Можете да я последвате в нейния YouTube канал или да четете най-новите й публикации в блога й.

Това, което ми се иска всички хора на света да знаят е, че бидейки социализирани в този дуален свят, всички израстваме в илюзорната концепция, че сме различни. А не сме. Различието обаче поражда съпротивление. Различието поражда конфликт. Различието не обединява, колкото и да ни се иска да е така. То поражда страх. Поражда страх, защото тялото реагира на разбирането, че може да има такова нещо като “различен”.

Забравили сме, че такова нещо не е възможно, че просто не е истина, тялото помни, но съзнанието не. И когато забравим, че различността не може да съществува, заживяваме с идеята, че хората са различни и често, за съжаление, там започват и сравнителните степени. Там започва истинското разслояване и разделение. Всъщност единствената “истинска разлика”, която хората изживяват е свързана с това как се изразяват потенциалите на всеки. Но в есенцията си всичко е еднакво. Когато възприемем обаче, че и това не е така – започват да се раждат всички негативни емоции.

откъс от текста „Нека говорят“

Обич и доверие, хора, нищо друго не се изисква от нас.

Обич и доверие, хора, нищо друго не се изисква от нас.

Ако сме успяли да ви вдъхновим можете да сложите по едно сърчице под статията! А за още интересни публикации можете да ни последвате във FACEBOOK страницата ни.

Прочетете и други интервюта на различни интересни личности в категория Интеревюта.

You may also like

Leave a Comment

error: