Home ПътешествияПланини Муратово езеро в Пирин – маршрут

Муратово езеро в Пирин – маршрут

by Sunrising Life
муратово езеро

В разгара на лятото имахме възможност да се разходим из Пирин и да опознаем още някои неознати за нас Маршрути. Едно от местата, до които се разходихме беше Муратово езеро. Това е чудесен еднодневен и доста лек маршрут. Тази разходка в планината е подходяща и за малки деца.

Муратово езеро

Муратово езеро е известно още с името Овинатото езеро и е рапзоложено в полите на едноимените върхове – Овинати и Муратов връх. То е сравнително плитко – около 3,3 метра, с площ 2,9 дка и се намира на 2232 метра надморска височина. Това е едно от най=често посещаваните езера в Пирин, може би защото до него се достига сравнително лесно.

муратово езеро
Муратово езеро в Пирин

Маршрут до Муратово езеро

За да стигнете до Муратово езеро изходният пункт е хижа Вихрен. До хижата се стига по 15 километров асфалтов път, който през уикенда е затворен, за да се предотврати струпването на автомобили на около хижата. За сметка на това има бусче, което е на всеки 10-тина минути и срещу 4 лв на човек качва туристите до хижата.

От хижата започва пътеката към езерото. В самото начало има кратко изкачване, след което пътеката е равна и вие сред клекове. След като се излезе от клека, се минава покрай едно дървено мостче, като маршрутът продължава по десния бряг на реката.

След него следва равна поляна – м.Равнако, която в началото е леко камениста. В един момент пътеката започва леко да се отдалечава от реката и следва най-стръмният участък – Каменната река. Този участък се преминава за около 30-тина минути нормален ход и ни води почти до Муратово езеро.

Самото езеро е много красиво и има множество местенца, където можете да поседнете да му се полюбувате или да си направите пикник. Когато ние ходихме имаше много малки деца, дори бебенца, качени с ергономични раници. Нашият път продължаваше към Муратов връх, а след това към Синаница.

В заключение

Маршрутът до Муратово езеро е много приятен и лесен. До него се достига за около 1час – 1 час и половина. Ние стигнахме до него за 55 минути, но бърз ход, защото ни държеше еуфория от предстоящият преход.

Местност Равнако след мостчето по десния брях на реката

Не забравяйте да проверите прогнозата за времето, когато тръгвате в планината. Освен това си носете вода, защото по този маршрут няма течаща такава.

Може да прочетете още от историята на този преход в статията – Връх Синаница, Муратов връх и още приключения в Пирин.

You may also like

Leave a Comment

error: